Iaşi

articolul anterior articolul urmator

FOTO Rendez-Vous Creativ, locul în care arta se întâlneşte cu business-ul: „Deocamdată, ce se întâmplă aici e un fel de ministudiu de piaţă“

0
23 Jul 2014 09:39:02
Autor: Ramona Iacobuţe
Marius Patras, cofondator Rendez-Vous Creativ FOTO Arhiva personală
Marius Patras, cofondator Rendez-Vous Creativ FOTO Arhiva personală

Rendez-Vous Creativ este locul din Iaşi în care doi artişti plastici, trecuţi atât prin scoala de aici, cât şi prin şcoala franceză de la Rennes, construiesc de la zero o afacere bazată pe predarea artelor plastice după model francez.

Alexandra Andriescu şi Marius Patraş sunt doi tineri care, după ce au absolvit Liceul de Arte “Octav Băncilă” din Iaşi şi Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, au plecat să se perfecţioneze în Franţa, la École Européenne Supérieure d'Art de Bretagne- Lorient şi la Universitatea Rennes2.

Şi, pentru că şi-au descoperit abilităţi de pedagogi, au început să lucreze la un vis care îi are în centru pe cei care vor să descopere arta şi să se descopere pe ei înşişi. Aşa a apărut ideea atelierului Rendez-Vous Creativ.

"Declick-ul s-a produs în urma experienţei pedagogice pe care am avut-o în cadrul Universităţii de Arte Renne 2, specializată pe formarea profesorilor", recunosc cei doi, de fiecare dată când sunt întrebaţi.

În România au văzut o oportunitate care în Franţa s-ar fi invit mai greu, mult mai greu, aceea de a-şi pune bazele propriei afaceri, de a construi ceva împreună ca pedagogi, şi au fost dispuşi să rişte, să încerce.

Ne-am interesat dacă ce am învăţat noi în Franţa se face în România. Am studiat piaţa şi am văzut clar că la Iaşi nu se face. Bineinţeles că ne-am propus să adaptăm metodologia franceză pieţei de la noi. Am construit un proiect şi nu idealizăm nimic, mărturiseşte Marius Patraş.

După ce au revenit in ţară, din noiembrie 2013 Alexandra şi Marius au închiriat un  spaţiu într-o zonă uşor accesibilă a oraşului, plăcut surpinşi de schimbările produse la nivel local şi au tăiat banda de inaugurare a atelierului în care aveau să îşi fie proprii şefi, Rendez-Vous Creativ.

În atelierul luminos pe care Alexandra Andriescu şi Marius Patraş l-au pus pe picioare, de 8 luni de zile, te întâmpină rafturile cu materiale 100% ecologice, aduse în mare parte din Franţa şi lucrările cursanţilor afişate pe pereţi.

"Am venit în vară din Franţa, să vedem ce s-a schimbat de când am plecat şi ne-am reconfirmat faptul că trebuie să ne intoarcem, iar în toamnă, în octombrie, am făcut pasul, am găsit spaţiu şi în noiembrie am început. Marius este cel care construieşte cursurile, iar eu îl asist atunci când vin cursanţii. Noi am inceput cu o tranşă de 6-10 ani, asta este media de vârstă, deocamdată”, îl completeză pe Marius Patraş, Alexandra Andriescu, cofondator al atelierului şi partenerul său de viaţă.

 

Descoperirea artei prin poveşti reale

Formarea deprinderilor şi abilităţilor specifice artelor vizuale, familiarizarea cu noţiunile de bază ale limbajului plastic, dezvoltarea capacităţii de receptare a mesajului vizual şi utilizarea lui în crearea de imagini şi obiecte proprii, familiarizarea cu elemente fundamentale de istoria şi teoria artei, dezvoltarea simţului estetic, cunoaşterea marilor artişti, a rolului jucat de aceştia în istoria artelor, a curentelor artistice, descoperirea secretelor artei prin poveşti reale şi imaginare pe înţelesul fiecăruia sunt doar câteva dintre obiectivele pe care îşi propun să le îndeplinească tinerii artişti vizuali cu cei care le devin cursanţi.

Atmosfera la Rendez-Vous Creativ este prietenoasă, colorată, iar un curs de două ore ajunge la 50 de lei, dar se poate opta şi pentru pachete, la un preţ care oscilează între 200 şi 400 lei pe lună, în funcţie de de vârstă, interes, materialele folosite şi numărul de ore: Juniori creativi (8-12 ani), Dăm culoare imaginţiei tale (12-16 ani), Rendez-vous creativ (16-18 ani), De dragul artei (pentru amatorii practicii artistice, inclusiv pe perioada vacanţelor de vară).

Site-ul atelierului creativ din Iaşi, http://rendezvouscreativ.ro şi pagina de facebook de care se ocupă Alexandra Andriescu, principalele căi de promovare, pe lângă recomadările clienţilor, de care se folosesc, deocamdată, tinerii artişti, oferă toate informaţiile de care cei interesaţi au nevoie.

Deocamdată, ce se întâmplă aici e ca un fel de ministudiu de piaţă. Am venit să testăm puţin piaţa, să vedem dacă lumea ar fi interesată de ceea ce putem noi oferi. Avem o colaborare şi cu Istitutul Cultural Francez, din septembrie, vom ţine nişte cursuri şi acolo. Cursurile vor fi în limba franceză, nu se sfieşte să răspundă Marius, întrebat câte dintre obiectivele propuse iniţial au reuşit să îndeplinească în primele 8 luni de activitate creativă şi de business.

Cu 15 cursanţi, în mare parte copii, împărţiţi în două grupe, dar cu dorinţa de a diversifica media de vârstă, cu program de week-end pe perioada anului şcolar, cu abordarea unot tehnici care oscilează de la pictură, sculptură, desen, până la dripping, pop-art, mici instalaţii, modelaj, cu o strategie pedagogică care încurajeză libertatea de a descoperi tu singur, în aparenţă, prin joaca în atelier, răspunsul la întrebarea care stă la baza fiecărui curs, Marius şi Alexandra îşi propun să crească treptat afacerea căreia i-au spus Rendez-Vous Creativ, menţin permanent legătura cu profesori, artişti şi studenţi de la Universitatea Rennes2 şi sunt deschişi colaborărilor.

 „Am încercat să transpunem din experienţa din Franţa, ce făceam acolo. Ce aducem nou? Referinţe, teorie, lejeritatea în exprimare, îmbunătăţirea gândirii critice asupra a ceea ce te înconjoară. Cu noi nu înveţi doar să desenezi, ci să descifrezi ceea ce te înconjoară (panourile publicitare de exemplu, cu toate culorile şi imaginile expuse, contrastele de culori, primare, secundare), poţi articula ceea ce vezi cu o formă de gândire, asocia cu un curent, cu o perioadă istorică”, concluzionează Marius Patraş, cel care petrece majoritatea timpului cu clienţii şi construieşte de la bază tot ce înseamnă pedagogie pentru atelier.

 

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările