Bolnavii de cancer au, la Iaşi, un aparat revoluţionar care combină chimioterapia cu căldura locală, dar nu sunt bani pentru procedurile medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi s-a pus un funcţiune un echipament modern care distruge celulele canceroase din abdomen prin introducerea de citostatice şi încălzirea cavităţii peritoneale. Casa de Sănătate nu acoperă decât o mică parte din costurile acestor intervenţii, astfel că numărul bolnavilor care vor beneficia de tratament este redus.

Pacienţii cu cancere abdominale ar putea beneficia la Iaşi de o metodă revoluţionară de tratament: Institutul Regional de Oncologie a pus în funcţiune un sistem de hipertermie peritoneală. Practic, este vorba despre un aparat care introduce citostatice în cavitatea abdominală şi menţine o temperatură constantă de 42 de grade. Toate acestea au loc după ce chirurgii extirpă tumora.

Totuşi, aparatul modern care a costat 150.000 de euro (bani de la Ministerul Sănătăţii) va putea fi folosit de cel mult 30 de ori într-un an. Şi asta din cauza costurilor mari ale unei intervenţii – aproape 10.000 de euro. Casa de Sănătate nu acoperă decât a zecea parte din cheltuieli, astfel că restul se va face pe cheltuiala spitalului.

„Nicăieri în lume această procedură nu este bine rambursată. Spitalul pierde făcând aceste proceduri. Sperăm că o să-şi permită să trateze un număr de bun-simţ de 30 de pacienţi pe an“, spune Ionuţ Huţanu, medic chirurg.

Primii doi pacienţi au fost operaţi chiar în ziua lansării aparatului. Este vorba despre un bărbat de 48 de ani căruia i-a recidivat cancerul abdominal şi o femeie de 58 de ani căreia i-a fost localizată o tumoră în zona peritoneului. Un medic specialist din Belgia a asistat la aceste intervenţii.

„Avantajul principal al acestei tehnicii este că practic atacăm tumora acolo unde este. Aceasta este mai uşor de realizat în cavitatea peritoneală şi ceea ce facem noi este sa extirpăm chirurgical tumora. Doar scoaterea acesteia nu este suficientă şi aducem chimioterapia în cavitatea peritoneală pentru a trata resturile de tumoră. Este prima dată când există un tratament eficient pentru această boală“, spune Kurt van der Speeten, medic specialist din Belgia. Anual, la Institutul Regional de Oncologie  din Iaşi sunt trataţi peste 10.000 de  pacienţi.

„Un bolnav este operat pe întregul abdomen, se scoate absolut tot ce înseamnă peritoneu  care este cu tumoră. Scopul este ca din tot ceea ce a fost ca boală metastazică să rămână sub 1 cm cub, deci o cantitate infimă de tumoră rămasă în abdomen. În final, după o zi de muncă a chirurgilor vine un aparat care are ca mod de acţiune o combinaţie între o căldură locală care ajunge la 42 de grade sau 42,5 grade şi un chimioterapeutic care se infuzează local. Logica acestei proceduri este de a administra o caititate foarte mare de chimioterapic într-o zonă din care el nu iese“, explică medicul Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie din Iaşi.

Vă mai recomandăm:

Bolnavii de cancer din Moldova fac naveta sute de kilometri până la spital pentru tratament. Hotelul unde ar trebui să fie cazaţi a mai suferit o amânare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite