Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Suspiciuni de distrugeri de probe la Curtea de Apel Iaşi. Înregistrările cu doi huligani au dispărut misterios

0
25 Mar 2020 14:52:52
Autor: Ionuţ Benea
Proba a fost descoperită distrusă spre finalul procesului, la Curtea de Apel Iaşi
Proba a fost descoperită distrusă spre finalul procesului, la Curtea de Apel Iaşi

CD-urile cu proba video dintr-un dosar de purtare abuzivă au fost descoperite distruse de un judecătorul de caz de la Curtea de Apel Iaşi. Doi indivizi din Iaşi, agenţi de pază, sunt judecaţi în acest dosar, ambii fiind condamnaţi de prima instanţă.

Agenţii de pază sunt acuzaţi că ar fi bătut câţiva clienţi într-un club din Iaşi, iar materialul video de la dosar este una dintre probele importante împotriva lor. Imaginile incriminatorii se află pe două CD-uri, ataşate la dosar, iar când a vrut să le analizeze, judecătorul a constat că unul este rupt în totalitate, iar celălalt „aproape rupt“.

Judecătorul de caz a repus cauza pe rol din acest motiv, urmând a relua şi cercetarea judecătorească, pentru a „lămuri împrejurările legate de mijloacele de probă CD-uri cu imagini ale incidentului din 6/7 iunie 2014“. În cazul în care se vor aduna probe că CD-urile au fost distruse intenţionat, cei asupra cărora planează suspiciuni se pot alege cu o plângere penală. Până la elucidarea misterului, judecătorul a trimis adrese către avocaţi şi către firma care a oferit în primă fază înregistrările, pentru a le recupera. Inculpaţi în acest dosar sunt Valeriu Macovei şi Dumitru Creţu. Primul a fost condamnat în primă instanţă la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce al doilea a primit un an de închisoare cu suspendare.

Proba video, catalogată ca fiind "esenţială"

Agenţii de pază au fost găsiţi vinovaţi de purtare abuzivă pentru o faptă ce ar fi fost comisă în noaptea de 6 spre 7 iunie 2014. Atunci, în jurul miezului nopţii, un grup de prieteni se afla în clubul Manhattan din campusul Tudor Vladimi­rescu, pentru a sărbători ziua de naştere a unuia dintre ei.

„După ce au comandat şi au consumat alcool, persoanele vătămate, neavând loc la mese, în local fiind aglomerat, au mers pe ringul de dans unde, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, s-au manifestat în mod liber, C.I.O. dansând având o sticlă de bere desfăcută în mâna dreaptă, pe care o ţinea ridicată“, se arată în motivarea primei instanţe. Din acest motiv, la un moment dat, la grupul de prieteni a mers agentul de pază Dumitru Creţu, care a luat unul dintre clienţi şi l-a scos afară din club. Prietenii petrecăreţilor au fost nemulţumiţi, iar amicul lor evacuat a intrat din nou în club, discutând pe hol cu celălalt agent de pază, Valeriu Macovei. În scurt timp, între grupul de clienţi şi agenţii de pază a izbucnit un conflict, timp în care agenţii au pulverizat cu spary lacrimogen şi i-au lovit pe clienţi.

Agresiunile ar fi continuat şi afară, ba chiar şi într-un grup sanitar din căminul T18, unde Macovei a urmărit una dintre victime şi a agresat-o. Unul dintre tinerii bătuţi a suferit în acea seară o fractură de claviculă, având nevoie de 45-50 de zile de îngrijiri medicale. La proces, cei doi agenţi au negat faptele, însă judecătorul primei instanţe a invocat chiar înregistrările video. „Esenţiale din perspectiva stabilirii situaţiei de fapt sunt înregistrările video aflate la dosarul cauzei, surprinse de camerele de luat vederi instalate în interiorul şi exteriorul localului, care confirmă actele de lovire exercitate de către inculpaţi“, se arată în motivarea primei instanţe. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările