Soluţii revoluţionare pentru maşina viitorului, dezvoltate în România. Inovaţiile au fost prezentate în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţii noi pentru maşini dezvoltate la Iaşi FOTO Continental
Funcţii noi pentru maşini dezvoltate la Iaşi FOTO Continental

Inginerii ieşeni, alături de cei din Timişoara, au implementat mai multe soluţii inovative pentru automatizarea autoturismelor. Unele dintre aceste noi tehnologii au fost prezentate în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt, potrivit oficialilor companiei Continental.

Cele mai noi tehnologii destinate industriei automotive dezvoltate în România au fost propuse de compania Continetal, cu centre de cercetare-dezvoltare în Iaşi şi Timişoara, la Salonul Auto de la Frankfurt. Noile soluţii şi funcţii destinate maşinilor vor schimba modalitatea de utilizare a autoturismelor.

Potrivit oficialilor companiei, o primă funcţie care a fost dezvoltată de inginerii români este Cruising Chauffeur, care îi va oferi  conducătorului auto o pauză de la condus, dar şi siguranţă dacă şoferul nu este capabil să preia controlul volanului. „Dacă conducătorul auto nu răspunde când i se cere să preia comanda - de exemplu, din motive de sănătate - maşina se poate opri în siguranţă în mod automat. Aceasta se face folosind aşa-numita manevră de risc minim, în care vehiculul identifică unde există spaţiu pentru a opri în siguranţă şi se îndreaptă imediat spre acest loc. Această funcţie va face parte din tehnologia Cruising Chauffeur când va fi pregătită pentru producţie, în 2020“, au explicat oficialii companiei. 

Potrivit acestora, cel mai mare risc de accidente rutiere este reprezentat de comportamentul uman, el fiind responsabil pentru aproximativ 90% din toate incidentele. „În primul rând, automatizarea evită erorile umane ce pot apărea în cazul unor activităţi de rutină şi oferă, în acelaşi timp, o călătorie confortabilă. În al doilea rând, tehnologia include o alternativă suplimentară pe care vehiculele convenţionale nu o au. Dacă şoferul nu mai poate prelua din nou controlul volanului, din orice motiv, atunci Cruising Chauffeur aduce maşina în siguranţă“, susţine Ralph Lauxmann, şeful departamentului Systems & Technology din divizia de Chassis & Safety din cadrul Continental. 

O altă soluţie care va schimba modul de raportare la automobile este Smart Access. „Cu noua soluţie de tehnologie pentru deblocarea de urgenţă, utilizatorii pot avea acces la autoturismul lor, chiar dacă bateria maşinii este descărcată - şi o pot face complet digital, fără a fi nevoie să recurgă la cheia mecanică de urgenţă. În combinaţie cu sistemul Continental Smart Access, întreaga uşă este inteligentă, ceea ce înseamnă că se deschide şi se închide independent“, arată oficialii Continental. 

Andreas Wolf, şeful departamentului Body&Security din cadrul Continental, explică: „Uşa inteligentă este o piatră de hotar în tehnologia de acces pentru că, pentru prima dată, putem oferi utilizatorilor un pachet complet pentru operaţii fără contact, digitale, de la deblocarea autovehiculului şi deschiderea uşii la pornirea motorului. Creăm, astfel, o experienţă de conducere mai sigură pentru şoferi şi, în plus, oferim mai multă libertate de design producătorilor auto“.  Practic, maşinile vor avea o cheie virtuală. „Uşile controlate electronic permit o operare comodă, fără mâini. Algoritmii de securitate şi de control vă permit să deschideţi şi să închideţi în siguranţă şi uşor uşa vehiculului“, a mai transmis Andreas Wolf. 

Potrivit reprezentanţilor companiei, până acum, când o baterie de maşină se descărca, şoferii trebuiau să utilizeze cheia mecanică de urgenţă şi o încuietoare manuală a uşii pentru a intra în vehicul sau pentru a deschide capota. „Tehnologia de deblocare de urgenţă de la Continental va face acest lucru inutil în viitor. Totul este posibil prin folosirea energiei stocate în unitatea de comandă a uşii, suficientă pentru a permite deblocarea uşii din nou“, explică reprezentanţii companiei cu birouri şi în Iaşi. 

Citeşte şi:

Informaţii mai puţin ştiute despre viaţa deşeurilor generate de noi. Tipurile de gunoaie care se descompun în mii de ani

FOTO Hărţile care arată nivelul alarmant de poluare din Iaşi. Ce particule nocive au valori chiar şi de 12 ori mai mari decât media zilnică

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite