Top 5 bacterii din apa potabilă. Care sunt cei mai periculoşi agenţi patogeni, responsabili de boli deosebit de grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursele de apă pot fi testate în laboratoarele DSP din fiecare judeţ FOTOI Arhivă
Sursele de apă pot fi testate în laboratoarele DSP din fiecare judeţ FOTOI Arhivă

Bacteriile din apa potabilă care curge la robinet pot fi patogene, adică pot determina apariţia unor boli, sau nepatogene.

În apa potabilă care curge la robinet pot fi identificate prin analize de laborator mai multe bacterii care pot pune organismul în pericol.

Calitatea apei potabile poate fi verificată de fiecare persoană prin trimiterea unor probe la direcţia de sănătate publică din judeţul de care aparţine. Compartimentul de control al factorilor de risc din mediul de viaţă şi de muncă al DSP Iaşi a realizat în acest scop, în 2015,17 probe din fântâni diferite.

Potrivit unui raport al DSP, 10 probe au fost corespunzătoare, în timp ce diferenţa de şapte probe recoltate au fost necorespunzătoare.

O parte dintre bacteriile din apa potabilă pot dăuna organismului, în timp ce altele pot fi inofensive. Unele dintre ele pot fi eliminate cu ajutorul filtrului de apă, în timp ce altele pot dispărea doar prin tratarea corespunzătoare a sursei din care provine apa.

Cea mai cunoscută bacterie care poate fi identificată în apa potabilă este Escherichia coli, cunoscută cu numele de E.coli, bacterie care poate fi găsită inclusiv în alimente. Fiecare ţară are stabiliţi indicatori proprii, între limitele cărora se consideră că apa întruneşte condiţiile necesare pentru a putea fi consumată. Bacteria E.coli afectează grav funcţionarea organismului şi poate determina apariţia gastroenteritei, infecţiilor de tract urinar, meningitei şi a şocului septic.

O altă bacterie cunoscută care poate fi identificată în apa este Salmonella, microorganism „vinovat” de răspândirea toxiinfecţiilor alimentare. Salmonella este întâlnită mai ales în râuri, lacuri sau fântâni cu apă infectată, surse de alimentare care nu au fost tratate corespunzător. Salmonella afectează mai ales copii, bătrânii sau persoanele cu afecţiuni cronice, considerate categorii de risc.

Cryptosporidium, un microorganism întâlnit mai rar în apa de băut, poate determina apariţia gastroenteritei. De cele mai multe ori, însă, bacteria este distrusă de instalaţia de purificare a apei şi nu mai ajunge la robinet.

Rotifera, o bacterie care nu provoacă îmbolnăviri, este întâlnită în apa care provine din lacuri, râuri, izvoare, bălţi şi fântâni. Rotifera poate fi observată cu ochiul liber. Bacteria sperie mai mult prin aspectul dizgraţios, decât prin consecinţele pe care le poate avea asupra sănătăţii celor care consumă apa respectivă.

Negleriya, o ciupercă întâlnită în sursele de apă dulce, poate determina apariţia meningoencefalitei. Bacteria este distrusă de staţiile de epurare a apei înainte să ajungă la robinet. Legionella, o altă bacterie periculoasă, poate duce la septicemie şi se regăseşte în sursele de apă puternic infectate.
 

Citeşte şi:

Apa din judeţul Vaslui, plină de nitriţi şi bacterii

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite