331 de ieşeni sunt autorizaţi pentru a putea folosi detectoare de metale şi cutreieră dealurile şi pădurile ieşene, în căutare de artefacte ascunse sub pământ.
Mai multe topoare unice în Europa au fost găsite chiar de unul dintre aceşti căutători de metale.
„Am găsit mai multe topoare tracice. Prima dată când le-am dus la ei, la Palatul Culturii, m-au întrebat de unde le-am cumpărat. Le-am spus că de fapt le-am găsit. Mi-au spus că le dau istoria peste cap, pentru că tracii nu ar fi trecut munţii în partea Moldovei, iar prin descoperirea asta s-a dovedit că totuşi au trecut. Poate făceau schimburi”, povesteşte pentru Ziarul de Iaşi Cezar Cioran, preşedintele Asociaţiei „IAŞI Detectează”.
Potrivit legii, persoanele care fac descoperiri importante au termen de 72 de ore să predea artefactele găsite.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Ghinion! Ăștia 300 de ieșeni detectoriști nu cred că topoare tracice caută!
That's what happens when the truth gets in the way of a good story... Mai pe limba noastră, vine un fraier cu o toporișca si strica toata făcătura asta... Se duce dreaqu istoria multimilenara și continuitatea lu' peste, ca se plictisește unu' și descoperă ce nu trebe. Ce vremuri de rahat trăim...
Nashule,cum anume vi se pare dvs.că ar contrazice teoria continuității descoperirea asta? Că geto-dacii oricum sunt de sorginte tracă. Iar populația protoromână a început să se formeze după cucerirea romană,adică după anul 100 E.N. Oricât le-ar place unora să o nege,moștenirea latină tot există,dovadă lexicul limbii române dominat de cel cu origine latină.
Comentariu considerat abuziv.
Comentariu considerat abuziv.