Iaşi

articolul anterior articolul urmator

S-a ales praful de o celebră fabrică moştenită din comunism. DNA a suferit o înfrângere într-un dosar de 4 milioane de euro

3
23 Feb 2017 13:20:47
Autor: Ionuţ Benea
Fabrica nectar Paşcani a ajuns o ruină FOTO Ziarul de Iaşi
Fabrica nectar Paşcani a ajuns o ruină FOTO Ziarul de Iaşi

Magistraţii ieşeni au dispus achitarea unui executor judecătoresc şi a unui evaluator care au fost deferiţi justiţiei de DNA în dosarul devalizării celebrei fabrici de zahăr de la Paşcani, ajunsă în prezent o ruină.

După patru ani în care procurorii au bibilit dosarul şi aproape doi ani de judecată, cauza privind devalizarea fabricii Nectar s-a finalizat fără ca cineva să fie tras la răspundere penală. Executorul judecătoresc Cristinel Dominte şi evaluatorul Vasile Negru au fost achitaţi de Tribunal, decizia nefiind definitivă şi urmând a fi atacată, cel mai probabil, de procurorii anticorupţie.

„Mă bucură nespus această decizie întru­cât Cristi (n.r. - Cristinel Dominte) îmi este mai întâi un foarte bun prieten şi mai apoi client. Sper, pentru binele şi sănătatea lui, ca acest coşmar să se sfârşească aici. Întregul probatoriu administrat a relevat încă o dată că el nu a ştiut şi nici nu avea cum să realizeze că raportul de evaluare care a stat la baza executării silite avea anumite carenţe extrem de subtile“, ne-a declarat avocatul Ionuţ Iftode, cel care l-a apărat în instanţă pe Dominte. La rândul său, avocatul care l-a reprezentat pe Vasile Negru, Olivian Moroşanu, ne-a precizat: „E o soluţie salutară a instanţei de judecată“.

 

În privinţa lui Negru, achitarea a survenit după ce judecătorii au aplicat decizia de anul trecut a Curţii Con­stituţionale, referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu - imputată celor doi. Atunci, judecătorii constituţionali au decis că infracţiunea trebuie interpretată în sensul „încălcării legii“ de către inculpaţi, şi nu a „îndeplinirii în mod defectuos“ a unei sarcini de serviciu.

Acuzaţiile aduse de DNA

Dosarul în care inculpaţi au fost Dominte şi Negru vizează fapte ce ar fi fost comise, spun procurorii, în urmă cu mai bine de un deceniu. Potrivit anchetorilor, pe 17 mai 2004, Cristinel Dominte a pus în vânzare la o licitaţie publică, într-un dosar de executare al BCR, mai multe imobile, subevaluate, ce aparţineau societăţii comerciale Nectar SA Paşcani, la care statul avea la acea vreme capital majoritar. „Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuţiilor de serviciu, de către inculpatul Negru Vasile, în calitate de inginer evaluator. Acesta, în cuprinsul rapoartelor de evaluare (contrar normelor teh­nice ale unităţii bancare, ignorând şi valoarea contabilă sau cea luată în garanţie), a stabilit, cu rea-credinţă, că un teren cu suprafaţa de 349.223 mp deţinut de acea societate nu are niciun fel de valoare“, precizează procurorii DNA.

Aceştia notează că o dovadă a faptului că terenul propriu-zis era mai valoros decât imobilele situate pe el este chiar dezafectarea ulterioară a fabricii Nectar. La licitaţia de pe 17 mai 2004, Nectar Paşcani, singura fabrică de zahăr din judeţul Iaşi, era cumpărată de firma Inter Woods Trading Group Paşcani. Licitaţia era organizată de BCR, iar în spatele firmei cumpărătoare se afla investitorul american Eli Nachman. În total, Nachamn plătea atunci pentru fabrică derizoria sumă de 20 de miliarde de lei vechi. În trecut, înainte de privatizările eşuate, fabrica Nectar era cel mai mare producător de zahăr din Moldova. 

Citeşte şi:

Una dintre clădirile-simbol ale Iaşului industrial a fost vândută. Care sunt planurile noului proprietar după achiziţia de milioane de euro

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Pribeagul Ro
23.02.2017, 13:59:24

N-avem sfecla (de ce ar cultiva-o cineva?), nu mai avem fabrici, cum sa producem zahar? Il aducem din import! Sigur statul a dat si aceasta fabrica in grija unui reprezentant/reprezentanti ai sai. Cum au raspuns/raspund acestia de dezastrul pe care l-au facut?

+2 (2 voturi)
Alikianos Shenghen
23.02.2017, 14:19:34

Jaf tipic psd-pdsr-fsn-pcr. Asa au aparut patrimonii de zeci, sute de milioane de euro, peste noapte. In conturile din paradisurile fiscale detinute de catre marii JEFUITORI POST DECEMBRISTI nu va mai face lumina nimeni, niciodata.

+1 (3 voturi)
ADani
23.02.2017, 22:03:04

Sper ca la apel lucrurile sa nu ramana asa!

+1 (1 vot)