Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Temperatură de 12 grade Celsius în saloane cu bolnavi de COVID-19. Uşile stau deschise pentru a se evita o explozie

6
26 Oct 2021 09:40:54
Autor: Andrei Luca
FOTO: Ziaruldeiasi.ro
FOTO: Ziaruldeiasi.ro

Pentru a se evita orice risc de explozie, atât pentru pacienţi, dar şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces exterior, stau permanent deschise, la Spitalul Mobil de la Leţcani, Iaşi.

Spitalul Mobil de la Leţcani, Iaşi, trece din nou printr-o perioadă dificilă, la fel ca în iarna anului trecut, când a fost închis din cauza temperaturilor scăzute din saloane. De data aceasta nu este vorba despre o defecţiune la sistemul de încălzire, ci despre faptul că uşile saloanelor stau deschise pentru a se evita o explozie, din cauza concentraţiilor de oxigen. 

„Nu există defecţiuni de natură tehnică la instalaţia de încălzire. Raportat la numărul de pacienţi şi la polimorfismul virusului Covid-19 (cu tipologia dominantă Delta), consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente. Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi. Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanenţă deschise”, au transmis reprezentanţii Euronest.
 
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Florin Roşu, cel care asigură şi managementul Spitalului de la Leţcani, confirmă faptul că în saloane temperaturile variază de la 12 la 28 de grade Celsius.
 

„În ultimele zile au fost probleme din punct de vedere al asigurării unui confort termic atât de necesar pacienţilor, indiferent de patologia pe care o au aceştia. În mod normal, pentru îngrijire corespunzătoare, sunt necesare undeva la peste 23-24 de grade Celsius, chiar dacă vorbim de pacienţi din ATI sau cei cu forme medii spre severe de boală. În aceste nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade Celsius. Sarcina noastră la Leţcani este să asigurăm materialele sanitare şi medicaţia. În dorinţa de a oferi o îngrijire corespunzătoare, am detaşat inclusiv cadre medicale. Sunt sigur că se va găsi o soluţie rapidă astfel încât pacienţii să fie feriţi din toate punctele de vedere. Deocamdată nu deţin infomaţii despre câte ore mai exact s-au înregistrat temperaturii scăzute în saloane”, a declarat dr. Florin Roşu.

Reprezentanţii Euronest, cei care răspund de unitatea de la Leţcani, spun că se lucrează în acest moment pentru a se asigura o temperatură constantă de 22 de grade Celsius în saloane.

“Atâta vreme cât uşile sunt în permanent deschise, nu are importanţă câte surse de căldură se montează. Dar cantitatea de aer rece care intră în interior în orice moment nu poate fi compensată până la nivelul optim dorit. Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade Celsius în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa, director Euronest.

La Leţcani sunt trataţi marţi, 26 octombrie 2021, la ATI, 45 de pacienţi, atât intubaţi, cât şi cu măşti non-invazive şi una-două surse de oxigen, fiind una dintre cele mai mari secţii ATI din ţară. Anul trecut, unitatea a fost închisă din cauza unor probleme la sistemul de încălzire şi la cel electric. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi: 

Românul „Jojo”, ajuns din om al străzii angajat al Primăriei din Nisa. Edilul oraşului: „Era mereu binevoitor şi săritor” EXCLUSIV

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

defu gabi
26.10.2021, 10:03:09

La ce sume de bani s-au tocat in pandemie, miliarde de euro, nu se vede nimic notabil... Aceeasi trena de lipsuri in urma unui management discutabil... De 31 de ani aceeasi poveste...

-7 (7 voturi)
d4v1de 1sa
26.10.2021, 11:38:18

Pai cum sa nu moara bolnavii, cand "salvatorii" astia-n halate albe patate de sange ii "trateaza" la temperaturi de 12 grade?!

-7 (7 voturi)
Amdo Odma
26.10.2021, 10:25:41

Cand am zis ca trebuie sistem de ventilatie fortata, cu temperatura controlata, am fost injurat ca asa se amplifica incendiul. Ventilatia aia face, micsoreaza surplusul de oxigen pana sa se produca un incendiu. Fara sistem de ventilatie cu aer conditionat, solutia este deschiderea ferestrelor...iarna...

+1 (1 vot)
123 ABC
26.10.2021, 11:11:20

Ei, sa multumim PSD-ului pentru asta, care , pe ultima suta de metri de mandat a dat tunul cu un turcism achizitonat pe repede inainte.

+6 (8 voturi)
Diana Owens
26.10.2021, 12:36:40

Un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările