Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Spitalul mobil de la Iaşi, funcţional doar pe jumătate la doar câteva zile după ce a primit primii pacienţi. Paturile de la ATI nu pot fi utilizate

0
19 Oct 2020 10:30:18
Autor: Alina Batcu
Spitalul mobil de la Leţcani   FOTO Andrei Luca
Spitalul mobil de la Leţcani   FOTO Andrei Luca

Unitatea medicală a fost inaugurată vineri, 16 octombrie, fiind internate doar cazurile uşoare de Covid-19. Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au tot fost amânate.

Paturile de terapie intensivă din cadrul Spitalului Mobil de la Leţcani, jud. Iaşi, inaugurat vineri, 16 octombrie, nu pot fi utilizate, din cauza unei defecţiuni grave a staţiei de oxigen care face imposibilă deschiderea acestei secţii.
 
Primarul reales al municipiului Iaşi, Mihai Chirica, spune că pentru tratarea pacienţilor cu forme severe de Covid-19 vor fi puse la dispoziţie şase paturi ATI la Spitalul de Recuperare din municipiu.
 
„Singurul spital din Iaşi în care se mai poate organiza asistenţă medicală de terapie intensivă pentru pacienţii critici Covid-19 este Spitalul de Recuperare. Prin urmare, soluţia identificată a fost să deschidem şase posturi în compartimentul de ATI al secţiei de ORL de la Spitalul de Recuperare Iaşi pentru cazurile diagnosticate cu Covid-19”, a declarat primarul Mihai Chirica.
 
Începând de luni, 19 octombrie, cazurile critice pot fi preluate la Spitalul de Recuperare din Iaşi, până la remedierea defecţiunilor apărute la spitalul mobil de la Leţcani.
 
„Pentru asigurarea condiţiilor de funcţionare se vor aduce, sub formă de împrumut, şase ventilatoare şi se vor detaşa medici şi asistenţi medicali de ATI de la alte spitale. Cred ca orice efort pus în slujba sănătăţii populaţiei este benefic. Toţi pacienţii noştri programaţi pentru diverse intervenţii chirurgicale la secţia ORL a Spitalului de Recuperare Iaşi vor rămâne în atenţia medicilor de aici pentru a fi reprogramaţi. Din păcate toţi suntem expuşi acestui risc de îmbolnăvire cu noul coronavirus, ceea ce trebuie să crească atenţia în abordarea acestui flagel”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
 
Unitatea medicală de la Leţcani, judeţul Iaşi, a primit primii pacienţi vineri, 16 octombrie. 
 
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, a declarat atunci că în spitalul mobil de la Leţcani sunt pregătite deocamdată 30 de paturi.
 
„Avem în momentul de faţă pregătită o zonă pentru 30 de paturi de confirmaţi cu forme uşoare şi medii. Avem şi 24 de paturi de terapie intensivă. În zona ATI încă aşteptăm proba de funcţionare a staţiilor de oxigen. Le-am pus în funcţiune, merg de ceva timp, dar vrem să vedem că şi rezistă. Terapie intensivă înseamnă risc vital şi trebuie să meargă perfect. Aşteptăm să vedem funcţionalitatea acestor staţii. Ventilatoarele trebuie să meargă, astăzi (n. red. - vineri, 16 octombrie) nu vom avea internări la Terapie Intensivă", a spus Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
 
Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

CTP, despre bâlbâiala autorităţilor din Bucureşti: Prefectul, dobitocul perfect. Face un cuplu perfect cu Molusca Anisie
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările