Reţetă de supravieţuire la Iaşi: studenţii, cobai de pastile pentru 200 de lei (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de tineri se prezintă anual la Antibiotice Iaşi pentru a testa medicamente şi primesc între 200 şi 500 de lei. Oficialii societăţii ieşene spun că majoritatea voluntarilor acceptă experimentele pentru că beneficiază de un set gratuit de analize.

Marius (24 de ani), student la Medicină, este la a treia vizită la Centrul de Evaluare a Medicamentului (CEM) de la Antibiotice Iaşi. La ultima prezentare a testat un produs farmaceutic destinat pacienţilor cu hipertensiune.

Se declară încântat de modul în care a fost tratat de personal şi spune că nu se teme de reacţiile adverse. Recunoaşte deschis că a acceptat job-ul pentru bani. „Mi s-a citit un regulament în care mi s-a prezentat medicamentul. Am semnat contractul, mi s-au făcut analizele, care au atestat că sunt sănătos, şi am devenit subiect. M-am simţit normal, fără efecte ciudate", povesteşte Marius din experienţa sa de „cobai".

Cristina Vlase, şeful Centrului de Evaluare a Medicamentului

Cristina Vlase, şeful Centrului de Evaluare Medicală, studiază rezultatele obţinute

„Subiect" o dată la două-trei luni

Studentul adaugă că un experiment serios este destul de bine remunerat, însă se poate face la o distanţă de cel puţin două luni. „Eu am prins un test care se desfăşura pe parcursul a patru săptămâni. În cele patru weekend-uri am stat câte 12 ore la Antibiotice, am luat câte o pastilă şi am primit în schimb 1.000 de lei", detaliază Marius. Tânărul are o teorie personală în privinţa riscurilor la care se expune. „Orice te afectează în ziua de azi: laptopul, televizorul, sedentarismul, ţigările, alcoolul. Oricum, este vorba de medicamente existente deja pe piaţă şi sunt retestate", crede Marius.

Incursiune în CEM

Reprezentanţii Antibiotice au prezentat în detaliu paşii care trebuie parcurşi pentru a ajunge „subiect" şi susţin că cei mai mulţi voluntari devin cobai pentru că li se face gratuit un set complet de analize şi nu neapărat pentru bani.

Cabinetul în care li se măsoară înălţimea şi  greutatea posibililor subiecţi

Cabinetul în care li se măsoară înălţimea şi  greutatea posibililor subiecţi

Avem un medic farmacolog care-i informează în ce constă acest test, ei îşi dau sau nu consimţământul, sunt introduşi în baza de date, li se face examenul clinic, li se ia greutatea, înălţimea, li se face o electrocardiogramă şi, dacă corespund, merg la laboratorul de analize medicale unde li se face inclusiv testul HIV. Apoi trebuie să-şi dea din nou acordul scris pentru a participa la test", detaliază Cristina Vlase, managerul CEM.

Unul din cele patru saloane unde stau „cobaii“ câte 12 ore

Unul din cele patru saloane unde stau „cobaii“ câte 12 ore

Laboratorul unde se pregătesc probele de sânge

Centru Antibiotice Iaşi

Laboratorul cu o aparatură în valoare de 1 milion de euro, unde se determină concentraţia medicamentului în proba de sânge

Laboratorul cu o aparatură în valoare de 1 milion de euro, unde se determină concentraţia medicamentului în proba de sânge

Testele, denumite în jargon „de bioechivalenţă", pentru medicamentele generice, adică cele apărute deja pe piaţă, dar produse în premieră la Antibiotice Iaşi, durează între două şi patru săptămâni. Persoanele testate vin o dată pe săptămână, stau 12 ore într-un salon şi sunt supravegheate pe un monitor dintr-o cameră alăturată.

Înainte de a fi declarat „bun de scos pe piaţă", medicamentul este testat pe cel puţin 12 persoane şi pe cel mult 32. Voluntarii primesc o singură pastilă şi li se ia din oră în oră câte o probă de sânge. Fiecare „cobai" este plătit cu cel mult 500 de lei. „De obicei, plătim câte 200 de lei şi foarte rar 500 de lei", mai spune Cristina Vlase.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite