Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Relu Fenechiu ameninţă cu greva parlamentară. Miza: Autostrada Iaşi - Târgu Mureş

5
9 Nov 2013 12:57:07
Autor: Cezar Pădurariu
Relu Fenechiu FOTO Adevărul
Relu Fenechiu FOTO Adevărul

Relu Fenechiu susţine că îi va mobiliza pe toţi parlamentarii din Moldova într-o acţiune de protest fără precedent, dacă Guvernul Ponta nu va sprijini proiectele majore ale regiunii.

Liderul PNL Iaşi Relu Fenechiu a declarat că va propune aleşilor din Moldova să intre în grevă parlamentară, dacă nu va fi demarat proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

El a atras atenţia guvernului să nu păcălească oamenii din această zonă a ţării.

Relu Fenechiu a spus vineri, 8 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare, va începe să strângă semnături de la toţi parlamentarii din Moldova pentru realizarea autostrăzii şi că în situaţia în care guvernul nu va lua în seamă acest demers va propunere intrarea în grevă parlamentară.

„Vom semna un document, toţi parlamentarii din Moldova, în favoarea acestui proiect. Propun chiar intrarea în grevă parlamentară dacă nu se va întâmpla nimic. Unii spun că autostrada Moldova-Transilvania nu este prioritară. Suntem în această zonă trei-patru milioane de suflete. Nu vom ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare cu Clujul sau Timişoara dacă nu facem autostrada. Atrag atenţia guvernului să nu păcălească oamenii”, a afirmat Relu Fenechiu.

Liberalul a spus că solicită ministrului Transporturilor Ramona Mănescu să semneze şi să accepte proiectul.

„Îi cer să nu-l blocheze, nu are dreptul să facă asta”, a spus Relu Fenechiu.

Liderul PNL Iaşi a mai precizat că în guvern sunt reprezentanţi ai tuturor zonelor ţării şi că fiecare îşi promovează proiectele regiunii.

„Când am fost ministru la Transporturi şi eu am sprijinit aeroportul din Iaşi sau autostrada. Cei aleşi de moldoveni trebuie să susţină propriile proiecte. Altfel, guvernul va considera că e mai importantă o autostradă în Oltenia, în Teleorman sau la Cluj. Ne vom trezi lăsaţi deoparte”, a spus Fenechiu.

12 parlamentari de Iaşi, între care şapte de la PNL, trei de la PDL şi doi aparţinând minorităţilor naţionale, au semnat recent un memoriu iniţiat de deputatul PDL Petru Movilă, prin care acesta solicită premierului includerea autostrăzii Iaşi-Tg. Mureş pe lista de priorităţi a guvernului, pentru perioada 2014-2020.
Memoriul a fost trimis şi premierului Victor Ponta.

Printre semnatarii documentului se numără şi şeful PNL Iaşi, deputatul Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor.

Autostrada Iaşi-Tg, Mureş ar urma să aibă aproape 300 km şi va străbate patru judeţe, respectiv Iaşi, Neamţ, Harghita şi Mureş.

Mai puteţi citi:

Mănescu nu vrea autostrada Iaşi-Târgu Mureş: „Suntem oameni serioşi, nu ne jucăm cu autostrăzile“

Fenechiu şi cei 4.000 de kilometri de autostradă. Cum arată proiectul care ar scumpi litrul de benzină cu 10 eurocenţi

Fenechiu: „Am găsit soluţia pentru construirea a 4000 de kilometri de autostradă până în 2027“

PNL supune dezbaterii publice propunerea lui Fenechiu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Altes Pferd
9.11.2013, 13:03:48

Este liber acest derbedeu?

+3 (5 voturi)
Ahmed
9.11.2013, 18:52:53

Mai ai oleaca rabdare.

0 (2 voturi)
Ahmed
9.11.2013, 19:03:26

Intr-adevar, in ultimii ani, Moldova lui Stefan cel Mare (adica o parte din ea) a fost lasata deoparte. Chiar daca nu sunt din zona, sustin pretinsul proiect. Daca ne uitam pe harta virtuala a proiectelor de autostrazi pt. Romania, constatam ca Moldova este in foarte mare parte exclusa. Din cate cunosc eu, inca e parte din Romania. Probabil numarul mic si in continua scadere al locuitorilor din acea parte a tarii, constituie motivul pentru care ultimele guverne nu au mai pus accent pe acea parte a tarii. Probabil ca d.p.d.v. electoral, miza e mica si relativ neinsemnata in Moldova, insa ceea ce ne lipseste ca politica este viziunea pe termen lung. Chiar daca nu face parte din Coridorul European, Moldova, ca parte a Romaniei (stat UE), are dreptul de a nu fi discriminata in raport de celelate zone ale tarii, cu un electorat puternic. Reteaua nationala de autostrazi, macar la nivel declarativ (ca mai mult nu-i vad in stare), trebuie sa cuprinda in mod unitar toate regiunile tarii.

+4 (4 voturi)
costea petre
9.11.2013, 19:58:35

Este singura initiativa al lui Fenechiu cu care sunt de acord. In urma cu 8 ani am lucrat la Autostrada Transilvania si am anticipat ca aceasta autostrada, Iasi- Targu Mures, va fi construita. In felul acesta si Basarabia se va putea racorda la Europa, precum si faptul ca ne-am putea racorda la o alternativa a Drumului Matasii, prin nordul Caspicii si Marii Negre.

+1 (1 vot)
cioian ioian
10.11.2013, 07:48:03

Cea ce face si au facut toate governele de dupa MAREA LOVITURADE STAT DIN 1998 nu a facut si nu face decat starnirea de zanzanie lntre zonele istorice ale Romaniei,nu este numai cazul zonei Moldovei ci si a nordului tari zona Mareamuresului si Satmarului.Ar trebui ca toti locuitori acestor zone sa boicoteze alegeri- le europarlamentare de anul viitor inclusiv cele prezindetiiale,iar pe actuali parlamentari din zonele respective ar trebui luati la lntrebari ce AU FACUT PENTRU POPULATIA ACESTOR ZONE lnafara de a-si ridica indemnizatiile nesimtite din bani publici deci si din bani celor care i-au trimis sai reprezinte.Sa nu ne miram ca Secui i-si cer autonomie, ar trebui ca si zonele DEFAVORIZATE INTENTIONAT DE CATRE CEI CARE FAC ACESTE DISCRIMINARI SA-SI CEARA AUTONOMIE.Sa nu uitam ca din aceste zone ISTORICE,acesti NESIMTITI de politiciieni isi trag binele si starea actuala de BOIERI SI ASUPRITORI AI CELOR MULTI.Ar trebui asa cum am spus o mai mare atentie la viitoarele alegeri.

Modifică Setările