Traseul primarului Gheorghe Nichita: din elev mediocru în mahalaua Dorohoiului direct în fruntea PSD şi a Primăriei Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut într-o familie cu probleme din sărăcăciosul oraş Dorohoi (Botoşani), Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, a avut o ascensiune ca nimeni altul. Recrutat cu numele ”Mihai”, actualul primar al Iaşiului a primit cadou funcţia de primar în 2003, odată cu retragea fostului edil al municipiului. Constantin Simirad. De atunci a creat la Iaşi una dintre cele mai închegate enclave politico-administrative din ţară.

Dorohoianul Gheorghe Nichita, adoptat de Iaşi în perioada ceauşistă, are un spate un trecut zbuciumat. Născut într-o familie foarte săracă din judeţul Botoşani, fără tată, Nichita a avut o copilărie foarte grea, în care, nu de puţine ori - după cum chiar el declară -, a fost nevoit să sufere de foame. 

După un parcurs şcolar submediocru, Nichita ajunge la Iaşi, acolo unde avea să ajungă mai puternic decât şi-ar fi imaginat vreodată. Colaborator al Securităţii, Nichita a acces în administraţia ieşeană într-o regie importantă a Primăriei, ajungând în scurt timp şef, apoi viceprimar şi, în final, primar. Şi-a folosit funcţia şi a creat în jurul său o adevărată enclavă, în care nu intrau decât oameni de încredere, pe care i-a condus cu mână de fier. Bun prieten cu Patriarhul Daniel, dar şi cu unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, Iulian Dascălu, Nichita a creat impresia unei presupuse protecţii până a fi săltat de DNA. 

Începuturile lui Gheorghe Nichita

Gheorghe Nichita s-a născut în 1956 într-o familie foarte săracă din mahalaua Dorohoiului. Tatăl său este necunoscut, mama lui căsătorindu-se cu un alt bărbat, Constantin Nichita, după ce l-a născut pe Gheorghe. Are mai mulţi fraţi şi surori vitrege, majoritatea trăind în condiţii extrem de modeste în Dorohoi. 

nichita


Gheorghe Nichita, în perioada liceului FOTO EVZ

Rezultate şcolare din Liceul de Cultură Generală nr. 2 Dorohoi ale lui Gheorghe Nichita arată un elev foarte modest la învăţătură. În ultimul an de liceu, în 1975, a terminat cu media 5,75 la matematică, 5,83 la română, 5,29 la franceză. Mai răsărit a fost la limba rusă şi geografie, unde a ajuns la mediile 7,25 şi respectiv 7,75. La sport a avut, ca toţi ceilalţi colegi, nota 10. Nichita a terminat liceul cu media generală 6,87. „Era un băiat sărac, cu multe neajunsuri. Mama sa era casnică. Locuiau într-o mahala din centru, într-un apartament dat de Primărie, în zona Spiru Haret. Ca elev nu era foarte bun, făcea însă parte din echipa de dansuri a şcolii şi era în conducerea UTC, răspunzând de activităţile sportive“, a declarat Dumitru Boghitoiu, fostul diriginte al lui Nichita, pentru corespondenţii din Iaşi ai publicaţiei ”Evenimentul Zilei”, în 2007.

Colaborarea lui Gheorghe Nichita cu Securitatea

În 1976-1979 a făcut Institutul de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Hidrotehnică, unde a obţinut diploma de

angajament nichita

subinginer la Construcţii. Din această perioadă, Gheorghe Nichita s-a ales şi cu un dosar de cercetare la CNSAS. Primarul Iaşiului a apărut în scriptele fostei Securităţi ca semnatar al unui angajament de informator în perioada 1978-1983. Conform unei adeverinţe, Nichita a fost recrutat sub numele "Mihai" pentru supravegherea studenţilor români de la Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti. 

Nichita a rămas în structurile Securităţii până în 1983, dar „a fost abandonat pentru că informativ nu a reuşit să se facă prea util. A fost reinstruit de ofiţer, dar se pare că nu prea are calităţi informative, deoarece posibilităţi are“, se arată în înscrisul citat de CNSAS.

Între 1982 şi 1987 a urmat, la Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi, Facultatea de Ştiinte Economice, diploma de licenţă, Specializarea Economia industriei, construcţiilor şi transporturilor, iar între 1991 şi 1995 Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” Iaşi – Facultatea de Hidrotehnica. Şi aici, apare cu o diplomă de licenţă la Profilul Construcţii, Specializarea Construcţii Hidrotehnice.

Intrarea în administraţie

S-a angajat în Iaşi, în 1979, pe o funcţie de şef de punct de lucru al o staţie din structurile actualei Apa Vital. A urcat în ierarhie până la funcţia de manager general al fostului RAJAC, actual ApaVital, operator regional de servicii de apă şi canalizare. A ocupat funcţia de manager în perioada 1997-2003 şi a renunţat la şefie în momentul în care a ajuns primar al Iaşiului. 

În perioada şefiei la RAJAC a început să-şi ridice vila din cartierul ieşean Copou, strada Petre Andrei, una dintre cele mai râvnite zone imobiliare ale oraşului. Construcţia era cotată în perioda de boom imobiliar la 500.000 de euro. 

Gheorghe Nichita, ajuns primar printr-o conjuctură

Gheorghe Nichita este o excepţie pe harta primarilor din oraşele mari ale României, prin faptul că n-a fost ales prin scrutin popular pentru această funcţie. Se întâmpla în 2003, an în care Primăria Iaşi era condusă de Constantin Simirad, politician care visa însă şefia Ambasadei României din Cuba, fapt certificat în culisele PSD încă din primăvara acelui an. 

nichita

Tot în culisele PSD s-a stabilit şi succesorul lui Simirad, iar cel care l-a impus pe Gheorghe Nichita în scaunul de şef al Primăriei a fost influentul senator Ion Solcanu, preşedintele de atunci al PSD Iaşi. În prima fază, în iunie 2003, Gheorghe Nichita a fost numit viceprimar, procedură obligatorie pentru ca pe 28 octombrie 2003 Constantin Simirad să-i poată lasă moştenire, cu titul de interimat, şefia Primăriei Iaşi. Alegerile au avut loc abia în iunie 2004, iar cele şapte luni avute la dispoziţie i-au permis lui Nichita să se organizeze astfel încât să-l învingă cu un scor confortabil pe contracandidatul de la PD, Dan Cîrlan.

Important de menţionat este că Gheorghe Nichita a candidat şi în 2000 pentru titulatura de primar al Iaşiului, din postura de şef al PD Iaşi, şi a obţinut doar 5% din voturi. Imediat după alegeri a schimbat macazul şi s-a înscris în PSD, unde a intrat sub aripa protectoare a lui Ion Solcanu. 

Cum a ajuns Gheorghe Nichita baron

După 2003, a urcat în ierarhia PSD, unde i-a tras pe linie moartă pe baronii Solcanu şi Simirad, a preluat funcţia de şef al oragnizaţiei judeţene şi pe cea de vicepreşedinte la nivel naţional al Partidului Social Democrat.

În cei 10 ani de mandat, Iaşiul a rămas izolat pe harta financiară a marilor oraşe din României, cu o infrastructură la pământ şi cu perspective economice foarte slabe. A fost depăşit chiar de Bacău ca influenţă şi prosperitate în perioada primarului Dumitru Sechelariu. În schimb, de numele lui Gheorghe Nichita este legat de mai multe afaceri controversate, printre care cea mai notorie este Palas. În 2007, DNA-ul a început urmărirea penală împotriva edilului Iaşiului şi a mai multor şefi din Primărie pentru neregulile constatate în contracul de asociere în participaţiune semnat cu omul de afaceri Iulian Dascălu. Gheorghe Nichita a fost cercetat pentru tentativă de abuz în serviciu, dar procurorii au renunţat la anchetă în 2010.

Viaţa de familie şi escapadele primarului Gheorghe Nichita 

Gheorghe Nichita a fost căsătorit cu Florentina, cadru didactic de meserie, de care a divorţat în 2013, după 33 de ani de căsătorie. La nivelul Iaşiului sunt notorii escapadele amoroase ale edilului, acesta fiind văzut frecvent cu diferite femeie. În dosarul în care a fost reţinut de DNA, alături de Nichita, anchetatorii au ridicat-o şi pe Adina Samson, cea despre care surse din Primărie au declarat pentru "Adevărul" că ar fi amanta primarului. 

Gheorghe Nichita are două fete, cea mai mică dintre acestea, Ilina, căsătorindu-se în toamna anului trecut. La nunta mezinei primarului au participat mai mulţi membri ai Guvernului, precum şi prim-ministru Victor Ponta. 

Dosarul DNA 

Edilul Iaşului, Gheorghe Nichita (PSD), a fost încarcerat pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentat în cursul zilei de vineri, 1 mai 2015, magistraţilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Gheorghe Nichita, liderul PSD Iaşi şi vicepreşedinte la nivel naţional al partidului, este acuzat oficial de abuz în serviciu.

Pe lângă, Nichita, procurorii i-au mai reţinut pe Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, dar şi pe Ştefan  Avârvarei, şeful serviciului de urbanism de la Poliţia Locală.Conform surselor oficiale, primarul Gheorghe Nichita folosea angajaţii Poliţiei Locale ca să realizeze o serie de filaje, în timp ce Liviu Hliboceanu, director Poliţiei Locale, îl ţinea la curent cu toate detaliile despre persoanele pe care Nichita le dorea urmărite.

image

Nichita ar fi început filajele din luna ianuarie a acestuia an, folosind angajaţi ai Poliţiei Locale şi bunurile din dotarea instituţiei care se află în subordinea Primăriei. Acesta dorea să afle despre deplasările unor persoane şi indivizii cu care acestea se întâlnesc. Mai mult, primarul Iaşului îi cerea şefului Poliţiei Locale să trimită poliţişti către locurile unde ştia că se vor afla persoanele de care era interesat Nichita, pentru a verifica toate detaliile, pe care apoi le primea direct de la Hliboceanu – cât stau persoanele respective într-un loc, cu cine se întâlnesc acolo, unde merg mai departe.

Pimarul ar fi cerut ca poliţiştii locali să acceseze bazele de date ale instituţiei ca să verifice autoturismele cu care circulau persoanele respective, cât şi baza de date a Evidenţei Populaţiei, pentru a găsi cine sunt proprietarii unor alte autoturisme ale indivizilor cu care se întâlneau cei urmăriţi de Nichita. Poliţiştii ar fi stat ore întregi să asiste din umbră la unele intâlniri ale persoanelor pe care dorea Nichita să le urmărească, în interes personal. Timpul de lucru, orele suplimentare şi orice alte cheltuieli făcute prin folsirea maşinilor Poliţiei Locale în interesul personal al primarul erau decontate de către şefii Poliţiei Locale prin ordine de serviciu în care se treceau activităţi profesionale şi deplasări.
 

Vă mai recomandăm:

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Tensiune fără precedent între coliderii USL Iaşi. Motivul: un contract de 15 milioane de euro „vânat“ de Fenechiu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite