Spectacolul burlesc „Autorităţile şi posedata de la raclă“. Explicaţiile ilare ale jandarmilor care au condus „bolnava“ la moaşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a fost transportată de autorităţi către racla Cuvioasei Parascheva FOTO Captură Video
Femeia a fost transportată de autorităţi către racla Cuvioasei Parascheva FOTO Captură Video

O femeie de aproximativ 30 de ani care avea un comportament asociat în general persoanelor presupus posedate a fost transportată, peste rând, direct la racla Sfintei Parascheva. Modul de acţiune al jandarmilor a fost blamat de o parte a opiniei publice, care a acuzat că autorităţile nu ar fi trebuit să o transporte pe pretinsa posedată la raclă ci într-o zonă în care să nu deranjeze ordinea publică.

Scena aproape burlescă a avut loc pe 10 octombrie 2016, în timpul ce la Iaşi avea loc pelerinajul religios prilejuit de sărbătoarea Cuvioase Parascheva. La un moment dat, o femeie ce pare a avea în jur de 30 de ani, îmbrăcată în negru, a început să zbiere, având un comportament specific reprezentării pe care o avem despre persoanele posedate.

Jandarmi şi reprezentanţi ai SMURD au mers la femeie, luând-o de mâini, cu intenţia de a o transporta spre un centru de acordare a îngrjirilor medicale. O femeie care era alături de tânără a strigat către autorităţi: „La cuvioasa, nu la SMURD!”, cerându-le acestora să o ducă pe tânăra care ţipa la racla Sfintei Parascheva.

Din filmarea publicată ulterior evenimentului reiese că jandarmii o însoţesc pe femeie, prin spatele rândului, până la racla Cuvioasei Parascheva, unde aceasta continuă să zbiere, oprindu-se după aproximativ 80 de secunde, moment în care bătrâna care se află alături de „posedată” îi mulţumeşte lui Dumnezeu şi Cuvioasei Parascheva pentru presupusa vindecare spirituală.

La solicitarea „Adevărul”, reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, detaşaţi la Iaşi pe timpul pelerinajului, se bâlbâie: spun că, de fapt, au transportat-o pe femeie la un centru de îngrijiri medicale însă nu pot explica de ce au făcut ocol pe la raclă, unde tânără a stat, potrivit filmărilor realizate la faţa locului, 1 minut şi 20 de secunde.

Videoclipul cu tânăra „posedată” a devenit viral pe Internet, mulţi dintre cei interesaţi de acest caz blamând modul de lucru al Jandarmeriei. Psihologul Mihai Copăceanu, blogger „Adevărul”, a scris şi el un text de opinie în care a contestat decizia jandarmilor de a o transporta pe femeia care urla, fără consimţământul acesteia, la raclă: „Nu este admis ca jandarmii şi paramedicii de pe ambulanţă să se împlice în treburile bisericeşti. Personal consider o depăşire a atribuţiilor, consider un abuz din partea serviicilor publice ale statului. Instituţiile publice au obligaţia de a-şi face datoria. Că Jandarmeria contribuie la menţinerea, restabilirea ordinii şi liniştii publice înţeleg şi consider a fi utilă prezenţa lor acolo (...) Aş cere şi ar trebui să cerem public şefului Jandarmeriei Iaşi şi şefului SMURD să ne confirme că intră în sarcinile de muncă ale celor două instituţii aceste practici”.

Conducerea Jandarmeriei Iaşi a trimis astăzi, 18 octombrie, pe adresa redacţiei "Adevărul", o informare prin care aruncă pisică "în curtea" vecinilor de la Bacău: "Avem onoarea să vă aducem la cunoştinţă că măsurile de ordine, în ceea ce priveşte pelerinajul de la Moaştele Cuv. Parascheva din mun. Iaşi, au fost planificate şi executate de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău", se arată în comunicatul semnat de către locotenent colonel Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi.

Potrivit reglementărilor de organizare teritorială ale Jandarmeriei Române, de pelerinajul religios de la Iaşi "se ocupă" Gruparea Mobilă din Bacău, o unitate subordonată juridic direct Jandarmeriei Române care este detaşată pentru asigurarea ordinii publice la evenimentele încadrate cu grad de risc ridicat.

Redăm mai jos, integral, dialogul purtat de corespondentul „Adevărul” cu Ionuţ Catană, purtător de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile din Bacău.

"Adevărul": Bună ziua! Am dori un punct de vedere referitor la modul de acţiune al colegilor dumneavoastră în cazul femeii care a pretins că este posedată. Situaţia a stârnit foarte multe reacţii prin care s-a condamnat modul de acţiune al jandarmilor, respectiv că în loc să o transporte pe respectiva femeie către SMURD sau către un echipaj al Jandarmeriei au dus-o către raclă. Aş dori o lămurire cu privire la acest aspect. Dacă s-a respectat sau nu procedura.

Ionuţ Catană: Cu privire la cele întâmplate în data de 10 octombrie, colegii aflaţi în dispozitiv au observat o persoană căreia i se făcuse rău şi, având în vedere faptul că un centru de acordare a primului ajutor cu dotări corespunzătoare, în sensul... aici fac referire la pat, au considerat oportun pentru a transporta persoana căreia i se făcuse rău la acel centru, cu atât mai mult cu cât se afla aproape faţă de locul unde s-a întâmplat această situaţie.

Pe filmare se vede că a fost dusă la raclă, nu la un centru de acordare de îngrjiri medicale.

Înţeleg, dar filmarea a fost făcută până acolo. În continuare, după cum se observă şi din filmare, pe lângă colegii jandarmi era şi un lucrător al Crucii Roşii (n.r. - e vorba, de fapt, de angajaţi SMURD), care i-a însoţit, tocmai pentru asta era acolo, pentru a o transporta la acel centru. Deci, practic, colegii mei au acordat sprijin respectivului lucrător de la Crucea Roşie pentru a o transporta în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Şi de ce s-a făcut acest traseu via racla Cuvioasei Parascheva? Asta e, de fapt, întrebarea. De ce nu a fost dusă direct la centrul de acordare de îngrijiri medicale şi a fost transportată pe la raclă şi după, înţeleg, a fost dusă la acel centru?

Ca să mă înţelegeţi, centrul era în imediata apropiere a raclei iar, practic, au trecut... adică nu s-a făcut un ocol să treacă pe la raclă şi după aia să meargă la acel centru. Practic, scopul colegilor a fost de a ajunge la centru.

Dar se vede că femeie stă şi se roagă, sau – mă rog, se zvârcoleşte la raclă. Adică a fost lăsată intenţionat câteva zeci de secunde să se roage? Spuneţi că scopul era de a fi transportată la acel centru de îngrjire. Dar, înainte de a ajunge la centrul de îngrjire stă câteva zeci de secunde la raclă. A fost lăsată intenţionat pentru aplanarea unui eventual conflict? Care este motivul pentru care a fost lăsată pentru acele câteva zeci de secunde la raclă, trecând practic peste rând, şi, din punctul meu de vedere, tulburând şi ordinea publică?

Faptul că a fost lăsată la raclă nu aş putea să vă confirm dacă a fost o acţiune intenţionată sau nu, tot ce pot să subliniez este faptul că jandarmii au acţionat în sprijinul lucrătorului de la Crucea Roşie. Drept urmare rezultatul: că femeia a fost condusă la centru, i s-au acordat îngrjiri medicale după care a... a aplecat.

Din punctul de vedere al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău s-a greşit în vreun fel în acea acţiune sau totul a fost corespunzător?

A fost corespunzător faptul că s-a acordat sprijin reprezentantului Crucii Roşii, deoarece aceasta a fost şi o misiune în sistem integrat şi practic s-au luat măsurile astfel încât să-i fie acordate acelei respective persoane toate îngrjirile medicale.

Vorbim de vreun fel de sancţiune pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice sau nu este cazul în situaţia de faţă?

S-au aplicat şi sancţiuni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, însă nu aş putea să vă confirm sau să vă infirm că s-a acordat o sancţiune şi în cazul respectiv.

Deci spuneţi că, în general, la acţiunea de la Iaşi, au fost acordate sancţiuni, dar nu puteţi să îmi spuneţi dacă şi în acest caz particular?


Exact.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite