Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Slugărnicia în faţa unui judecător corupt. Un rom i-a pupat mâna după ce i-a plasat şpaga: curcani, vin şi 25.000 de euro

1
21 Dec 2016 16:19:58
Autor: Ionuţ Benea
Dafin Nunucă i-a pupat mâna judecătorului Viorel Maftei FOTO DIICOT
Dafin Nunucă i-a pupat mâna judecătorului Viorel Maftei FOTO DIICOT

Fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani, judeţul Iaşi, a recunoscut că a primit mită de la un clan de romi cărora s-a angajat să le faciliteze eliberarea din arest a doi evazionişti. După ce s-a înţeles cu romii, unul dintre aceştia i-a pupat mâna fostului judecător, scenă înregistrată de anchetatori.

Un judecător cunoscut în judeţul Iaşi, actualmente pensionar, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DIICOT. Viorel Maftei a a admis că a primit mită constând în bani, curcani şi vin de la la un clan de romi, fiind de acord să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapta sa. 

Maftei a fost în trecut coleg de instanţă cu magistratul suspendat Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi. Pe acesta se lăuda Maftei că îl va determina să scoată din puşcărie doi evazionişti, care introduseseră pe rolul instanţei o contestaţie în anulare. Probele adunate de anchetatori nu l-au putut incrimina pe Anton, în cazul căruia dosarul a fost clasat.

Mituitorii i-au pupat mâna

Viorel Maftei a intrat în vizorul DIICOT după ce ar fi primit bani de Dafin Nunucă şi o altă rudă de a sa, în 2015, pentru a-i elibera pe părinţii lui Nunucă. Între fostul judecător şi romi au avut loc mai multe întâlniri, la una dintre acestea participând chiar şi Dan Anton. S-a întâmplat pe 16 martie 2015, atunci când Maftei şi cu Anton s-au întâlnit la un restaurant în care se aflau şi Neculai şi Dafin Nunucă. La finalul întrevederii, cei doi judecători au trecut pe la masa romilor, salutându-i pe aceştia şi având un schimb de replici. „Înainte de a ieşi, aceştia (n.r. Anton şi Maftei) au făcut un ocol, pentru a ajunge la masa numiţilor Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu. Aici, numitul Dan Anton a dat mâna cu cei doi şi au schimbat câteva replici. În continuare, numiţii Dan Anton şi Moglan Marina au plecat cu autoturismul marca Audi al celui dintâi, iar Maftei Viorel a rămas în parcare.

La scurt timp, au ieşit din restaurant şi numiţii Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu, cel dintâi sărutând mâna numitului Maftei Viorel în semn de mulţumire”, au precizat surse juridice. Scena de obedienţă a lui Nunucă faţă de Viorel Maftei a fost înregistrată de echipele operative care îi urmăreau pe cei implicaţi în acest caz. Potrivit unor surse juridice, suma totală pe care clanul Nunucă trebuia să o achite drept mită a fost stabilită la 25.000 de euro, 5.000 de euro urmând a-i reveni lui Maftei. Romii au făcut rost de bani însă i-au dat fostului judecător doar 10.000 de lei, curcani şi vin. Judecătorul Dan Anton a respins în cele din urmă contestaţia depusă de cei doi evazionişti iar Maftei a restituit 8.000 din cei 10.000 de lei primiţi de la familia Nunucă. 

„În cadrul activităţii de urmărire penală, inculpatul Maftei Viorel a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv, 3 ani închisoare sub supraveghere”, au precizat procurorii DIICOT.
Romii mituitori din acest dosar sunt în continuare cercetaţi de DIICOT Iaşi, în timp ce presupusa implicare a lui Dan Anton a fost declinată la DNA, care a clasat acuzaţiile. Dan Anton este judecat însă într-un alt dosar în care este acuzat de fapte de corupţie şi de violare a vieţii private, judecat în prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Popescu
1.01.2017, 14:57:16

Noi magistratii vrem pensii speciale mai mari de 10.000 lei/luna !!!! Noi muncim, noi impartim dreptatea si cinstea si meritam vreo pensii speciale de vreo 15 - 20.000 lei/luna !!!!

Modifică Setările