Ultimele fiţe pentru o naştere fără dureri: viitoarele mămici aleg să aducă pe lume un copil sub apă sau să inhaleze un gaz care le provoacă râsul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naşterea naturală este tot mai evitată de femei din cauza durerilor foarte mari pe care le presupune aducerea pe lume a unui copil. De aceea, medicii au găsit soluţii pentru a veni în sprijinul lor, dorind astfel să încurajeze şi naşterea naturală, mult mai benefică mamei şi copilului comparativ cu cezariana.

Naşterea sub apă ar fi una dintre soluţiile la care apelează tot mai multe gravide când aduc pe lume un copil. Este indicată pentru copil fiindcă este un mediu asemănător celui intrauterin. Specialiştii spun că un bebeluş născut într-un mediu asemănător lichidului amniotic sunt mai calmi şi plâng mult mai puţin. Această metodă este benefică şi pentru mamă deoarece apa relaxează, muşchii se destind, iar colul uterin se dilată mult mai uşor. Apa te face să pari mai uşoară, mediul îţi oferă intimitate, iar împingerea este mai uşoară în apă decât în aer. 

O metodă inedită presupune inhalarea de gaz ilariant, care provoacă râsul. Aceasta este cea mai în vogă metodă folosită la Maternitatea “Elena Doamna’’ din Iaşi. Gazul ilariant este un amestec de protoxid de azot şi oxigen, iar femeia şi-l administrează când simte nevoia. Îi oferă o stare euforică, dar pe tot parcursul naşterii, femeia va fi conştientă şi va putea coopera cu medicii char dacă nu simte contracţiile. Medicii o recomandă chiar de la începutul travaliului.

Gazul ilariant este folosit în 50 de unităţi din ţară, majoritatea private. Are mare succes în străinătate de mai mulţi ani. În Polonia, de exemplu, metoda a fost introdusă în urmă cu 5 ani, iar de atunci numărul naşterilor naturale a crescut cu 10 procente. 

‘’Pacienta îşi dozează singură necesarul. În momentul în care simte durerea, ea inspiră, trage puternic aer în piept, şi după 2-3 respiraţii, durerea îi scade la un nivel suportabil sau chiar dispare de tot. Gazul ilariant nu presupune niciun risc pentru făt, nici pentru mamă’’, spune Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie.

O altă soluţie este anestezia epidurală. Gravida rămâne trează pe tot parcursul naşterii, iar anestezia îi atenuează durerile provocate de contracţii. Nu reprezintă un risc pentru făt, deoarece doza este suficient de mică. Specialiştii spun că anestezia epidurală ajută femeia să se relaxeze şi să se concentreze la experienţa naşterii. 

Vă mai recomandăm:

UPDATE Caz incredibil la Iaşi. O gravidă a născut pe holul maternităţii. Anchetă demarată pentru a se stabili dacă medicul era în spital

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite