„Tatăl“ oamenilor care trăiesc pe străzi. Povestea fascinantă a unui ieşean care îngrijeşte sute de semeni deznădăjduiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Nichiţel (stânga), alături de o familie întemeiată în cadrul Fundaţiei „Un Coup de Main de Emmaus” FOTO Arhiva personală
Gelu Nichiţel (stânga), alături de o familie întemeiată în cadrul Fundaţiei „Un Coup de Main de Emmaus” FOTO Arhiva personală

Impresionat de soarta copiilor filmaţi la începutul anilor ’90 în centrele de plasament din Iaşi, Gelu Nichiţel (42 de ani) a pus, în 1997, bazele unei fundaţii care le întinde o mână de ajutor oamenilor abuzaţi sau extrem de săraci.

Ieşeanul Gelu Nichiţel a reuşit să salveze din „jungla străzii” peste 100 de fete şi băieţi care, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, nu au mai primit ajutor din partea statului.

Tinerii au primit o şansă prin intermediul fundaţiei „Un Coup de Main de Emmaus”, pe care Gelu a înfiinţat-o în 1997 cu scopul de fi o soluţie pentru cei care ajung să locuiască pe drumuri.

În centrele fundaţiei şi-au găsit loc, în timp, fete şi băieţi abuzaţi sexual, adulţi trecuţi de prima tinereţe care şi-au pierdut casa în urma unui divorţ, părinţi pe care proprii copii i-au dat afară din apartament şi alţi oameni care pur şi simplu s-au trezit pe străzi.

„La începutul anilor ’90 lucram în Franţa şi într-o zi am văzut la televizor un reportaj filmat în orfelinatele din Iaşi. Erau imagini cumplite. Nu ştiam că există aşa ceva şi în momentul acele am zis că eu trebuie mă întorc acasă să-mi ajut semenii. Am încercat cu ajutorul prietenilor mei francezi să aduc camioane cu marfă pentru aceşti copii, însă mi-am dat seama că produsele nu ajungeau la ei, ci se pierdeau în alte părţi. Atunci m-am oprit şi am venit acasă să mă ocup personal”, a povestit ieşeanul.



Primele acţiuni pe care Gelu le-a întreprins în Iaşi au ţinut de asigurarea unei mese calde oamenilor străzii şi chiar supravegherea lor, astfel încât să nu fie abuzaţi. După ce a cercetat oraşul, ieşeanul a găsit un grup de 30 de fete care dormeau sub cerul liber, aproape de centrul oraşului, în Târgul Cucului.

Când au căpătat încredere, tinerele i-au povestit că noaptea sunt abuzate sexual, motiv pentru care ieşeanul împreună cu câţiva prieteni a început să le supravegheze în fiecare seară, până spre dimineaţă, astfel încât fetele să nu mai fie violate.

coup de main de emmasu

În primii ani de existenţă a fundaţiei, directorul actual, Gelu Nichiţel, pregătea mâncarea pentru săraci în casa proprie. Din anul 2000, fundaţia s-a mutat într-o casă din oraş, acolo unde, în prezent, locuiesc mai mulţi tineri care contribuie fiecare la proiectele pe care asociaţia le derulează. După aproape 20 de ani de existenţă, „Un Coup de Main de Emmaus” are două centre rezidenţiale în care trăiesc, în total, aproape 40 de oameni care nu au avut şansa unor părinţi care să-i iubească.


„Centrul nostru este un loc în care persoanele care intră se respectă şi sunt respectate. Fiecare fundaţie Emmaus din lume are specificul ei, adică respectă o structură generală, dar are şi particularităţi. Specific nouă este această categorie de tineri care nu au unde sta, care au fost în centrele de plasament şi care au ajuns pe străzi după o anumită vârstă. Aici se învaţă cu un program, cu o igiena, cu un stil de viaţăî frumos”, a arătat Laurenţiu Boitan, asistent social al fundaţiei.

Părinţi care şi-au aruncat la gunoi fiica

Pe lângă tinerii a căror părinşi i-au abandonat, în centrele fundaţiei ieşene au găsit un acoperiş deasupra capului şi adulţi care au ajuns în stradă după ce au fost escrocaţi. Unii dintre ei şi-au pierdut casa după ce au semnat documente fără să ştie pentru ce. Alţii au rămas fără locuinţă în urma unui divorţ sau după ce fiii lor, cei pe care i-au crescut, i-au fugărit din casă pentru că sunt „bătrâni”.

„Am cunoscut pe stradă, la gară, un domn de 46 de ani, care avea o fiică frumoasă şi o soţie la fel de frumoasă, dar care a ajuns pe stradă după divorţ. A ajuns la noi, a stat aici trei ani, şi-a găsit o prietenă, acum stau împreună cu chirie, aşteaptă un copil şi el este foarte fericit. Dacă nu eram acolo pentru el nu cred că mai avea tărie să-şi refacă viaţa. Un alt caz care m-a impresionat a fost o tânără pe care familia a aruncat-o la gunoi de mică pentru că s-a născut cu un defect. A ajuns la noi, i-am cununat, este bine acum, dar tot suferă pentru că familia nu a vrut-o. A fost la ei acum mare şi la fel părinţii au tratat-o cu indiferenţă. Ea a simţit şi în sufletul ei încă suferă”, a spus Gelu Nichiţel.



Un alt tânăr abandonat, care cu ajutorul fundaţiei ieşene a ajuns să lucreze în Franţa, a fost bătut măr de cei care i-au dat viaţă. Bogdan şi-a căutat familia şi după ce le-a tras curent părinţilor, după ce le-a adus cadouri din Franţa, aceştia l-au bătut cu toporul până a intrat în spital.

„Nu mi-a fost frică niciodată să salvez oameni din situaţii dificile. Am avut în centru şi cazuri de fete implicate în trafic de persoane, fete vândute în Cipru sau Spania pentru prostituţie. Unele erau traficate prin reţele în care erau şi prieteni de-ai lor din centrele de plasament. Fetele erau vândute ca soţii unor bărbaţi din afara continentului european, care prin căsătoria cu ele, dobândeau cetăţenia română şi deveneau europeni”, a mai relatat directorul fundaţiei.  

În fiecare seară, de luni până vineri, reprezentanţii „Un Coup de Main de Emmaus”, voluntarii şi beneficiarii din centre merg în trei zone din Iaşi în care trăiesc oamenii fără adăpost şi le duc sandvişuri, mere şi ceai. Pentru mulţi dintrei ei, aceasta este singura masă pe care o văd întreaga zi. Alţii, mai norocoşi, ori găsesc mâncare la pubelă, ori primesc de la trecători, ori împinşi de situaţie fură câte ceva să-şi potolească foamea.

coup de main de emmaus



Punctele de întâlnire sunt la gară, în centru şi în Copou. Pentru aceşti oameni nefericiţi, fundaţia „Un Coup de Main de Emmaus” pregăteşte zilnic câte 100 de pachete cu alimente. O dată la două săptămâni, oamenii de pe stradă primesc şi haine de schimb, pentru că, neavând unde să le spele pe cele pe care le poartă, după un timp trebuie să le arunce.

Principala sursă de finanţare a asociaţiei fondate de ieşeanul Gelu Nichiţel provine din comerţul unor obiecte second-hand pe care fundaţia-mamă Emmaus le colectează din diferite ţări.

coup de main de emmaus

Citeşte şi:

Cea mai frumoasă lecţie de omenie. Trei tineri din Iaşi gătesc şi hrănesc zeci de sărmani, totul pe banii şi timpul lor: „E un troc, primim zâmbete la schimb”

Preotul din Iaşi care face case pentru săraci şi duce la şcoală sute de copii. „Sunt suflete tăiate cu bărdiţa din start. Creştinii sunt lăsaţi să fie solidari”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite