Spitalul mobil de la Iaşi, de 13 milioane de euro, rămâne închis. Conflict între CJ şi proprietarul unităţii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Mobil de la Leţcani, jud. Iaşi  FOTO Andrei Luca
Spitalul Mobil de la Leţcani, jud. Iaşi  FOTO Andrei Luca

Unitatea medicală, dată în folosinţă cu o întârziere de aproape jumătate de an şi închisă după numai trei luni de funcţionare, ridică multe semne de întrebare. Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, pe care proprietarul spitalului îl contestă, scoate în evidenţă mai multe probleme.

Spitalul mobil de la Leţcani (Iaşi), construit cu 13 milioane de euro din banii contribuabililor din Iaşi şi Neamţ, rămâne închis din cauza unor deficienţe descoperite în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. 

Temperaturi scăzute în saloane, o parte din aparatură fabricată în urmă cu şase ani sau mai mult şi aparate care nu au aviz de comercializare în statele Uniunii Europene, acestea sunt doar câteva probleme prezentate de reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi, care susţin că nimeni nu-şi poate asuma responsabilitatea redeschiderii unităţii medicale. 

Concluziile Corpului de Control MS

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, împreună cu vicepreşedintele Marius Dangă şi managerul spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, dr. Florin Roşu, au prezentat luni, 8 februarie, într-o conferinţă de presă, concluziile Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii în urma verificărilor efectuate la spitalul mobil/modular de la Leţcani, jud. Iaşi.

Potrivit acestora, în raport au fost semnalate o serie de deficienţe care afectează desfăşurarea optimă a actului medical, motiv pentru care au fost dispuse 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncţionale. 

Aceste măsuri cad în sarcina Spitalului de Boli Infecţioase, a Asociaţiei Euronest şi Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, iar până la rezolvarea problemelor semnalate, conducerea Consiliului Judeţean şi managerul spitalului de Boli Infecţioase au decis ca activitatea la spitalul modular Leţcani să rămână suspendată.

Raportul a scos în evidenţă şi faptul că eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru Spitalul mobil/modular Leţcani s-a realizat în mod ilegal, aşa cum spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi. 

„Nu ne putem permite să facem în anul 2021 medicină cu improvizaţii. Avem, din păcate, prea multe exemple recente când preţul plătit pentru folosirea improvizaţiilor au fost vieţile omeneşti. Nu vreau să riscăm nicio clipă să punem în pericol pacienţii şi medicii din cauza „politicii cârpelilor” pe care vechea administraţie a abordat-o cu spitalul de Leţcani. M-am asigurat că, momentan, până la redeschiderea spitalului, avem capacitatea de a asigura îngrijirea pacienţilor la Spitalul de Boli Infecţioase şi în celelalte unităţi medicale care funcţionează ca spitale suport Covid-19 din Iaşi. Având în vedere toate aceste probleme care ies la iveală, voi solicita Corpului de Control al Primului-Ministru să demareze un proces de verificare completă a legalităţii achiziţiei spitalului modular pentru că ieşenii merită să ştie pe ce s-au cheltuit peste 10 milioane de euro”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Proprietarul spitalului contraatacă

Asociaţia Euronest, proprietarul Spitalului Mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi, cuprinde consiliile judeţene din Moldova, dar la achiziţia spitalului au contribuit cu bani doar judeţele Iaşi şi Neamţ.

În context, reprezentanţii Euronest contestă raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. 

„Verificarea a avut loc în perioada 9-13 noiembrie 2020. Până astăzi (n. red. – marţi, 9 februarie) nu am fost informaţi nici cu privire la efectuarea controlului, nici cu privire la rezultatele acestuia, deşi obiectivul verificat este în proprietatea EURONEST, nu a Consiliului Judeţean Iaşi (care a avut un reprezentant cooptat în echipa de verificare), nici a Consiliului Judeţean Neamţ (pe care nu l-a întrebat nimeni dacă doreşte să desemneze un expert în echipa de verificare), şi nici a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi”, se arată într-un comunicat de presă.

Conducerea Euronest susţine că toate cele 31 de nereguli menţionate în raport sunt neconforme cu realitatea şi că verificarea a fost făcută „din birou”.

„Dacă am fi fost noi întrebaţi atunci când s-a desfăşurat misiunea de verificare, am fi putut foarte uşor să le arătăm membrilor Corpului de Control unde se află etichetele de conformitate despre care spun că nu există. Este adevărat că, dacă nu te apleci să ridici capătul unui pat sau nu te uiţi peste tot pe un echipament, s-ar putea să nu vezi eticheta. De cele mai multe ori, eticheta este pusă într-un loc care să prevină distrugerea ei. Nu există niciun echipament din 2012 în dotarea spitalului mobil. Cel mai vechi echipament este din 2014 şi este un analizor Siemens, care este de foarte bună calitate”, spune Alina Popa, director executiv Euronest.

Până la rezolvarea problemelor semnalate, conducerea CJ Iaşi şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi au decis ca activitatea la Spitalul modular Leţcani să rămână suspendată.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Halep, irezistibilă: Simona e în turul III de la Australian Open, după un meci pe viaţă şi pe moarte

Când frumuseţea devine o povară. O fostă Miss, pusă să demisioneze dintr-un post public. „E bine pregătită, dar să nu fie suspiciuni”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite