Start la fertilizare in vitro pe banii statului. 70 de cupluri din Moldova vor un copil „în eprubetă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, tinerele familii care vor să aibă un copil prin fertilizare in vitro cu bani de la stat pot depune dosarul la Omini Clinic, singura din Moldova care are contract cu Ministerul Sănătăţii. Prin acest program se vor deconta 1.500 de euro, echivalentul a aproximativ jumătate din costul procesului de fertilizare in vitro. Specialiştii ieşeni susţin că 70 de cupluri din Moldova se află pe lista de aşteptare.

Cuplurile care nu au reuşit până acum să aibă copii pot apela la programul gratuit de fertilizare in vitro (FIV). La Iaşi, programul este aşteptat cu sufletul la gură de 70 de cupluri, iar de astăzi pot depune dosarele în cadrul clinicii Omini.

„Este un program mult aşteptat de familiile infertile care au cerut să fie puşi pe lista de aşteptare chiar de la începutul anului. Până acum avem 6 nou născuţi sănătoşi din FIV. Sunt alte 7 sarcini care sunt în evoluţie. În luna mai, 3 din 4 cupluri s-au soldat cu reuşite. Familiile sunt din Botoşani, Huşi şi Iaşi", spune profesorul Mircea Onofriescu, coordonatorul Centrului de Fertilitate din cadrul Omini Clinic.

Iaşi: Cuplurile infertile, duse cu vorba. Vezi câţi moldoveni vor bani ca să devină părinţi

Iaşi: S-a născut primul copil prin fertilizare in vitro din Moldova VIDEO

După depunerea dosarului medical la clinica aleasă, o copie a acestuia va fi trimisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare de către o comisie din care vor face parte 5 membri: un reprezentant al Ministerului, 2 medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog şi un rweprezentant al societăţii civile. Comisia se va întruni în primele 5 zile ale fiecărei luni.

Criterii pentru a intra în program

Pentru ca un cuplu să beneficieze de subvenţia de la stat este necesar să fie căsătoriţi de minimum 2 ani, să nu mai aibă copii şi măcar unul dintre ei să fie cetăţean român.

„Mă ofer mamă-surogat pentru 15.000 de euro. Negociabil!" Vezi aici cum încearcă să facă bani câteva tinere din Iaşi

Femeia trebuie să aibă între 24 şi 40 de ani (vârstă la care specialiştii spun că rata de succes este cea mai mare, de 28,2%), să probeze cu analize că are o rezervă ovariană bună şi să fie nu aibă probleme cu greutatea.

Costul fertilizării in vitro şi medicaţiile necesare pe parcursul celor nouă luni de sarcină ajung până la 3.000-3.500 de euro. Bugetul alocat programului este de patru milioane de lei, ceea ce înseamnă ca 800 de cupluri hipofertile vor beneficia de program în 2011.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite