Record de internări la Iaşi în perioada Crăciunului din cauza consumului excesiv de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un număr foarte mare de ieşeni au ajuns la spital de Crăciun după ce au băut alcool peste măsură, fiind înregistrat şi un record de alcoolemie. Au fost semnalate şi multe cazuri de violenţă domestică influenţată tot de consumul unor cantităţi însemnate de alcool.

În Iaşi, aproximativ 60% dintre pacienţii care au ajuns la spital de Crăciun au consumat băuturi alcoolice. Medicii spun că este pentru prima dată în ultimii ani când o patologie etilico-traumatică o depăşeşte pe cea legată de excesele alimentare.

Astfel, dacă în anii precedenţi medicii se obişnuiseră să primească pacienţi cu diverse probleme digestive, anul acesta a fost unul atipic. Aproximativ 60% dintre persoanele ajunse la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) Iaşi consumaseră o cantitate mare de alcool.

Peste 55% dintre cei care au ajuns în Unitatea de Primiri Urgenţe din Iaşi au fost bărbaţi. Tot în garda de Crăciun a fost înregistrat şi un record de alcoolemie.

„1 din 3 pacienţi care au ajuns la noi în urgenţe consumase alcool. Avem si un record de alcoolemie, 4 grame la mie, 400 miligrame la sută în termeni de şofer, de comă alcoolică, la o femeie de 47 de ani”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar UPU-SMURD Iaşi.

Au fost semnalate şi multe cazuri de violenţă domestică influenţată tot de consumul unor cantităţi însemnate de alcool. 

„1 din 4 pacienţi a fost agresat. În general sunt agresiuni domestice pe fondul consumului de alcool, cu traumatisme cranio-cerebrale, contuzii toraco-abdominale, grave”, a completat medicul Ciuhodaru.

Cum era de aşteptat, s-au înmulţit şi solicitările pentru bolile cauzate de probleme digestive. „În cazul în are apare o simptomatologie legată de consumul alimentar, mergeţi de urgenţă la spital, pentru că, de multe ori, sub o simptomatologie aparent banală pot fi şi alte afecţiuni grave”, a avertizat medicul Tudor Ciuhodaru.

Unii aveau şi afecţiuni mai vechi, care s-au agravat acum, după ce au mâncat şi băut peste măsură. Probleme au avut şi cei care s-au aşezat la masă cu avânt după un post aspru şi lung. Unii au rămas internaţi în spital.

„Au fost cazuri de etilism acut sau de sevraj etanolic, pacienţi care au fost trataţi în urgenţă. Cei cu sevraj au primit recomandări de a merge, mai departe, la psihiatrie şi au fost cazuri de urgenţe provocate de consumul excesiv de alimente, fie decompensări ale bolilor metabolice sau gastro-intestinale pre-existente şi mă refer, în primul rând, la diabetul zaharat”, spune Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi. 

Şi cum medicii de familie nu lucrează în aceste zile, doctorii de la camerele de gardă au fost nevoiţi să consulte şi cazurile care nu reprezentau urgenţe.

Specialiştii recomandă consumul alimentelor cu prudenţă. Potrivit acestora, moderaţia este cuvântul cheie pentru mesele pline de sărbători. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să gustăm cu măsură din fiecare preparat, să facem pauze şi să bem multă apă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Europa şi China, gata să semneze cel mai important acord din istoria economiei mondiale

O nouă fabrică se va construi în România, de data aceasta şi cu bani de la stat

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite