Traian Băsescu: „Sper să nu apară instabilitatea în Republica Moldova până pe 27 iunie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO presidency.ro
Traian Băsescu FOTO presidency.ro

Preşedintele României, Traian Băsescu, a vorbit la Iaşi despre demersurile de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova în contextul tulburărilor politice din regiune.

Preşedintele României se află astăzi, 18 mai, la Iaşi, unde a luat parte la o dezbatere organizată de către Partidul Mişcarea Populară. La întâlnire au mai participat, alături de Traian Băsescu, politicieni precum Marian Preda, Emil Boc sau Eugen Tomac.

Întâlnirea a avut ca temă priorităţile României în UE şi integrarea europeană a Republicii Moldova. Traian Băsescu a spus că priveşte Republica Moldova ca un al doilea stat românesc.

"Obligaţiile noastre politice sunt enorme pentru această ţară (Republica Moldova - n.r.), nu ne-ar ierta nimeni dacă nu am valorifica conjunctura favorabilă semnării acordurilor. Sperăm ca lucrurile să se menţină pe o zonă acceptabilă a stabilităţii, chiar dacă nu ne lasă indiferenţi poziţia găgăuzilor sau ce se poate întâmpla cu Transnistria. La evoluţia Republicii Moldova trebuie văzut contextul regional. Federaţia Rusă a devenit extrem de agresivă, nu are nicio regulă. Anexarea Crimeei nu a avut nicio regulă, în estul Ucrainei sunt militari antrenaţi în Federaţia Rusă. Acest context ne ţine îngrijoraţi legat de evoluţiile din Republica Moldova, dar în nici un caz lipsiţi de optimism", a spus preşedintele în cadrul unei conferinţe de presă.

Traian Băsescu a adăugat că unul dintre obiectivele importante, dar dificil de realizat, ale României este sprijinirea Republicii Moldova. "Este o ţară care poate deveni foarte uşor instabilă din cauza focarelor pe care le are pe teritoriul ei şi aici mă refer la Transnistria, Taraclia - o regiune locuită de etnici bulgari, Găgăuzia şi de ce nu chiar şi Bălţi. Eu mi-aş dori tare mult ca instabilitatea să nu apară până pe 27 iunie când Republica Moldova semnează acordul de asociere şi acordul de liber schimb. Mi-aş dori să nu se producă o destabilizare în Republica Moldova", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

În acelaşi timp, Traian Băsescu a lăudat guvernul Republicii Moldova pentru modul în care reuşeşte să gestioneze provocările Rusiei.

"Guvernul de la Chişinău a reuşit să prevină provocări, iar episodul Rogozin a fost un astfel de episod de provocare. Sperăm să se menţină stabilitatea, să nu fie împiedicată semnarea celor două acorduri. Nu putem să nu luăm în calcul acest element care are rădăcini, încurajarea pe care comuniştii o dau acestor focare de instabilitate să se manifeste", a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a subliniat că Republica Moldova trebuie sprijinită în alte moduri decât declarativ.

"Este important să facem alte lucruri, dincolo de susţinere politică, de burse, de cei 100 milioane euro acordaţi ca şi credit nerambursabil. Trebuie să ne inter-conectăm energetic cu Republica Moldova, ca soluţie de a-i garanta independenţa energetică. Sunt în proiect 3 linii de 400 kilowati care să acopere integral nevoile de energie a Republicii Moldova, este în proiect gazoductul care trebuie prelungit până la Chişinău şi trebuie introduse staţiile de pompare. Eu am reacţionat când Martin Schultz a spus că situaţia Crimeei este un fapt împlinit şi trebuie luată ca atare. Grupul socialist condamnă de prea puţine ori atitudinea Federaţiei Ruse, probabil şi din simpatii politice. Nu văd vreun risc ca România să îşi schimbe poziţia în situaţia în care nu am făcut încă ce avem de făcut. Abia am terminat o linie de 100 kw şi mai trebuie făcute alte 3 linii. De asemenea, nu am stabilit decât prima etapă a gazoductului. A doua etapă, de introducere a staţiilor de pompare, care e mai scumpă, nu are nici proiectul făcut. Aici e diferenţa între a fi sau nu eficient. Este clar că nici România nu a avut o situaţie grozavă în ultimii ani, dar dacă ai un obiectiv, fă ce trebuie pentru atingerea lui. Mă uit la câţi bani dăm pentru programe extrem de puţin importante pentru consilii judeţene. Am putea asigura banii dacă am ţine mai puţin cont de interesele baronilor locali. Trebuie să schimbăm radical abordarea", a mai spus preşedintele României.

Mai puteţi citi:

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat convins, duminică, la Iaşi, că România va îndeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, însă a precizat că nu e suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economică.

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul din Republica Moldova, întâlnire de urgenţă la Iaşi. Întrevederea este prilejuită de tensiunile de la Tiraspol

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti: „Există provocări, dar noi nu vrem să trăim cu frica-n sân, ne vedem de drumul nostru european“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite