„Roborul“ cămătarilor: cum a ajuns o femeie să plătească de şapte ori valoarea unui împrumut luat când era la ananghie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cămătarii percep, uneori, comisioane care depăşesc şi de câteva ori valoarea împrumutului FOTO Poliţia Română/Arhivă
Cămătarii percep, uneori, comisioane care depăşesc şi de câteva ori valoarea împrumutului FOTO Poliţia Română/Arhivă

O femeie din Oneşti, judeţul Bacău, a plătit de aproape şapte ori mai mult decât a împrumutat de la o familie de cămătari din localitatea sa. Victima a apelat în cele din urmă la Poliţie după ce, timp de peste doi ani, a plătit sume închipuite către Remus (28 de ani) şi Lenuţa (48 de ani) Ciuraru.

Cei doi cămătari, mamă şi fiu, au fost condamnaţi definitiv de către Curtea de Apel Bacău la câte doi ani de închisoare cu suspendare.

În motivare se arată că victima lor, A.E. a întâmpinat probleme financiare la începutul anului 2011, împrumutând de la familia Ciuraru 15.000 de lei. Deşi înţelegerea iniţială era că va restitui 21.000 de lei, după ce şi-a plătit datoria, cămătarii au inventat tot felul de motive pentru a cere bani suplimentari. De pildă, au spus că banii daţi iniţial cu împrumut fuseseră obţinuţi din amanetarea unor bijuterii şi că, răscumpărarea acestora a crescut.

În total, până în toamna anului 2013, victima a plătit în jur de 103.500 de lei cămătarilor. Judecătorii menţionează în motivare că femeia a fost ameniţată sau chiar lovită de către cămătari pentru a oferi banii. În cele din urmă, femeia a mers la Poliţie şi a formulat plângere penală.

A făcut-o în 2013, când familia Ciuraru i-a mai cerut încă 10.000 de lei. În septembrie 2013, victima a mers cu mama sa la cămătari, pentru a le da trei inele de aur în contul presupuselor datorii. Cămătarii au refuzat aurul spunând că mai au alte bijuterii lăsate amanet şi au determinat-o pe victimă să semneze un act în care se consemna că mama sa le datorează 10.000 de lei. 

„După redactarea înscrisului, Ciuraru Remus a chemat o altă persoană care le-a citit conţinutul înscrisului (făptuitorii nu ştiu să citească), iar în momentul în care a auzit că a fost consemnată şi restituirea inelelor, a rupt înscrisul, a agresat-o fizic pe A.E. şi i-a luat cheile din contactul maşinii, iar apoi i-a cerut să scrie un alt înscris, din care să rezulte că A.E. le datorează suma de 10.000 lei. În continuare, membrii familiei Ciuraru  au devenit violenţi, proferând ameninţări la adresa victimei şi a mamei acesteia, motiv pentru care numita A.E a redactat înscrisul în forma cerută de făptuitori”, se arată în motivare.

În acelaşi document se mai menţionează că cei doi cămătari vor fi supravegheaţi de către Serviciul de Probaţiune timp de cinci ani.

Citeşte şi: 

Cămătarul bogătaşilor din cazinourile Bucureştiului. Cum erau agăţaţi chinezii pierzători de interlopul Sandu Hingheru 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite