Stejari seculari din pădurea Bârnova, puşi la pământ. Biolog: „Au aşteptat să crească pădurea ca s-o exploateze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea Bârnova, judeţul Iaşi   FOTO Facebook - Codrii Iaşilor
Pădurea Bârnova, judeţul Iaşi   FOTO Facebook - Codrii Iaşilor

Stejari seculari din Pădurea Bârnova, judeţul Iaşi, sit natura 2000, sunt puşi la pământ. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Iaşi spun că defrişările sunt legale, însă biologii şi ecologiştii se tem că animalele vor avea de suferit, pentru că habitatul lor natural este distrus.

Arborii seculari din pădurea Bârnova, zonă protejată prin lege, încep să dispară rând pe rând. Copacii sunt tăiaţi cu drujbele sau cu toporul, căraţi apoi cu camioanele. Ar fi vorba, se pare, despre o regenerare naturală, conform spuselor reprezentanţilor Direcţiei Silvice Iaşi. 

Cu toate acestea, specialiştii, biologi şi ecologişti de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, atrag atenţia asupra acestui fenomen de defrişare, care ar putea avea efecte negative atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. 

Deşi Gabriel Doncean, director Direcţia Silvică Iaşi, spune că această acţiune „este o regenerare naturală”, Carmen Gache, biolog la UAIC, spune că „nu putem vorbi despre regenerare în astfel de termeni, mai ales într-un sit natura 2000.”

De asemenea, Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Cuza” din Iaşi, a spus într-o discuţie cu reporterul „Adevărul” că „dincolo de acest fenomen de regenerare, care trebuie făcut la anumite intervale de timp, eu aş amâna aceste tăieri, pentru că Iaşul este sub asediu din punct de vedere al poluării, iar orice masă verde ajută extraordinar de mult. Eu cred că trebuie amânat acest fenomen. În momentul de faţă, este grav dacă se continuă. Este o situaţie de ansamblu mai gravă.”

Explicaţia Direcţiei Silvice Iaşi este că „dacă nu se taie arboretul matern, există posibilitatea ca sămânţişul respectiv să moară.”

Biologul Carmen Gache spune însă că această explicaţie vine pe fondul unor parametri economici, neluându-se în considerare impactul asupra mediului înconjurător. „Acesta este argumentul folosit de silvici, practic ei au aşteptat să crească pădurea ca să o exploateze. Şi acum a atins maturitatea la care o pot exploata. Ok, acesta este un criteriu economic. Dar ce facem cu celelalte criterii? Ce facem cu calitatea aerului? La asta nu ne gândim, ci ne gândim doar la cum să câştigăm nişte bani. Uitaţi-vă ce se întâmplă acum cu acest coronavirus, pe care nu îl vede nimeni, nu îl miroase nimeni, şi uitaţi-vă ce ravagii face!”

Într-o declaraţie citată de apix.ro, purtătorul de cuvânt al Directiei Silvice Iaşi, Ioan Bolfă ,spune că tăierile sunt conforme cu legislaţia în vigoare.

„În zona ariei naturale protejate se fac tăieri de exploatare a lemnului conform cu amenajamnetul silvic. Sunt tăieri care se întind pe o perioadă de 30 de ani cu regenarare naturală a arboretelui, Dacă vor interveni modificări, le vom aplica pe acelea!”, a spus oficialul.

Semnale de alarmă şi din partea cetăţenilor

O petiţie iniţiată luna trecută de Codrii Iaşilor, pentru oprirea tăierilor din pădurea Bârnova, a strâns peste 8.200 de semnături. Potrivit iniţiatorilor petiţiei, „în Pădurea Bârnova - Repedea se găsesc încă mulţi stejari seculari, care cad însă şi ei pradă drujbelor. Refacerea pădurii la cum este acum va dura sute de ani, nici copiii copiilor noştri nu o vor vedea aşa cum o avem noi acum dacă distrugerea continuă.”

Petiţia poate fi semnată aici.

În urmă cu o lună, Ministrul Mediului, Apelelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat public că va organiza o dezbatere publică cu reprezentanţii Directiei Silvice Iaşi, reprezentanţii Ministerului şi ai Romsilva pentru a găsi cele mai bune soluţii. 

Reporterul „Adevărul” a încercat să ia legătura cu ministrul Alexe, însă, până la momentul redactării acestui articol, nu a primit niciun răspuns. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite