Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Scenariu grotesc gândit de o adolescentă pentru a fugi de la Protecţia Copilului. Minora a înghiţit cioburi de sticlă

1
19 Jun 2017 17:25:39
Autor: Iulia Ciuhu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O adolescentă dintr-un centru de plasament din Iaşi a pus la cale un scenariu bine gândit pentru a scăpa de sub protecţia supraveghetorilor. Fata a fugit din Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi după ce a declarat că a înghiţit cioburi de sticlă.

O adolescentă de 16 ani îngrijită într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC) a fost dată dispărută după ce a fugit din Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Tânăra, aflată sub supraveghere în „Centrul specializat de zi pentru resocializarea copilului cu comportament delincvent şi predelincvent”, a fost dată dispărută după ce a îndeplinit un plan bine stabilit. Adolescenta s-a automutilat să poată ieşi din centru, iar când s-a văzut internată într-un spital, a plecat fără să anunţe medical curant. 

Sâmbătă, 17 iunie, în jurul orei 22.00, minora a spart un borcan din bucătăria centrului, s-a tăiat cu cioburile pe mâini, a declarat că pe unele le-a înghiţit şi atunci supraveghetorii au sunat la 112. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de intervenţie al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi care a transportat adolescenta la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

„Din centru nu se poate ieşi fără o motivaţie reală, cum ar fi cursurile la şcoală sau un bilet de voie pentru alte activităţi. Minora a spart un borcan, s-a tăiat la mâini şi colegii au sunat Salvarea. A doua zi, spitalul în care a fost internată ne-a anunţat că minora a plecat fără aviz. În prezent, tânăra nu a revenit în centru”, a arătat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, adolescenta prezenta semne de automutilare pe mâna stângă. „Pacienta cu tulburări de comportament prezenta plăgi autolitice pe braţul stâng şi ingerare de cioburi de sticlă. Teoretic, minora trebuia să rămână sub supraveghere mai multe zile. Practic, a doua zi de la internare, pe 18 iunie, s-a constatat că a părăsit spitalul fără avizul medicului curant. În evidenţele spitalului, adolescenta apare cu mai multe internări apărute pe fondul tulburărilor de comportament, de fiecare dată părăsind spitalul fără aviz”, a arătat dr. Tamara Solange-Roşu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. 

În prezent, minora este căutată de reprezentanţii Poliţiei ieşene. Potrivit DGASPC Iaşi, în 2017, 15 copii aflaţi sub diferite măsuri de protecţie au părăsit central în care se aflau sau domiciliul asistentului maternal în grija căruia se aflau.

Citeşte şi:

Dezastru la concursul de la Protecţia Copilului. Toţi cei 144 candidaţi au fost respinşi, inclusiv cei care se visau şefi de centru

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
19.06.2017, 18:16:57

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările