Situaţie juridică fără precedent la Iaşi: Patru judecători au refuzat să instrumenteze un dosar în care sunt implicaţi trei cunoscuţi interlopi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Iaşi ar fi trebui să judece, miercuri, 17 iulie, recursul la arestarea preventivă pentru interlopii Gelu Corduneanu, Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon. Nu s-au găsit însă judecători dispuşi să muncească.

În dosarul de trafic de influenţă al celor trei interlopi figurează ca martori doi dintre cei mai cunoscuţi judecători din Iaşi, ce activează chiar la Curtea de Apel Iaşi, Dan Anton şi Elena Scriminţchi. Corduneanu, Cristodorescu şi Clapon sunt acuzaţi de DNA Iaşi că ar fi primit 40.000 de la fiica vitregă a comisarului de Poliţie Dore Isăilă promiţându-i ieşencei că îi va determina pe Anton şi Scriminţchi să o scape de cei şapte ani de puşcărie primiţi în primă instanţă.

Interlopii au fost arestaţi de Tribunal la finele săptămânii trecute, iar miercuri, 17 iulie, era programat recursul la arestarea preventivă. La Curtea de Apel Iaşi se aflau ieri la serviciu 5 dintre cei 13 judecători care activează în secţia penală a acestei instanţe. Patru dintre aceştia au refuzat să judece dosarul.

Gardul dintre interlop şi judecător

Primele cereri de abţinere au venit din partea judecătorilor Dan Anton, Gabriel Tarlion şi Geta Sandu. Anton a motivat că nu poate judeca întrucât este martor în acest dosar, în timp ce Tarlion a arătat în cererea sa că cei trei interlopi fuseseră arestaţi la Tribunal chiar de soţia sa, Lorena, care era de serviciu în momentul în care Corduneanu, Cristodorescu şi Clapon au fost duşi la arestare.

La rândul ei, Geta Sandu a precizat că vrea să se abţină întrucât în urmă cu trei ani, Gheorghe Clapon i-ar fi ridicat un gard la o construcţie personală. Gabriel Tarlion, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, a precizat că două dintre cele trei cereri de abţinere, respectiv cea a judecătorului Anton şi cea înaintată de el, au fost admise în timp ce solicitarea Getei Sandu a fost respinsă.

Ieri, după ce interlopii au fost aduşi la Curtea de Apel în cătuşe şi flancaţi de “mascaţi”, o nouă judecătoare de la această instanţă a înaintat o cerere de abţinere. Magistratul Elena Ciobanu a motivat că soţul ei l-ar fi apărat în calitate de avocat pe acelaşi Clapon, la un dosar de la Tribunal în care acesta este inculpat.

Acuzaţiile DNA

Pentru că nu s-au găsit judecători care să ţină şedinţa, recursul la arestare al celor trei a fost amânat pentru vineri, 19 iulie.

În acest dosar judecătorii Dan Anton şi Elena Scriminţchi au fost audiaţi săptămâna trecută în calitate de martori. Telefoanele acestora au fost ascultate laolaltă cu cele ale interlopilor, însă procurorii nu au găsit probe care să-i incrimineze pe magistraţi aceştia rămânând doar martori în dosar.

“Am fost chemat la Serviciul Teritorial Iaşi al DNA, în calitate de martor, pentru a da declaraţii în dosarul 20/P/2013. Consider că depunerea de mărturii în dosarele organelor abilitate ale statului este un serviciu legalmente datorat justiţiei de către orice cetăţean. Ca şi cetăţean responsabil, m-am prezentat la ora stabilită şi procedura a decurs în cele mai bune condiţii”, a declarat, pentru “Ziarul de Iaşi”, judecătorul Dan Anton.

Potrivit DNA, faptele de trafic de influenţă imputate celor trei interlopi au avut loc în perioada mai-iunie.

“În perioada mai–iunie 2013, inculpaţii Cristodorescu Tiberiu - Francisc şi Clapon Gheorghe, cu sprijinul inculpatului Rusu Gheorghe (fost Corduneanu), au pretins de la o persoană denunţătoare (inculpată într-un dosar penal aflat în apel pe rolul Curţii de Apel Iaşi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane şi condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare cu executare) suma totală de 40.300 euro, din care au primit, în două tranşe egale, suma de 40.000 euro, lăsând-o să creadă că au influenţă asupra membrilor completului de judecată pentru a-i determina să îi înjumătăţească pedeapsa şi să îi modifice regimul din executare în suspendarea condiţionată a executării pedepsei”, a precizat DNA

Cine sunt cei trei interlopi

Gelu Corduneanu este judecat în prezent, alături de fraţii săi, în dosarul clanului Corduneanu aflat pe rolul Tribunalului Maramureş şi în care acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional, şantaj sau trafic de persoane. Tiberiu Cristodorescu a fost trimis în judecată în 2007 de DNA în dosarul “Tascochim” în care a fost acuzat de afaceri ilegale cu produse petroliere al cărui prejudiciu s-a ridicat la 4,5 milioane de euro. Cristodorescu a fost achitat atât de Tribunal cât şi de Curtea de Apel dosarul aflându-se în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. La rândul său, Gheorghe Clapon a fost şi el trimis în judecată de DNA Iaşi în decembrie 2011 fiind acuzat de înşelăciune prin vânzarea fictivă a unor utilaje industriale şi spălare de bani. Prejudiciul imputat lui Clapon depăşeşte un milion de euro, dosarul fiind curs de soluţionare.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite