Studenţii români care construiesc o maşină de curse. Vor participa la competiţii în Olanda, Italia şi Croaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: TUIASI
FOTO: TUIASI

Proiectul va fi susţinut în faţa unor ingineri de la cele mai cunoscute companii de profil din lume, precum Lamborghini, Ferrari sau Maserati.

Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi au început să construiască un nou monopost de curse, după ce au fost admişi până în prezent la trei curse de „Formula Student”, ediţia 2022. 

După ce în perioada pandemiei competiţia a fost suspendată, profesorii şi studenţii de la TUIASI vor participa anul acesta, începând cu luna iunie, la cursele organizate în Italia, Olanda şi Croaţia. Aceştia s-au înscris şi la etapa din Spania, dar rezultatele nu au fost încă anunţate.

Înscrierea la astfel de întrecere sportivă nu presupune doar abilitatea de a construi o maşină de curse conform tuturor instrucţiunilor. Studenţii au intrat în competiţie cu alţi tineri din toată lumea, le-au fost testate cunoştinţele de inginerie, motorsport, dar şi de cultură generală. 

Deja au fost achitate taxele de aproximativ 2.000 de euro, fără TVA, pentru a participa la primele două curse: din Olanda şi Italia.

„Se construieşte monopostul, am început treaba, respectăm regulamentul fiindcă până la competiţie vom avea o serie de termene interimare. Trebuie să depunem documentaţiile între timp, fiindcă este în principal un concurs de inginerie, nu doar unul sportiv. Sunt mulţi paşi de făcut până la «ziua mare», când mergem la competiţie, dar sperăm să ne încadrăm în toate termenele”, a declarat conf. univ. dr. ing. Ciprian Ciofu, cadru didactic la Facultatea de Mecanică şi unul dintre coordonatorii echipei „Formula Student”.

Pentru a construi un monopost care să concureze pe aceleaşi trasee precum celebrele maşini de Formula 1 este nevoie de un buget de minimum 15.000 – 20.000 de euro. Bani pe care echipa i-a obţinut deja de la sponsorii tradiţionali, care au susţinut construcţia de maşini de cursă şi înaintea pandemiei. Concursul îşi propune să testeze şi felul în care studenţii pot gestiona şi crea un plan de afaceri. 

„Pentru mine un astfel de proiect înseamnă multă pasiune, să merg la facultate cu gândul că mă dezvolt în primul rând, şi apoi că fac ceva ce alţii nu fac. Trezeşte speranţa că se poate mult mai bine, dacă astăzi fac o sudură, mâine o voi face din nou şi mai bine decât astăzi. Este un proiect mai greu decât credeam că o să fie, dar o luăm pas cu pas, uşor-uşor, şi munca devine frumoasă. Suntem împărţiţi pe departamente separate, totul e după un program pe care îl respectăm”, a declarat Andrei Bilbor, student la Facultatea de Mecanică din Iaşi. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Benjamin Bidder, jurnalist „Der Spiegel“: „Marele atu al lui Putin este sentimentul larg răspândit că este înconjurat de o lume ostilă tuturor celor ruseşti“ INTERVIU

Serviciu public transformat în afacere personală. În ce aduna şpaga şeful telescaunului de la Poiana Braşov

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite