Toate costurile programului Prima Casă: câţi bani dai la bancă şi ce reducere ai la notariat. Explicaţiile unui notar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile notariale aferente unui credit contractat prin programul Prima Casă 2018 sunt sensibil mai mici decât în cazul creditelor ipotecare clasice. Programul guvernamental implică însă o serie de cheltuieli pe care, de multe ori, viitorii proprietari nu le ştiu de la început.

Prima Casa 2018. Sumele alocate de stat pentru programul Prima Casa sunt în scădere de la an la an, după aproape un deceniu de la implementarea acestui program prin intermediul căruia sute de mii de români şi-au achiziţionat o locuinţă.

În 2018, Guvernul a alocal un buget de 2 miliarde pentru program, bancherii estimând că fondurile vor fi epuizate până la finalul anului. Românii sunt încântaţi de program mai ales datorită avansului mai mic pe care trebuie să îl achite, respectiv 5%, faţă de cel puţin 15%, cât percep majoritatea băncilor comerciale din România. 

„Ca dezavantaj, principala problemă întâlnită de cei care accesează programul este perioada lungă de timp până când dosarul de credit va fi aprobat. Astfel, această perioadă se poate întinde chiar până la 3-4 luni, spre deosebire de un credit ipotecar normal, care poate fi accesat chiar şi într-o săptămână. Explicaţia o regăsim în faptul că pe lângă banca unde se depune dosarul, acesta trebuie să fie aprobat şi de Fondul Naţional de Garantare, o instituţie publică unde procedura durează mai mult (şi care garantează creditul în proporţie de 50%, restul de 50% fiind garantat de bancă). Din cauza acestei proceduri de durată, sunt vânzători care nu acceptă plata imobilului prin programul Prima Casă”, ne-a explicat notarul ieşean Răzvan Antohie.

image

Referitor la costuri, mulţi viitori cumpărători nu iau în calcul onorariu notarial ce trebuie achitat la perfectarea actelor. Potrivit protocolului încheiat cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, onorariul pentru autentificarea actului de înstrăinare este redus cu un procent de până la 30%. „În plus, spre deosebire de un credit ipotecar normal, unde contractul de ipotecă se autentifică de către notarul public (şi implicit se achită onorariu şi taxă de intabulare), în cazul creditelor accesate prin Programul Prima Casă, ipoteca nu mai este autentificată de notar, prin urmare costurile sunt reduse semnificativ şi din această parte. În schimb, taxele şi comisioanele bancare sunt aceleaşi indiferent de tipul de credit”, arată Răzvan Antohie.

De pildă, pentru o locuinţă în valoare de 65.000 de euro cumpărată prin Programul Prima Casă, costurile notariale şi taxa de intabulare se ridică la aproximativ 3.100 de lei, în timp ce pentru un credit ipotecar costurile se ridică la aproximativ 5.500 de lei. 

Alte costuri pentru programul Prima Casă:

  • declaraţie pe propria răspundere că nu deţineţi alte locuinţă, ce se autentifică la notar (în jur de 50 de lei)
  • în cazul în care cumpăraţi de la un dezvoltator imobiliar, unii percep o taxă de rezervare a imobilului
  • băncile percep un depozit colateral a cărui valoare se restituie la plata integrala a creditului. E vorba de trei rate de dobândă. De pildă, în cazul unui credit de aproximativ 65.000 de euro, depozitul colateral are o valoare de aproximativ 2.000 de lei (calcularea lui depinde de ROBOR)
  • costul de evaluare a imobilului: în jur de 400 de lei pentru un apartament, în jur de 500 de pentru o casă, în funcţie de bancă.
  • comisionul către FNGCIMM: 0,45% din valoarea creditului din valoarea garanţiei
  • promisiunea de garantare, în cazul în care doriţi rezervarea fondurilor (se aplică atunci când se solicită credit pentru o locuinţă ce urmează a fi construită): majoritatea băncilor percep 0.15% din valoarea creditului.
  • asigurarea obligatorie a locuinţei: între 200 – 400 de lei.

Din cauza perioadei lungi de aşteptare, cumpărătorii mai pot întâmpina probleme şi cu vânzătorii. Uneii nu acceptă să vândă prin programul Prima Casă, în timp ce alţii au ridicat preţul imobilului atunci când vânzarea se realizează prin credit. „Nici vânzătorii dar nici cumpărătorii nu mai sunt dispuşi să aştepte perioada lungă de timp cât presupune aprobarea unui dosar, mai ales în condiţiile în care din ce în ce mai multe instituţii bancare oferă alternative avantajoase sau programe de creditare proprii care rivalizează serios cu Prima Casă”, a încheiat notarul Răzvan Antohie.

Programul Prima Casă a fost conceput la originile sale în 2009 ca fiind un program social orientat spre 2 direcţii: încurajarea construcţiei de locuinţe şi a pieţei imobiliare în general şi facilitarea accesului persoanelor, mai ales a familiilor, cu venituri mici care nu dispuneau până atunci de avansul solicitat de bănci pentru a se încadra la un credit ipotecar şi astfel pentru a-şi achiziţiona o locuinţă. 

Citeşte şi: 

Programul „Prima Casă” a fost lansat. Ce fonduri au fost alocate şi care sunt băncile prinse în program

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite