Sfaturi pentru alegerea bradului perfect de Crăciun. Cum facem diferenţa între un brad şi un molid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au mai rămas doar câteva zile până la Ajunul Crăciunului, iar brazii din pieţe se împuţinează pe zi ce trece. „Adevărul“ vă prezintă o serie de sfaturi necesare atât la achiziţia unui brad, cât şi pentru întreţinerea sa ulterioară, astfel încât să reziste verde şi frumos mirositor.

Ieşenii care încă nu şi-au cumpărat brad de Crăciun şi vor să îl achiziţioneze pe ultima sută de metri trebuie să fie foarte atenţi, mai ales că cei care le-au luat-o înainte au selectat „marfa mai bună”. La cumpărarea unui brad trebuie să se ţină cont de mai multe aspecte care, dacă sunt îndeplinite, asigură alegerea perfectă. Înainte de a pleca la piaţă, ar fi bine să măsuraţi măcar orientativ spaţiul în care doriţi să amplasaţi bradul, pentru a nu fi nevoit, ulterior, să tăiaţi foarte mult din el. La piaţă, trebuie să urmăriţi în primul rând ca bradul să aibă o coroană bogată, să nu aibă trunchiul zgâriat sau crengi rupte şi să nu îi cadă acele dacă îl scuturaţi. Un brad rezistent se cunoaşte şi după mirosul de răşină care, dacă este puternic, va contribui din plin la aducerea spiritului Crăciunului în locuinţă.

O atenţie sporită trebuie să aveţi şi la diferenţierea bradului de molid, fiecare din cele două specii având caracteristici proprii. Bradul are tulpina brun cenuşie, iar la molid este brun – roşcată, în timp ce acele sunt dispuse diferit: la brad pe acelaşi plan, iar la molid împrejurul ramurii. Un alt truc este ţinerea ramurii în palme, deoarece acele de brad nu înţeapă, iar cele de la molid da.

O dată cumpărat bradul, ar fi bine să urmaţi câteva sfaturi, astfel încât acesta să reziste verde şi frumos mirositor cât mai mult timp. Poate cel mai important aspect este cel legat de temperatura în care va sta bradul, apropierea de o sursă de căldură (sobă sau calorifer) grăbind ofilirea acestuia. Încăperea în care stă bradul trebuie aerisită zilnic şi ar fi bine ca frunzele să fie pulverizate cu apă cel puţin o dată pe zi. Totodată, este indicat ca stativul în care este aşezat bradul să permită şi amplasarea unui mic recipient cu apă în care să stea tulpina bradului.

Brazii pot fi găsiţi în pieţe cu preţuri cuprinse între 50 de lei şi 600 lei, comercianţii având marfă din Germania şi Danemarca, în special. Cei mai mulţi comercianţi se găsesc în pieţele din Nicolina şi Alexandru, pentru care s-au eliberat avize necesare vânzării de brazi pentru peste 10 comercianţi. Pentru cei care vor să evite pieţele, pot găsi brazi şi în supermakerturi sau magazinele de bricolaj, preţurile începând chiar de la 42 de lei. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite