Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Viaţa unui raket celebru căutat prin Interpol pentru tentativă de asasinat. Cum face Rodideal demersuri în justiţie fără a fi prins

0
11 Nov 2019 16:26:25
Autor: Ionuţ Benea
Vasile Rodideal este căutat prin Interpol
Vasile Rodideal este căutat prin Interpol

Un personaj notoriu în lumea interlopă ieşeană, Vasile Rodideal, contestă la Curtea de Apel Iaşi condamnarea dintr-un dosar de instigare la omor. Procesul a fost înregistrat, deşi Rodideal este urmărit internaţional, prin Interpol.

Curtea de Apel Iaşi a stabilit primul termen de judecată la contestaţia la executare pentru data de 5 decembrie. În timpul procedurii, cel mai probabil, judecătorii îl vor cita pe Rodideal la proces.

Acesta a fost dat în urmărire internaţională după ce a fugit de sub nasul poliţiştilor ieşeni, în luna octombrie 2009. Basarabeanul, care era judecat în mai multe dosare, a plecat din ţară deşi avea interdicţie. Vasile Rodideal a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus al cale, în 2005, asasinarea interlopului ieşean Tiberiu Cristodorescu, fostul său partener de afaceri.

În 2005, Vasile Rodideal, împreună cu un complice, Dumitru Chetranu, au contactat doi cetăţeni din Republica Moldova, printre care şi un fost poliţist, pentru a face rost de o bombă artizanală cu care să-l asasineze pe Tiberiu Francisc Cristodorescu.

„Vreau să distrugă maşina astfel încât să nu mai rămână nimic din ea", comanda Rodideal, telefonic, într-o discuţie purtată cu Dumitru Chetranu.

În septembrie 2005, două dintre persoanele tocmite de Rodideal, Alexandru Lazarev şi Mihail Mocanu, treceau graniţa cu o bomba artizanală pe care ar fi trebuit să o folosească pentru a arunca în aer maşina lui Cristodorescu.

Timp de o lună, cei doi basarabeni l-au urmărit aproape permanent pe cămătarul ieşean, însă nu au găsit momentul prielnic pentru a duce planul la bun sfârşit. Motivul: Cristodorescu locuia la acea vreme pe aceeaşi strada cu Liviu Zanfirescu, fost şef al Poliţiei Iaşi, iar prin zona patrulau aproape continuu maşini de Poliţie.

Rodideal s-a reorientat şi i-a comandat lui Dumitru Chetranu să-i facă rost de un pistol-mitraliera de tip UZI şi de 48 de cartuşe folosite de KGB, de tipul celor care explodează în momentul în care ating ţinta. Înainte de a-şi duce planul la bun sfârşit, anchetatorii au descins peste Rodideal şi Chetranu şi i-au reţinut. Ambii au fost condamnaţi definitiv la închisoare.

Rodideal, pentru instigare la omor calificat, a primit 15 ani de închisoare, în timp ce Chetranu, 14 ani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările