Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita, încearcă s-o sacrifice pe şefa de la Spaţii Verzi în scandalul teilor tăiaţi în Copou

5
20 May 2014 15:14:46
Autor: Cezar Pădurariu
Gheorghe Nichita, primarul PSD al Iaşiului FOTO Adevărul
Gheorghe Nichita, primarul PSD al Iaşiului FOTO Adevărul

Mai mulţi ieşeni care au părăsit oraşul pentru Capitală, printre care Florin Constantin, membru fondator al trupei Divertis, Simona Gheorghe, realizatoare TV, sau Daniel Buzdugan, prezentator la Radio Zu, au luat atitudine împotriva masacrului ecologic pregătit în parcurile din Copou. Florin Constantin face o sinteză a modului jalnic în care este condus oraşul în timpul mandatelor lui "Terminataietot".

Îngrijorat de anvergura naţională pe care a căpătat-o scandalul ecologic de la Iaşi, primarul Gheorghe Nichita a organizat în cursul zilei de astăzi, 20 mai, o conferinţă de presă în cadrul căreia a abordat spre final problema "isteriei generale", şi a "greşelii de comunicare speculată adversarii politici".

Spre deosebire de precedentele ieşiri publice, când ieşenilor revoltaţi de planul masacrului ecologic primarul le-a pus etichete de "cretini", "bolnavi mintal", "isterici" sau "ciudaţi", tonul actualului discurs a fost temperat. 

Gheorghe Nichita a plasat vina exclusiv pe umerii şefei de la Spaţii Verzi, Luminiţa Sălceanu, pe care o acuză că a întreprins "campania de verificare a arborilor bolnavi" fără să-l fi anunţat. "Ea a emis o comandă, Ocolul Silvic a punctat ca în pădure care trebuie să fie verificaţi, s-a creat această falsă imagine că urmează să fie tăiaţi acei care sunt însemnaţi, lucru total incorect. O greşeală fundamentală a doamnei Luminiţa Sălceanu este faptul că, în loc să spună clar că facem verificări, ea mai şi spune că unii vor fi tăiaţi. E o comunicare greşită, de care profită apoi cei care sunt adversari politici. Eu n-am dispus nicio secundă să fie tăiat vreun arbore în Parcul Expoziţiei", a declarat Nichita, care susţine că a avertizat-o pe Luminiţa Sălceanu că-şi poate pierde postul dacă mai face greşeli similare.

În ciuda afirmaţiilor, repetate cu această ocazie, ale primarului, specialiştii în silvicultură spun că peste 500 de copaci (majoritatea tei), din parcurile Expoziţiei şi Copou, au fost marcaţi pentru tăiere şi nu pentru verificare. Verificarea, spun aceştia, se face prin prelevarea unei probe, cu un burghiu special, din interiorul arborilor, şi că nu este necesară marcarea cu ciocanul rotund la baza tulpinei. Acest marcaj a fost folosit în cazul tuturor celor peste 500 de copaci şi reprezintă un standard, în silvicultură, de aviz pentru tăierea copacilor.

"Terminataietot", apelativul ieşeanului Florin Constantin, membru fondator Divertis, pentru primarul Gheorghe Nichita

După Daniel Buzdugan, prezentatorul Radio Zu care a vorbit în faţa a peste 50.000 de spectatori despre masacrul ecologic pregătit în zona verde a Iaşiului, alţi ieşeni celebri au luat atitudine împotriva acţiunii abuzive a primăriei conduse de primarul PSD-ist Gheorghe Nichita.

Florin Constantin, membru fondator al trupei Divertis, a făcut o analiză amplă, pe pagina personală de Facebook, a "feţei" actuale a oraşului, cunoscut odată drept "Capitala Culturii".

"Toată lumea ştie bancul cu ardeIAŞUL, dar iată că a venit vremea să-l schimbăm cu ţiganIAŞUL! În afară de primarii în timpul cărora s-au construit Universitatea, Teatrul Naţional, Biblioteca Centrală, Academia, Spitalul Spiridon, Socola, Copoul şi Palatul Culturii, alţi mari primari constructori şi făcători de bine care să reziste peste secole, Iaşiul n-a avut noroc să aibă. Dar printr-un noroc istoric, în mediocritatea, lipsa de cultură şi fuga după bani, ceilalţi primari n-au făcut atâta rău oraşului încât să nu mai rămână piatră de piatră şi copac de copac din munca celor pomeniţi peste secole.
Ei bine, odată cu apariţia TERMINTAIETOTULUI, acest noroc secular s-a dus de deasupra Iaşiului. Pentru că parafrazându-l pe CREANGĂ, putem spune că atâta hoţie şi distrugere ca acum, n-a mai văzut Iaşiul de anul trecut, de acum 2 ani şi de când se ştie TERMINATAIETOTUL primar. ", îşi începe analiza Florin Constantin.

Mesajele transmise de Florin Constantin vin ca o completare a celor similare scrise de scriitorul şi publicistul Liviu Antonesei, pe blogul personal.

"Marea majoritate a ieşenilor (60% în 2012) l-au ales pe TERMINOTAIETOT în perfectă cunoştinţă de cauză, văzând cu ochii lor dezastrele de la Fundaţie, de pe Copou, de pe Ştefan cel Mare, etc, etc, etc.

Mergând şi eu în urma lui Liviu Antonesei în Copou, deja un grup de pensionari votanţi ai TERMINATAIETOTULUI, alungau rămăşiţele celor ce protestaseră contra tăierii copacilor. (…)
Speranţa mântuirii oraşului nu e la DNA, la Guvern, la Justiţie sau la Staborul cultural, fiindcă toate sunt ale lor şi toate-l susţin şi-l binecuvântează. Singura speranţă pe care mi-o mai pun e în rugăciunile din bisericile şi mănăstirile oraşului, protestele tineretului şi oamenilor din Cluj, Timişoara, Sibiu şi Bucureşti şi mai înainte de toate, mă rog la toţi cei care au plecat din Iaşi (de bine nu ştiu câţi au plecat) şi au ajuns într-o poziţie din care să poată influenţa TERMINATOTUL, să facă ceva până oraşul nu ajunge o ruină fără copaci, plină de corturi, fum şi praf şi pulbere…", mai scrie Florin Constantin pe Facebook.

Şi ieşeanca Simona Gherghe, realizatoarea emisiunii "Acces Direct" de la Antena1, se arată revoltată pe Facebook de tăierile de copaci din Iaşi.

"As vrea sa cred ca aceasta poveste nu este adevarata. As vrea sa cred ca nimani n-ar indrazni sa se atinga de copacii din Parcul Expozitiei din Copou. E un loc in care obisnuiam sa ma plimb si ma doare numai gandul ca cineva ar putea sa macelareasca oaza aia de verdeata. Domnule primar al Iasului, va stiu de pe vremea cand lucram in presa locala. Nu permiteti asa ceva! Nu mutilati si mai tare frumusetea asta de oras... Sa pui la pamant 500 de arbori... asta e crima! Ganditi-va la copiii si nepotii nostri! Mi-am permis sa preiau postarea fostului meu profesor, domnul Liviu Antonesei. In speranta ca povestea va fi auzita de cat mai multi...", scrie Simona Gherghe pe Facebook.

Mai puteţi citi:

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

unU
20.05.2014, 18:47:10

In orice culori l-ai vopsi, un bou ramane un bou: rosu, portocaliu, galben, violet, ori mai stiu eu cum !

+5 (5 voturi)
Lupan Mircea Adrian
21.05.2014, 00:03:49

In cazul in speta, boul este rosu si a fost ales de poporul indolent in cunostinta de cauza.

-1 (3 voturi)
Radu Mircea
20.05.2014, 19:13:49

He he he he . Habar n-aveti voi dragii mosului cit costa cheresteaua de tei si cita cautare are .

+3 (3 voturi)
Q Q
20.05.2014, 19:41:22

Cu adica "işi poate pierde postul dacă mai face greşeli similare." Sa o dea afara, asa cum au cazut teii din tot orasul sa cada si capetele. Teiul e unul din simbolurile Iasiului! Niste hahalere. Cine il voteaza pe Nichita nu e iesean adevarat!

+2 (2 voturi)
Gmihai
20.05.2014, 22:32:19

MUNBIUCIPIUL IASI NU A MAI AVUT UN PRMAR MAI CRETIN CA NICHITA !!!

0 (2 voturi)
Modifică Setările