Sediul fostei Chesturi din Iaşi, unde au fost ucişi 500 de oameni, va fi refăcut cu 6,6 milioane de lei. Ce presupune proiectul lansat în urmă cu şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul fostei Chesturi a Poliţiei FOTO Consiliul Judeţean Iaşi
Sediul fostei Chesturi a Poliţiei FOTO Consiliul Judeţean Iaşi

Imobilul deţinut de Consiliul Judeţean Iaşi pe strada Vasile Alecsandri va fi refăcut până la mijlocul acestui an, anunţă autorităţile. Spaţiul a fost folosit în trecut ca sediu al Chesturii Poliţiei, iar în subsolurile clădirii au murit sute de oameni.

După un proiect controversat, început în timpul mandatului lui Constantin Simirad, în 2011, oficialii Consiliului Judeţean au anunţat urgentarea lucrărilor la clădirea care a adăpostit fosta Chestură. „Lucrările de consolidare, refuncţionalizare şi mansardare a clădirii  monument istoric de pe strada Vasile Alecsandri, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Iaşi,  vor începe peste câteva zile şi se vor termina în luna iunie“, au transmis reprezentanţii CJ Iaşi, care au emis ordinul de începere a lucrărilor, către firma S.C. Iasicon S.A, câştigătoarea licitaţiei.
    
Potrivit anunţului CJ, vor fi restaurate faţada şi decoraţiunile exterioare, respectând linia arhitecturală iniţială. Totodată, clădirea va fi recompartimentată, va fi montată tâmplăria interioară şi refăcute rampele şi scările de acces. „Instalaţiile sanitare, electrice şi de climatizare vor fi recondiţionate  iar acolo unde este cazul, înlocuite. Toate intervenţiile vor fi făcute astfel încât să nu fie afectată arhitectura cladirii. Valoarea contractului este de 6,6 milioane de lei fără TVA, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de şase luni. Constructorul va asigura o garanţie a lucrărilor pentru o perioadă de 36 de luni“, au mai explicat oficialii CJ Iaşi.

Potrivit planuilor de urbanism, clădirea are o suprafaţă construită de 1160 mp şi o suprafaţă totală desfăşurată de 3988 mp. În trecut, monumentul istoric a găzduit Revista “Viaţa Românească” şi a fost sediul Chesturii de Poliţie din Iaşi. Potrivit planului anunţat de Constantin Simirad în 2011, sediul urma să aibă săli de conferinţă de 180 de persoane, birouri, spaţii de şedinţă şi un foaier la mansardă. Clădirea era gândită atunci pentru a deveni sediul Consiliului Judeţean.

Sediul fostei Chesturi a Poliţiei FOTO Consiliul Judeţean Iaşi

În 2017, preşedintele CJ, Maricel Popa, a anunţat că spaţiul va găzdui primul muzeu din ţară care aminteşte de ororile Holocaustului. „Cu toţii avem cunoştinţă despre ce s-a întâmplat în acele zile aici în curtea Chesturii de Poliţie, unde au fost ucişi 500 de oameni, sau în trenurile morţii, istoria nu nu ne lasă să uităm. Ceea ce este cu adevărat regretabil, este că responsabilii Pogromului nu au plătit aşa cum ar fi trebuit pentru faptele lor. Majoritatea au fost condamnaţi la 25 de ani muncă silnică sau închisoare pe viaţă. Pedeapsa unora a fost însă redusă de autorităţile vremii, în timp ce alţii, au fost eliberaţi prin legile de amnistiere din 1950 şi 1962-1964. De aceea, astăzi, suntem datori să ne aducem aminte şi să marcăm memoria acestui trist eveniment, iar aici, la fosta Chestură de Poliţie, punem azi piatra de temelie a primului muzeu din ţară destinat Holocaustului. Acesta va aminti mereu de jertfa acelor oameni nevinovaţi“, a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi,în iunie 2017.

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite