Actorul Petru Ciobotaru a murit. Artistul ieşean a interpretat peste 260 de roluri în carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Ciubotaru, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ieşeni s-a stins din viaţă la 80 de ani. A jucat multe roluri memorabile, în cei 55 de ani de carieră.

Ziua de 14 noiembrie este una extrem de tristă pentru toţi iubitorii teatrului din Iaşi şi nu numai. La vârsta de 80 de ani, s-a stins din viaţă carismaticul şi îndrăgitul actor Petru Ciubotaru. 

Actorul Petru Ciubotaru s-a născut în anul 1939 la Ciurea, judeţul Iaşi. A absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1963, clasa prof. Alexandru Finţi - George Rafael. Apoi, pentru un an, a fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1964 până în prezent este actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Între anii 1993 şi 1997, a ocupat funcţia de director la instituţia teatrală ieşeană.

"Teatrul mi-a dat tot, am încercat să-i dau şi eu câte ceva din tot ce am avut. Nu cred în talent, cred în ceva ce luminează Dumnezeu în tine. Talent au numai unii - extrem de puţin. Eu... pun gând lângă gând, stau, temeinicesc, mă îndoiesc. Cred că teatrul ar fi pierdut dacă nu aş fi ajuns actor, dar nu ştiu dacă pierdea foarte mult. Sunt mulţi actori buni, dar eu sunt un povestitor. Mi-am iubit cu disperare colegii mai vârstnici, le-am luat poveştile, vorbele. Mă gândesc cu tristeţe la cei care nu mai sunt, prieteni foarte buni pe care i-am iubit şi preţuit”, spunea Petrică Ciubotaru pentru "Ziarul de Iaşi" în urmă cu cinci ani.

În cei 55 de ani de carieră a interpretat peste 260 de roluri şi este primul actor care a avut curajul să abordeze travestiul Chiriţei, după dispariţia lui Miluţă Gheorghiu. De altfel, rolul Chiriţei a rămas în memoria afectivă a publicului ca unul dintre cele mai de succes roluri ale actorului. Însă, pentru Ciubotaru nu a jucat numai o Chiriţă greu de egalat. Şi rolul lui Ştefan cel Mare din „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea este unul care rămâne în istoria teatrului. 

„Am început să fac figuraţie la Teatrul Naţional, nu din dorinţa de a fi actor, pentru că mi se părea o culme prea înaltă pentru ce ştiam eu că însemnă această meserie. A fost o perioadă în care am beneficiat de nişte spectacole aşa cum mi-am dorit, cu nişte actori senzaţionali. Mi-au rămas în memorie <<Vlaicu Voda>>, un spectacol excepţional, <<Harap Alb>>, <<O scrisoare pierdută>>, <<Despot Vodă>>. Asta e perioada în care m-am înfruptat, fără să ştiu că mai tarziu fructul acesta îmi va deveni hrana permanentă. Pentru mine, Teatrul Naţional din Iaşi e un loc sfânt, şi nu sunt vorbe goale, un loc în care am înţeles ce înseamnă tradiţia bună, curată, generoasă. Am ră­mas aici pentru că am găsit un loc care mi-a convenit, am avut oameni care au avut grijă de mine, aici m-am format. Am fost marcat de prezenţa pe scena de aici a unor mari actori ca George Popovici sau Miluţă Gheorghiu. Cred că, deşi au existat şi perioade în care s-a pierdut puţin din grija pentru lucruri de mare calitate artistică, indiferent de momentele lui de criză, Teatrul din Iaşi va rămâne în istorie. Eu intru acuşi în cel de-al 54-lea an de când sunt aici, am jucat mult, peste 250 de roluri, sunt în prezent cel mai vechi actor angajat al teatrului. Teatrul din Iaşi mi-a fost casă, mi-a ţinut si de foame, şi de sete", îmi mărturisea marele actor într-un interviu pentru "Suplimentul de Cultură".

Actorul Petru Ciubotaru în roluri memorabile FOTO Facebook

Imagine indisponibilă

Colegii, prietenii şi toţi cei care i-au văzut spectacolele şi l-au îndrăgit pe scenă sau în afara sa au un gând bun pentru acesta, acum, la trecerea în nefiinţă.

"Cu inimile frânte de durere, anunţăm plecarea dintre noi a marelui actor Petru Ciubotaru. Nouă, colegilor din Teatrul Naţional Iaşi, spectatorilor, prietenilor, scenei ieşene de teatru, ne vor lipsi zâmbetul pe care-l oferea cu generozitate, talentul uriaş şi inegalabil, amintirile extraordinare, povestite cu har, cu care ne însenina mereu, vitalitatea, verva, pasiunea neobosită pentru teatru şi iubirea nesfârşită pentru public.Suntem alături de familia îndurerată. Drum lin, însoţit de lumină, maestre Petru Ciubotaru!", scriu reprezentanţii Teatrului Naţional din Iaşi la dispariţia dintre noi a actorului.

Mai puteţi citi:

INTERVIU Horia Veriveş: "Astăzi, Coane Chiriţe există peste tot - de la vecina de bloc, la parlamentara care îşi face selfie"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite