Turnul-gigant de 126 de metri proiectat în Iaşi de regele mall-urilor, „demolat“ de societatea civilă înainte de construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar fi urmat să arate turnul cu 27 de etaje proiectat în apropierea Palatului Culturii FOTO: apix.ro
Aşa ar fi urmat să arate turnul cu 27 de etaje proiectat în apropierea Palatului Culturii FOTO: apix.ro

Un proiect imobiliar care a stârnit controverse la Iaşi a fost modificat substantial de către cel mai bogat om din oraş, Iulian Dascălu. Cea mai mare înfrângere a lui Dascălu a fost ideea de a ridica o clădire de 126 de metri înălţime, în zona Palatului Culturii. În urma criticilor, Dascălu a anunţat că acea clădire nu va depăşi în înălţime monumentul istoric.

Mai multe dezbateri publice-maraton au avut loc în ultima perioadă, la Iaşi, referitoare la planul omului de afaceri Iulian Dascălu de a extinde Palas. Dat în folosinţă tot după a unui scandal public, complexul Palas, trebuia completat cu mai multe clădiri, pentru care compania Iulia a obţinut un Plan Urbanistic Zonal din partea autorităţilor locale din Iaşi.

Deşi municipalitatea nu s-a împotrivit extinderii Palas, pentru care Iulian Dascălu a spus că pune la bătaie peste 300 de milioane de euro, opoziţia societăţii civile l-a determinat pe cel supranumit regele mall-urilor să dea înapoi. 

În primă fază, reprezentanţii companiei Iulius au anunţat construcţia mai multor clădiri înalte, printre care şi a unui turn de 126 de metri înălţime, ce ar fi urmat să fie ridicat în zona străzii Sf. Andrei. Acest turn a adunat cele mai multe controverse la dezbaterile publice, mai mulţi istorici, arhitecţi sau chiar preoţi opunându-se ridicării acestuia. Principalul motiv: construcţia ar fi afectat vizibilitatea Palatului Culturii.


Aşa va arăta zona în care ar urma să se construiască turnul de pe Sf. Andrei. Momentan nu se ştie ce înălţime va avea acesta, însă reprezentanţii Iulius spun că nu va depăşi Palatul Culturii

extindere palas

După dezbaterile publice, reprezentanţii Iulius au anunţat că acel turn va fi regândit, promiţând că înălţimea sa nu va depăşi Palatul Culturii. Clădirea va face subiectul unui concurs internaţional de arhitectură, pe o temă stabilită de Ordinul Arhitecţilor din România, împreună cu filiala ieşeană a Ordinului Arhitecţilor, a mai anunţat departamentul de PR al Iulius. Soluţia va trebui să respecte, în primul rând, un criteriu esenţial, acela ca înălţimea maximă a clădirii să nu o depăşească pe cea a coamei acoperişului Palatului Culturii, au mai precizat reprezentanţii companiei.

Iulian Dascălu, preşedintele Iulius, a declarat: „Deşi argumentele arhitecţilor de prestigiu, care au realizat cele două proiecte propuse, au fost solide, studiate şi convingătoare, ţinem cont, în primul rând, de opinia comunităţii. Palas este inima oraşului şi ne dorim să rămână aşa. Ne uneşte misiunea dezvoltării acestui oraş şi înţelegem să o facem în singurul fel posibil - împreună. Şi de această dată, căutăm soluţii care să unească, nu să divizeze sau să dezamăgească o categorie atât de valoroasă, cum sunt profesorii şi istoricii, a căror iubire faţă de patrimoniul Iaşului o împărtăşim. Proiectele noastre reunesc comunităţile din care fac parte. Ca şi până acum, vom fi în continuare parteneri în construirea unui viitor aşa cum acest oraş merită şi credem că poate avea”.

În timpul dezbaterilor, Dascălu s-a bucurat şi de sprijinul primarului Iaşului, Mihai Chirica. Edilul a formulat o scrisoare deschisă publică în care i-a mulţumit milionarului. “Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi realizat şi realizaţi pentru Iaşi şi pentru ieşeni. Atunci când aţi decis să iniţiaţi prima investiţie majoră în Capitala Moldovei – Complexul Palas -, care a repus Iaşul în rândul oraşelor europene, aţi dovedit că sunteţi un adevărat ieşean”, a spus Chirica.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite