Trombofilia, afecţiunea care pune în pericol gravidele. Medic specialist: „Poţi pierde sarcina chiar în ultimul trimestru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

O gravidă cu trombofilie prezintă un risc mare de a dezvolta cheaguri de sânge, iar sarcina poate fi pusă în pericol de această afecţiune. Cu toate acestea, diagnosticul este foarte mult îngreunat de faptul că aceste analize sunt costisitoare, ele nefiind decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Trombofilia, o patologie despre care nu se ştie foarte multe lucruri, dar care este tot mai prezentă, mai ales în rândul femeilor însărcinate, prezintă simptomatologie extrem de imprevizibilă, iar riscurile pot fi vitale. 

Deşi, deloc ieftine, testele pentru depistarea anomaliilor de coagulare, care alcătuiesc profilul trombofilic, nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigură de Sănătate. Acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care pacienţii care prezintă această patologie sunt diagnosticaţi târziu sau niciodată. 

Dr. Oana Bădulescu, şef Clinică Hematologie din cadrul Spitalului Sfântul „Spiridon” din Iaşi, vorbeşte într-un interviu acordat „Adevărul” despre simptomatologia şi riscurile care vin la pachet cu această patologie - trombofilia. 

„ADEVĂRUL”: Ce este trombofilia?

Dr. Oana Bădulescu: Putem defini trombolifia ca fiind o patologie congenitală sau dobândită, care se asociază cu o predispoziţie individuală spre evenimentele trombotice. Deci pacienţii care sunt diagnosticaţi cu această patologie au tendinţa de a forma, de a dezvolta oriunde la nivelul sistemului vascular cheaguri de sânge. 

- Cum se manifestă?

Este vorba de boala tromboembolică, fenomenele trombotice care se complică cu embolii. Adică din trombozele respective se desprind cheaguri care pot migra la nivelul altor organe. 

Trombofilia în cazul femeilor însărcinate

- Această patologie este tot mai des întâlnită în rândul femeilor însărcinate. Care este simptomatologia clinică principală în cazul acestor paciente?

Spaima cea mai mare este din partea femeilor însărcinate. Acolo este vorba de două vieţi, nu de una. În ultima perioadă, fiind o creştere atât de mare a numărului de paciente trombofilice gravide, multe dintre ele îşi ridică această problemă chiar înainte de a rămâne însărcinate. În condiţiile în care au în familie rude de gradul I care sunt diagnosticate cu trombofilie, ele merg singure la laborator şi îşi fac analizele. 

Pacientele gravide reprezintă principalul segment al pacienţilor cu trombofilie pe care noi îi tratăm la ora actuală. În cazul acestor paciente, ca simptomatologie clinică principală este acest fenomen de avorturi recurente, de pierderi de sarcină recurente de cauză incertă. Adică, practic nu s-a găsit o cauză care să fi provocat acea pierdere de sarcină. Şi atunci recomandăm acest test trombofilic. 

- În cazul gravidelor, trombofilia înseamnă numai pierderi recurente de sarcină?

Nu, poate înseamna şi complicaţii ale sarcinii. Adică creşterea tensiunii arteriale, întârzierea de creştere intrauterină, naşterea prematură, chiar moartea fătului în uter în trimestrul trei de sarcină. Dacă nu se găseşte o altă cauză a acestor complicaţii, se indică efectuarea testelor trombofilice. 

- Se poate întâmpla şi în sens invers? Sarcina, prin însăşi prezenţa ei, predispune la formarea de trombi la nivelul vaselor?

Sigur că graviditatea reprezintă o stare trombofilică, dar riscurile de a dezvolta fenomene trombotice în absenţa acestor mutaţii genetice, care fac parte din profilul de trombofilie, este mult mai mică decât atunci când se asociază şi această patologie.

Ca dovadă că, în general, medicii ginecologi nu consideră că aceste procese trombotice apar strict în contextul sarcinii fără a fi asociată o altă boală. Şi recomandă, odată ce pacienta a pierd o sarcină sau a avut o serie de complicaţii, efectuarea acestui profil de trombofilie.

Riscuri vitale

- Ce alte riscuri prezintă trombofilia?

Dacă vorbim de sistemul cardiovascular, pacienţii diagnosticaţi cu trombofilie prezintă sindroame coronariere acute. Adică pot instala un infarct miocardic acut, pot prezenta o angină pectorală instabilă care să degenereze spre un infarct miocardic acut. Deci vedeţi, practic, patologii care au risc vital, pot provoca decesul pacientului. 

Dacă vorbim de sfera ortopedică, până şi la acest nivel trombofilia poate provoca o serie de complicaţii, cum este necroza aseptică de cap femural. La fel, această complicaţie impune determinarea testelor trombofilice. 

În sfera neurologică avem accidentele vasculare cerebrale ischemice. Dacă vorbim de partea de oftalmologie, tromboza de venoretineană. 

Sunt extrem de imprevizibile şi riscurile pot fi vitale.

- De ce acest diagnostic este pus târziu în cazul multor pacienţi?

Nu este o patologie care a fost diagnosticată cu foarte mult timp în lume. Despre trombofilie, o perioadă mare de timp nu s-au ştiu prea multe lucruri, nici acum nu se ştiu foarte multe, dar sigur că în ultimii ani se ia în vedere mult şi acest aspect. Diagnosticul este foarte mult îngreunat de faptul că aceste analize sunt costisitoare. Nu sunt decontate, din păcate. Nu se pot efectua cu bilet de trimitere. Şi, cumva, costurile unui profil, nu complet, dar un minim al determinărilor mutaţiilor trombofilice, costă undeva între 650 şi 700 RON. Lucrurile sunt înlănţuite, pentru că neavând diagnosticul, şi tratamentul întârzie. 

Este greu, nu sunt analize decontate de stat. Dar, în condiţiile în care au apărut complicaţii, atunci se fac eforturi şi se realizează aceste teste de trombofilie. 

- Câteva sfaturi pentru pacienţi?

Atunci când există în familie situaţii în care se ştie că rude de gradul I au acest diagnostic, pacientele să realizeze acest test de trombofilie înainte de a rămâne însărcinate. De asemenea, este indicat la pacienţii tineri care prezintă tromboze venoase recurente la care nu s-a depistat o cauză la o vârstă mai mică de 50 de ani. 

Tratamentul este fie profilactic şi ţine de stitul de viaţă al pacientului, fie este vorba de un tratament anticoagulant care se administrează.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum funcţionează sistemul antirachetă Iron Dome care protejează Israelul. Ce ţări îl mai deţin FOTO VIDEO

Georgiana şi-a ucis băieţelul la scurt timp după ce l-a recuperat de la asistentul maternal VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite