REPORTAJ Oamenii care curăţă oraşul pentru noi. Măştile de protecţie, obiectele de care românii se dispensează pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţi Salubris, pe străzile din Iaşi, joi, 4 martie FOTO Alina Batcu
Angajaţi Salubris, pe străzile din Iaşi, joi, 4 martie FOTO Alina Batcu

În gunoi putem „citi“ cum a evoluat în ani gradul de civilizaţie, iar măturătorii de străzi sunt cei mai importanţi martori tăcuţi ai acestui fenomen. Îmbracă în fiecare dimineaţă salopeta şi vesta reflectorizantă, îşi iau uneltele indispensabile şi curăţă oraşul - pentru noi.

Oameni care au vise şi aşteptări, dar cel mai important e că au familii care trebuie hrănite şi întreţinute - aşa-i putem descrie, pe scurt, pe cei care curăţă, zi de zi, municipiul Iaşi. 

   

După ore întregi petrecute pe teren alături de lucrătorii companiei de salubritate din Iaşi - Salubris, vă prezentăm cum arată o zi din viaţa unui măturător, dar şi ce poveşti se ascund în spatele celor care fac curăţenie pe străzile oraşului. 

Grămezi de coji de seminţe, saci plini cu mucuri de ţigară, sticle şi, mai nou, măşti de protecţie. Asta se află pe lista zilnică a gunoaielor pe care le strâng măturătorii din Iaşi. 

Ceasul biologic sună la ora 03.00 AM

Joi, 4 martie, la ora 04.30 AM, la centrul 7 din cadrul Salubris Iaşi, compania de salubritate din municipiu, se aude strigând: „Hîncu”, „Irimia”, Oprea” şi lista poate continua. 

Pentru unele nume vine în completare un „Prezent”.

Şeful de centru Dan Dima făcea prezenţa, pentru a şti cum îi poate forma în echipe de lucru. Unii vor merge pe străzi care au nevoie „de întreţinere”, iar alţii vor forma echipe pentru nevoile oraşului din acea zi. 

Când a ajuns reporterul „Adevărul” la centru, aproape toţi angajaţii erau echipaţi cu salopete şi veste. Până să plece pe teren le-a rămas doar să-şi pregătească măturile. 

măturători

Angajaţi Salubris, în timp ce-şi pregăteau măturile, joi, 4 martie FOTO Alina Batcu

„Se echipează. Îşi iau salopeta şi vesta. Apoi îşi pregătesc sculele. În primul rând, îşi fac măturile. Şi le pun în coadă. Îi împărţim pe traseele pe care le avem noi stabilite. Şi ieşim la măturat în Podu Roş prima dată”, ne-a explicat Dan Dima, şeful de centru. 

Cei care au primit traseul „întreţinere” îşi iau la ei şi un GPS pus la dispoziţie de Salubris. „La cei de pe traseele de întreţinere le dăm nişte GPS-uri. Avem o aplicaţie prin intermediul căreia putem să urmărim dacă respectă traseul”, ne explică Dan Dima. 

    

GPS

GPS-uri pe care le folosesc angajaţii Salubris FOTO Alina Batcu

La ora 05.00 AM părăsesc centrul şi, cu măturile după ei, pleacă în teren, pe sectorul care le este repartizat. Nu fac asta înainte de a curăţa zona din faţa centrului. 

    

Pentru a putea urma toţi aceşti paşi, angajaţii Salubris sunt nevoiţi să se trezească la ora 03.00 dimineaţa. Unii se pun să doarmă la ora 06.00 seara, alţii şi-au format deja alte tabieturi, în funcţie de treburile pe care le au de făcut acasă. 

„Lucrez aici de trei săptămâni. Încep să mă obişnuiesc”, spune Nicoleta, o tânără în vârstă de 25 de ani, în timp ce mătură o parcare publică din Iaşi. Pare a fi cea mai tânără de pe teren din ziua aceea. Ştie sigur că dimineaţa trebuie să se trezească la ora 03.00, dar niciodată nu ştie la ce oră va adormi, fiind nevoită să aibă grijă de cei doi copii ai ei.

Alarma telefonului le dă trezirea celor mai noi dintre angajaţi, însă cei cu vechime sunt treziţi de „ceasul biologic“ - după cum spune Viorel Popoi (46 ani), angajat Salubris de 18 ani.

„Mă trezesc la ora 03.00, până mă îmbrac, până ajung aici. Adorm seara pe la 06.30, mă culc câteva ore, mă trezesc, mai mănânc, văd ştirile şi apoi iar mă pun să dorm. Când sunt liber, stau până mai târziu, mă mai uit la un film. Nu mi se pare nimic greu. E muncă, dar m-am obişnuit”, mărturiseşte Viorel. 

    

Principiul de bază: „Cu maşinile în faţă”

La ora la care încep munca măturătorii din Iaşi, domină liniştea în municipiu. Mai răsare, din când în când, câte o maşină pe străzile din zona Podu Roş. De pietoni, nici nu poate fi vorba la ora aceea. 

Cu toate acestea, şeful de centru Dan Dima are grijă să le spună, încă de la primele mături intrate în funcţiune, că treaba se face „cu maşinile în faţă”. 

Îndrumarea pare a fi un sfat părintesc, benefic pentru cei care şi-ar putea pune viaţa în pericol măturând cu spatele la maşinile care trec pe stradă. 

„E important să vadă când se apropie câte o maşină de ei. E periculos să măture cu spatele. E pentru binele lor. Stăm cu ochii pe ei şi le amintim de fiecare dată”, explică Dan Dima. 

Muncitorii mătură zona Podu Roş din Iaşi. Văzând cu ochii, gunoiul de pe străzi ia forma unor grămezi care seamănă cu nişte colibe an­tice. Din spate, Costel ia gunoaiele cu o lopată şi le pune în tomberonul mobil. 

Costel

Costel, angajat Salubris FOTO Alina Batcu

Oamenii din spatele salopetelor Salubris

Trecem zilnic pe lângă aceşti oameni care curăţă oraşul. În graba noastră spre muncă, sarcini în plus, şcoală sau supermarket, vedem doar mătura şi verdele de pe salopetă. În spatele acestor salopete se ascund oameni care au vise şi aşteptări, dar cel mai important e că au familii de care au grijă. 

Ionel, tatăl a şapte copii, lucrează la Salubris de cinci ani. Pentru a-i întreţine pe cei mici, face naveta zilnic. Vine cu autobuzul, 17 km, în fiecare dimineaţă, de la Mogoşeşti (comună ieşeană) până la Iaşi. 

„Înainte am lucrat la vulcanizări, în construcţii. Acum, la 47 de ani ai mei, unde să mă mai duc? M-am obişnuit. Dimineaţa nici nu mai aştept alarma, mă trezesc singur. Lucrez şi la echipă, şi la întreţinere”, ne spune bărbatul.

Trebuie să-mi duc pâinea la copii.

Viorel Popoi lucrează la Salubris de 18 ani. De-a lungul acestor ani petrecuţi cu mătura în mână pe străzile din Iaşi a înţeles că nu doar el este responsabil de păstrarea curăţeniei în oraş.

„Am şase clase. Când s-o fac şi pe a şaptea, n-am mai apucat. Atunci a fost şi cu Revoluţia, cu Ceauşescu. Nu mă interesează ce spun alţii. Eu îmi câştig existenţa. Le spun oamenilor să nu mai arunce gunoaiele pe stradă. Dar nu-nţeleg oamenii. Eu am văzut cu ochii mei. Unii ne pun gunoaiele pe stradă. Că ei spun că plătesc. Dar şi eu plătesc şi nu arunc gunoaiele pe stradă”, arată bărbatul.

Angajaţii Salubris şi-au continuat ziua de muncă adunând grămezi de gunoaie de pe străzile din Iaşi. 

Cei 168 de angajaţi din această secţie lucrează în ture. „Marea majoritate lucrează dimineaţa, dar după-amiaza avem 15 muncitori şi un coordonator. Schimbul doi începe programul la ora 13.30”, mai explică Dan Dima. 

Pentru măturătorii din Iaşi, joi, 4 martie, a fost o altă zi, cu alte străzi şi alte gunoaie. Aşa cum se arată a fi şi ziua de vineri, 5 martie. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

INTERVIU Pictorul Gabriel Gheorghiu: „Iubesc pictura şi fac copii cu ea” FOTO

 

Un tânăr care ameninţa că se aruncă de pe acoperişul unei clădiri cu 4 etaje din Capitală a sărit în gol. Nu a mai putut fi salvat

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite