Screeningul auditiv neonatal este în pericol la Iaşi. Medicii au primit de trei ori mai puţini bani pentru a depista problemele de auz ale bebeluşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii depistaţi cu probeme de auz pot beneficia de proteze auditive FOTO: Arhivă
Bebeluşii depistaţi cu probeme de auz pot beneficia de proteze auditive FOTO: Arhivă

Programul de screenind auditiv neonatal realizat în maternităţile din Iaşi riscă să aibă sincope din cauza subfinanţării. Medicii se plâng că banii alocaţi pentru ultimele trei trimestre nu ajung nici pentru consumabile, nici pentru cheltuiala cu personalul.

În mod normal, Ministerul Sănătăţii oferea pentru testarea auzului unui nou-născut  în jur de 30 de lei, aici fiind incluşi banii pentru consumabile şi pentru personal. Pentru ultimele trimestre însă, au fost alocaţi 22.000 de lei, unui bebeluş revenindu-i numai 10 lei, de trei ori mai puţin. Medicii se plâng că în aceste condiţii nu vor putea desfăşura screeningul atât de necesar. Asta deşi bolile de auz sunt cele mai frecevnte în rândul nou-născuţilor, iar screeningul cel mai ieftin.

‘’Banii pe care i-am primit nu ne acoperă nici măcar cheltuiala cu personalul, pentru aceasta fiind nevoie de 24.000 de lei. Ştim că nu ne vom permite să cumpărăm consumabile în acest an şi astfel nu vom putea continua cu programul de screening. Şi este foarte mare păcat’’, spune medicul Sebastian Cozma, şeful Clinicii de Audiologie şi Vestibulogie din Iaşi.

Părinţii cer continuarea programului

Statisticile arată că la fiecare 1.000 de bebeluşi, 3 se nasc cu probleme de auz. Depistate la timp, bolile de auz pot fi tratate.

‘’Economic vorbind, sunt studii care arată că investiţia în diagnostic şi intervenţie precocee este profitabilă întrucât acel individ studiază normal, produce pentru stat toată viaţa lui în loc să aibă un regim de asistat social’’, mai spune medicul Sebastian Cozma.

Părinţii ar vrea ca acest program să se realizeze în continuare în maternităţi. ‘’Cu cât începi mai devreme la un copil să-i rezolvi problemele medicale, cu atât şansa lui să se apropie de normalitate este mult mai mare. Nouă ni s-a spus din primele zile de la naşterea fetiţei că are probleme de auz şi am putut lua măsuri din timp’’, spune mama unui copil depistat cu deficienţă de auz.  

Screeningul auditiv neonatal se desfăşoară de 7 ani în maternităţile din Iaşi. Anul trecut a fost testat auzul la 98% dintre copiii care au venit pe lume.

Vă mai recomandăm:

Lipsesc aparatele care îi ajută pe copiii în stare critică să respire. Medicii din Iaşi îi salvează  cu metode rudimentare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite