Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Tramvaiul reciclării la Iaşi: colectează din staţii deşeuri electrocasnice aduse de cetăţeni

0
30 Nov 2021 13:46:16
Autor: Alina Batcu
Tramvaiul Reciclării din Iaşi  FOTO Alina Batcu
Tramvaiul Reciclării din Iaşi  FOTO Alina Batcu

Colectarea este gratuită şi se face pe capetele de traseu ale liniilor principale de tramvai din municipiul Iaşi.

La fiecare sfârşit de săptămână, un tramvai special configurat colectează deşeuri electronice aduse în staţiile din Iaşi. În încercarea de a-i încuraja pe oameni să ajute mai mult mediul, autorităţile din Iaşi oferă premii.
 
Colectarea este gratuită şi se face la capetele de traseu ale liniilor principale de tramvai din municipiul Iaşi. Mai exact, tramvaiul configurat special pentru a recicla electrocasnice colectează deşeurile din staţii, iar de acolo sunt duse la centrele speciale de reciclare.
 
Ca să îi încurajeze pe oameni să renunţe la electrocasnicele devenite inutile, angajaţii de la serviciul de salubritate al oraşului vor oferi anul acesta un premiu înainte de sărbători. Este vorba despre un televizor de ultimă generaţie. 
 
„În Elveţia, proiectul are un succes nemaipomenit, iar noi credem că va avea succes şi la Iaşi. Proiectul vine în sprijinul cetăţenilor municipiului Iaşi să se debaraseze de aceste deşeuri cât mai uşor. Noi sperăm ca, prin acest proiect, să reuşim să atingem şi ţinta de colectare separată a deşeurilor, în special a celor electrice“, a declarat Cătălin Neculau, directorul Salubris Iaşi. 
 

Aur din telefoane mobile

 
Rata de colectare selectivă a deşeurilor în România este de patru ori mai mică decât media Uniunii Europene. Doar 11 la sută din totalul deşeurilor sunt reciclate. Dar deşeurile electronice, de exemplu, pot fi valoroase, dacă sunt reciclate corespunzător. De exemplu, dintr-un milion de telefoane mobile se pot obţine în urma reciclării 24 de kilograme de aur şi 240 de kilograme de argint. 
 
În plus, specialiştii avertizează că electrocasnicele vechi depozitate în locuinţă pot fi periculoase. 
 
„Pot elibera în atmosferă compuşi toxici, poate în cantităţi mici, dar în timp pot să se acumuleze şi pot să ne influenţeze sănătatea. De aceea este foarte bine, dacă nu le folosim, să le depozităm în locuri adecvate, în afara locuinţei sau a zonei unde ne desfăşurăm activitatea”, explică fizicianul Silviu Gurlui, profesor universitar.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Legea porcului: Se interzice deţinerea scroafelor în gospodărie şi hrănirea porcilor cu resturi alimentare. Amenzi de până la 18.000 de lei
 
Pensia de rând a crescut cu 2 lei în noiembrie, cea a magistraţilor cu 39 de lei. La ce nivel au ajuns pensiile speciale
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările