Semnele care prevestesc apariţia bolii Alzheimer, afecţiunea care şterge toate amintirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 300.000 de români sunt diagnosticaţi cu cea mai întâlnită formă de demenţă, Alzheimer. Incidenţa acestei maladii creşte constant. Specialiştii spun că modificările în creierul acestor bolnavi apar chiar şi cu un deceniu înainte de a se regăsi în comportament, de aceea controlul este recomandat cât mai devreme.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă, care s-ar putea traduce prin moartea neuronilor, spune medicul psihiatrul conf. univ. dr. Anamaria Ciubara. Cauzele apariţiei acestei boli nu sunt stabilite foarte clar, însă specialiştii au observat că această boală apare mai frecvent la femei, dar şi la cei cu o instruire precară. „Faptul că nu citim suficient, ne complacem într-o stare de comoditate şi nu ne punem creierul la treabă pot reprezenta factori favorizanţi“, a spus medicul psihiatrul conf. univ. dr Anamaria Ciubara, într-o emisiune specializată pe teme medicale.

Aceasta a precizat că tulburările de memorie apărute la o vârstă înaintată pot fi considerate semne ale acestei forme de demenţă. „În primul rând este vorba despre memoria recentă. Aceste persoane uită uşa sau aragazul deschis, iar prin asta îşi pun în pericol viaţa. Cei din anturaj ar trebui să remarce aceste forme de uitare şi să ia măsuri prin programarea la un consult de specialitate“, a mai spus medicul psihiatru (FOTO Arhivă personală).

Un alt semn ar fi uitarea unor cuvinte sau nerecunoaşterea obiectelor din jur. Totodată, bolnavii nu mai pot executa anumite mişcări, ajungând, în final, să nu se mai poată îmbrăca sau încheia la pantofi. Cei care observă astfel de comportamente în stadiul incipient trebuie să se adreseze medicului psihiatru pentru un control detaliat. Dacă se stabileşte că pacientul suferă de Alzheimer i se va prescrie un tratament medicamentos care va încetini evoluţia bolii, dar nu o va trata.

Anamaria Ciubara FOTO Facebook Anamaria Ciubara

Pe de altă parte, apariţia acestei boli degenerative poate fi prevenită prin consumarea de ulei de peşte, de vitamina E şi B. „Ajută foarte mult rezolvarea de integrame, cititul. Este nevoie de mişcare a minţii“, a punctat conf. univ. dr Anamaria Ciubara.

Specialiştii vorbesc de mai mulţi factori favorizanţi, printre care cel mai frecvent invocat este cel genetic. Astfel, dacă există în familie un istoric cu astfel de cazuri, de la vârsta de 40 de ani ar trebui consultat un medic specialist pentru a vedea care e gradul de risc. „Cu cât intervenim mai din timp, cu atât evoluţia va fi mai bună pentru pacient“, a transmis conf. univ. dr. Anamaria Ciubara. Potrivit cercetărilor, cel mai frecvent această maladie apare după vârsta de 65 de ani, dar se poate instala şi mai devreme, iar factorul decisiv este cel genetic. 

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite