Refuză să se trateze. Donatorii de sânge depistaţi cu boli grave ignoră sfaturile medicilor şi îi pun în pericol pe cei jur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donatorilor de sânge li se fac analize FOTO: Arhivă
Donatorilor de sânge li se fac analize FOTO: Arhivă

În fiecare an, sute de oameni care trec pragul Centrului de Trasfuzii Sanguine din Iaşi sunt diagnosticaţi cu boli grave în urma analizelor obligatorii pe care le fac atunci când li se recoltează sânge. Deşi medicii îi sună şi îi cheamă pentru a le înmâna buletinul de analize, ei refuză să se prezinte la Centru pentru a-şi ridica rezultatele şi ignoră recomandările specialiştilor de a urma un tratament.

Anul trecut, 200 de oameni care au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi au fost diagnosticaţi în urma analizelor cu hepatita B, hepatita C, sifilis sau HIV. Specialiştii de la Centrul de Transfuzii Sanguine i-au sunat neîncetat ca să-i cheme la spital să le dea rezultate şi recomandările aferente. De cele mai multe ori nu sunt de găsit, iar atunci când răspund la telefon ignoră insistenţele medicilor.

‘’O parte vin, dar cea mai mare parte dintre  cei sunaţi nu se prezintă  la noi pentru a le da rezultatele. Şi este păcat pentru că nu sunt nişte analize pe care medicii de familie să le recomande constant. Aici sunt testaţi cu privire la virusul hepatitei B şi C, infecţii cu HIV’’, spune Lavinia Scripcaru, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi.

Sunt boli extreme de grave, contagioase, care îi pun practic în pericol pe cei din jur. ‘’Aceste boli se transmit pe cale sanguină, pe cale sexuală. Trebuie să ne îngrijim nu doar de noi înşine, ci şi de familia pe care o avem’’, spune Irina Teodorescu, medic epidemiolog. 

Psihologii: ‘’Neagă boala crezând că o să dispară’’ 

Aşa se face că mulţi dintre cei care suferă de boli grave nu ştiu acest lucru şi implicit nu primesc tratament de specialitate, devenind pericol pentru cei din jurul lor. Ei nu pot fi obligaţi în niciun fel să urmeze tratament. Iar psihologii au o explicaţie pentru refuzul persoanelor de a afla despre boala de care suferă. ‘’Aici apare negarea bolii. Oamenii cred că negând, boala va dispărea. Sunt de părere că dacă o ignoră va dispărea’’, spune psihologul Mihaela Ghircoiaş. 

Anual, peste 10.000 de persoane donează sânge la Iaşi.

Vă mai recomandăm:

Motivul aberant pentru care la Iaşi se riscă vieţi omeneşti: o instituţie de care depinde soarta bolnavilor nu are 8.000 de lei

Donatorii de sânge, descurajaţi de o decizie aberantă. Sunt pasaţi de la o instituţie la alta pentru a-şi primi drepturile

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite