Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, refăcut în 4 ani cu 19 milioane de euro

1
20 Apr 2015 18:56:11
Autor: Cezar Pădurariu
Spitalul Clinic de Copii "Sf. Maria" din Iaşi FOTO Adevărul
Spitalul Clinic de Copii "Sf. Maria" din Iaşi FOTO Adevărul

Spitalul Regional de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, cea mai importantă clinică pediatrică din regiunea Moldovei, va fi reabilitat în totalitate în următorii patru ani.

Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi, care deserveşte toată regiunea Moldovei şi care nu a mai fost reabilitat de la inaugurarea din 1970, va fi modernizat complet în urma unei investiţii de aproximativ 19 milioane de euro. Banii vor fi asiguraţi printr-o investiţie comună, asigurată de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Iaşi.

„Va fi o reabilitare generală, practic, vom avea un spital nou. Vom întocmi un protocol între Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii, prin care vom stabili contribuţia financiară a fiecărei părţi. Am discutat deja cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am căzut de acord, urmează doar să decidem câţi bani alocă CJ-ul şi care este contribuţia Ministerului Sănătăţii", a afirmat şeful Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, citat de Mediafax.

El a spus că unitatea medicală se află în subordinea Consiliului Judeţean, însă Spitalul de Copii din Iaşi deserveşte pacienţi din întreaga regiune a Moldovei, astfel că doar o parte din bani vor fi alocaţi de către CJ Iaşi.

La rândul său, managerul Spitalului de Copii "Sfânta Maria", medicul Radu Terinte, a spus că licitaţia pentru desemnarea firmei care va executa lucrările va fi iniţiată anul acesta şi că speră ca, la începutul anului 2016, constructorul să înceapă lucrul.

Potrivit acestuia, activitatea medicală în cadrul spitalului nu va fi afectată, pacienţii din saloanele care intră în reparaţii urmând să fie mutaţi în alte secţii din aceeaşi unitate medicală.

Oficialii au asigurat că problema cu aglomerarea holurilor spitalului de către părinţii care vin cu copiii la consultaţie în ambulatoriu va fi rezolvată până la sfârşitul acestei luni, când va fi dată în folosinţă o nouă clădire, în curtea aceleiaşi unităţi medicale.

În 3 februarie, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost apostrofat, la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, de un bărbat nemulţumit că pacienţii aşteaptă şi câte şase ore la uşa cabinetelor medicale, iar lipsa scaunelor îi determină pe părinţi să-şi ţină copiii pe jos, pe holurile spitalului. Bărbatul era nemulţumit că aştepta de câteva ore să intre la consultaţie la un medic şi că, din cauză că nu există scaune sau bănci pe holuri, părinţii îşi aşază copiii pe jos.

"Păi ce facem, domnu' ministru, astea-s condiţii? Noi stăm aici de la şase dimineaţă. Ăsta nu-i director, dacă îi lasă pe copii să stea pe jos", i-a spus bărbatul ministrului Nicolae Bănicioiu, potrvit Mediafax.

Ministrul nu i-a răspuns bărbatului, apoi a vizitat o secţie din cadrul spitalului, după care a intrat în biroul directorului unităţii medicale. După ce a discutat cu directorul spitalului, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat presei că nu-i place "absolut deloc" ceea ce a văzut în acest spital şi că ministerul se va implica în remedierea problemelor cu care se confruntă unitatea medicală.

Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi are o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi, iar de la construcţia sa, în anul 1970, nu a avut parte de nicio reabilitare generală. Spitalul are 652 de paturi, iar anul trecut a înregistrat 105.000 de pacienţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iulian Satelit
21.04.2015, 08:40:57

La spitalul sf maria aflat in subordonarea consiliului judetean iasi, angajarile personal tesa - mangement -contabilitate-etc se fac prin frauda deci mafia este prezenta in stil barbar , rezulta ca din 19 mil euro o mare parte vor fi deturnate deci scopul real al banditilor nu e cel de bineface.