Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Steagul de luptă al domnitorului Ştefan cel Mare expus în premieră la Iaşi după o restaurare minuţioasă făcută pe Muntele Athos

0
13 Dec 2012 07:06:06
Autor: Elena Pascariu

Până pe 13 decembrie ieşenii pot vedea steagul cu care Ştefan cel Mare mergea în luptă în cadrul expoziţiei „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare“.

 

Steagul a fost restaurant după ce piesa de patrimoniu a suferit o intervenţie gravă, realizată la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. Aceasta a constat în decuparea broderiei, operaţie care a afectat compoziţia iconografică. Fondul din mătase naturală, dublat de o ţesătură din in, a fost înlăturat total prin decupare.

Condiţiile mediului, temperatura, umiditatea, lumina, poluarea şi intervenţiile anterioare au accentuat starea precară a piesei. Degradările fizico-mecanice şi fizico-chimice s-au accentuat în ultimii ani. Restaurarea s-a făcut în mai multe etape, începând cu desfacerea părţilor componente din spatele broderiei, adăugate de călugări. Una din fazele restaurării a fost consolidarea piesei, care, conform unor principii bine stabilite, se realizează cu ajutorul unor materiale compatibile cu cele din constituţia piesei originale, se arată pe site-ul doxologia.ro.

În cazul broderiei, a fost necesară găsirea unor materiale noi, deoarece suportul din mătase naturală a fost înlăturat de călugării de la Mănăstirea Zografu. Consolidarea broderiei steagului s-a efectuat în mai multe etape, pe rame de dimensiuni diferite. Fixarea steagului s-a efectuat prin coasere cu fire din mătase naturală, cu punct mic pe faţă, prin conturul desenului broderiei.

După finalizarea fazelor de consolidare pe suport, a urmat ultima fază din procesul de restaurare, şi anume pregătirea unui tul foarte transparent, care are un rol important în restaurarea broderiei. Etapele procesului îndelungat de restaurare a piesei s-au succedat într-un timp îndelungat. 

Steagul de luptă al domnitorului Ştefan cel Mare poate fi admirat de ieşeni până pe data de 13 decembrie la Muzeul Unirii, de pe strada Lăpuşneanu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările