Spital sub asediul romilor. Medici scuipaţi, îmbrânciţi şi pocniţi în faţă de părinţii unor copii bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa medicală de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi este teorizată de un grup de romi agresivi, care îşi vizitează copiii diagnosticaţi cu hepatită A. Scandalul de la spitalul ieşean a început în urmă cu aproape o lună, salonul fiind păzit în permanenţă de reprezentanţii firmei care asigură linişte unităţii medicale.

Medicii, asistentele medicale şi infirmierele de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi se confruntă din luna decembrie cu un val de agresiuni fără precedent. Angajaţii unităţii medicale sunt agresaţi verbal şi fizic de o serie de aparţinători ai bolnavilor pe care îi îngrijesc în diferite pavilioane. Asistentele medicale şi infirmierele au fost înjurate, păruite şi chiar bătute de mai mulţi romi veniţi în vizită la rude internate. Cele mai multe agresiuni au fost făcute de un grup aparţinători din cătunul Zanea, comuna Ciurea, care vin în spital la copiii lor diagnosticaţi cu hepatită A.

Ultimul incident a avut loc pe 28 decembrie, atunci când două angajate, o asistentă medicală şi o infirmieră, au fost lovite de o femeie de etnie romă, care îşi vizita o rudă spitalizată. Femeia care le-a agresat pe cele două reprezentante ale spitalului nu făcea parte din grupul vizitatorilor de la Zanea, cu care echipa medicală s-a obişnuit deja, ci era din altă comună ieşeană şi venise în vizită la un caz izolat. Potrivit conducerii spitalului, femeia a fost deranjată că o asistentă medicală i-a recomandat să se comporte civilizatt şi să nu mai arunce gunoi în salon şi nici să mai scuipe în locul în care sunt internaţi pacienţii. Revoltată, femeia căreia i s-a atras atenţia a reacţionat imediat şi a lovit-o cu pumnul în ochi pe asistenta medicală. Angajata, speriată, a început să ţipe, o colegă infirmieră i-a sărit în ajutor, iar agresoarea a sărit la bătaie şi la cea de-a doua salariată a spitalului. Astfel, infirmiera a fost trasă de păr de femeia de etnie romă.

„Asistenta medicală avea un traumatism la ochi, zona respectivă umflată şi ochiul roşu. Infirmiera a fost trasă de păr şi sigur că s-a speriat. Imediat au sunat la Poliţiei şi au chemat paza. În plus, angajatele au făcut şi plângere la conducerea spitalului şi atunci am anunţat şi noi Poliţia. Femeia care le-a agresat venise în vizită la un bolnav de mai multe ori şi i s-a atras atenţia să se comporte civilizat, pentru că urmează contravizita. Din punctul meu de vedere, indiferent de etnie, când vii la spital şi ai anumite drepturi trebuie să îndeplineşti şi nişte obligaţii“, a subliniat doctorul Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Focar de hepatită

În decembrie 2016, echipa medicală din pavilionul 7 al spitalului ieşean s-a confruntat cu mai multe agresiuni provocate de nişte vizitatori ai grupului de copii romi de la Zanea, care au fost diagnosticaţi cu hepatită A. O asistentă medicală şi un medic au fost loviţi de rudele bolnavilor şi un asistent medical a fost îmbrâncit de acelaşi grup. Scandalul din spital a început în luna decembrie, după ce în cătunul Zanea a fost descoperit un focar de hepatită A. Astfel, în jur de 50 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ pentru tratament. Aparţinătorii lor au instaurat debandada în spitalul ieşean după ce s-au încăierat între ei sau cu echipa medicală.
 

image

„Dacă nu-i lăsăm să intre în spital şi-i ţinem la poartă, începe iadul acolo, pe stradă. Dacă îi lăsăm să intre în curte şi în pavilion, se comportă agresiv: au fost contacte fizice între echipa medicală şi aparţinători. Am chemat de mai multe ori Poliţia şi intervenţia de la firma noastră de pază. Chiar ne-au cerut colegii noştri să instalăm poate un buton de panică în pavilion“, a mai arătat doctorul Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infecţioase.


 

image



 

Miercuri, pe 4 ianuarie, în fişele spitalului figurau internaţi doar patru copii. Totuşi, în salonul în care au fost internaţi doar minorii cu hepatită A, în jurul amiezii, erau în jur de 10 persoane, copii şi adulţi. Un bilanţ al stricăciunilor după o lună de spitalizare a copiiilor romi arată că două dulapuri din salon, jaluzelele şi o chiuvetă au fost stricate.

Mizeria de la Zanea

Focarul de hepatită a apărut în comunitatea din Zanea din cauza mizeriei şi a lipsei de igienă. Potrivit primarului din Ciurea, majoritatea ţiganilor din cătunul Zanea nu-şi dau deloc interesul să se îngrijească de curăţenia din curte şi din casă. „Acolo este o mizerie de nedescris: îşi fac nevoile în curte, pentru că nu consideră util să-şi facă un WC. Avem apă curentă în zonă, dar foarte puţini au făcute branşamente, pentru că nu au documente pe casă şi atunci nu pot încheia un contract. Unii dintre ei sunt civilizaţi, dar majoritatea se comportă aşa cum vă spun“, a precizat Cătălin Lupu, primarul din Ciurea.

Conform medicilor ieşeni, Spitalul de Boli Infecţioase s-a mai confruntat cu o situaţie similară în urmă cu aproape 10 ani. Şi atunci, liniştea din spital a fost perturbată tot de romii din Zanea diagnosticaţi cu hepatită A.

Citeşte şi:

Criză de ser antirabic în spitalele de boli infecţioase. Medic: „L-aş întreba pe domnul ministru când găseşte o soluţie”
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite