Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Umilinţa supremă la locul de muncă: un bugetar a fost pus de şefi să sape în curte şi să dea gardul cu vopsea. Angajatul s-a răzbunat şi va primi daune uriaşe

66
20 Aug 2019 13:54:12
Autor: Ionuţ Benea
Luminiţa Munteanu. directoarea DAC Iaşi şi Andrei Henea, angajatul pe care l-ar fi umilit FOTO Reporteris
Luminiţa Munteanu. directoarea DAC Iaşi şi Andrei Henea, angajatul pe care l-ar fi umilit FOTO Reporteris

Un angajat al Direcţiei de Asistenţă Comunitară din Iaşi va trebuie să primească daune morale de 10.000 de euro după ce Curtea de Apel din oraş a stabilit că a fost umilit la locul de muncă. Suma va fi achitată din bugetul public.

Andrei Henea a obţinut sentinţa în urma unor procese pe care, în ultimii ani, le-a purtat în justiţie împotriva Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC) din oraş. 

Henea este angajat în cadrul acestei instituţii, care se află în subordinea Primăriei Iaşi, din 2009. În urma unui conflict pe care l-a avut cu persoane din conducerea direcţiei, în 2014, Henea a fost concediat din funcţia de şofer.

A urmat atunci primul proces intentat de Henea, cel prin care a cerut judecătorilor să anuleze decizia de concediere şi să îl reîncadreze pe post. La finele anului 2016, prin decizie definitivă, Andrei Henea a fost reîncadrat pe post însă, reiese dintr-o hotărâre a Curţii de Apel Iaşi, a fost hărţuit de superiori.

Astfel, după ce s-a întors la locul de muncă, Andrei Henea nu a mai fost încadrat pe funcţia de şofer, aşa cum stabilise instanţă, rămânând fără maşină. În schimb, a fost pus să presteze activităţi gospodăreşti la un centru de-al DAC, printre sarcini numărându-se şi săpatul curţii, vopsitul gardurilor sau tăiatul ierbii. 

Ce au stabilit judecătorii 

Mai mult, Henea a primit un program de lucru diferit de cel al celorlalţi colegi şi, la un moment dat, ar fi fost umilit de şefi după ce nu i s-a permis accesul la muncă cu prăjituri, pe care voia să le dea colegilor de ziua sa. De asemenea, directorul instituţiei, Luminiţa Munteanu, ar fi interzis subalterilor să discute cu Henea, după ce o făceau angajaţii fiind întrebaţi ce au vorbit.

În procesul în care Henea a cerut daune morale, instanţa a audiat în timpul procesului mai mulţi martori, unii susţinând acuzaţiile aduse de Henea, alţii infirmându-le şi luând partea conducerii DAC. 

Prin decizie definitivă luată recent, Curtea de Apel a stabilit: „Curtea reţine traumatismul afectiv şi moral suferit de reclamant înplan profesional şi familial, putându-se vorbi de ruperea achilibrului emoţional şi ca atare de crearea unor daune morale. Efectele atitudinii de hărţuire psihologică adoptate de angajator cu consecinţe directe în planul stabilităţii la locul de muncă nu se resimt doar în jurul momentului, ci se perpetuează pe toată perioada ulterioară evenimentelor în discuţie, până la momentul în care se poat vorbi de o reabilitare psiho-socio-profesională a salariatului”, au stabilit judecătorii ieşeni.

Conducerea DAC a precizat, conform sentinţei judecătoreşti, că Henea ar fi avut o atitudine necorespunzătoare faţă de conducere. „Nu a fost dovedit faptul că subscrisa l-a obligat pe reclamant prin intermediul reprezentanţilor să presteze muncile de a săpa, tunde iarba, vopsi gardurile, plantarea de copaci”, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Iaşi.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

POLITICALLY INCORRECT
20.08.2019, 14:27:40

TIN BUGETARII ASTIA DE JOBURII...SI SE MAI LASA SI UMILITI PENTRU 10 000 EURO... TOT DE LA BUGET, BINEINTELES...IATA UNDE SE DUC IMPOZITELE DVS 😉

+11 (25 voturi)
Vlas Alexandru
20.08.2019, 14:31:29

Asa se intampla daca nu te supui acestor "dumnezei" cu functii, refuzand sa le fi sclav.

+12 (22 voturi)
Dan Petru
20.08.2019, 14:32:41

Ce faceee ??? Ce umilinta, neica ? L-au pus ca faca sex oral sefimii, sau cum ? De cand mama dreaq munca fizica inseamna "umilinta" ? Cine plateste aia 10000 ? Judecatorii, din averile lor ? Nu, serios, cine dreaq a conceput legea asta idioata in care munca fizica = umilinta ?

-8 (36 voturi)
Corina
20.08.2019, 14:45:10

Bați câmpii, domnule. Omul trebuia să fie șofer în continuare. E ușor de imaginat iadul pe care l-a trăit. Bine că a avut curaj să se bată. De retrogradarea acestei femei, nimic?

+10 (30 voturi)
imsi imsi
20.08.2019, 15:08:13

Astia erau mina n mina si directoarea si soferul si judecatorii. Au pus mina pe 10000 de euro de la stat bineinteles ca daca era la un privat avea ala grija sa l faca sa fuga din tara cite i baga pe git. Banuiesc ca la sarcini de serviciu in fisa postului era trecut si alte activitati necesare bunei desfasurari... Cu judecatorii moldoveni se intimpla de la un timp ceva ciudat fiindca dau sentinte total aiurea dupa bunul lor plac in dispretul legii.

-3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările