Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Un judecător constituţional, un decan care a girat pentru puşcăriaşi şi un cadru universitar care vrea să scape ţara de „puterită” vor şefia Universităţii „Cuza”

0
30 Jan 2016 19:24:39
Autor: Iulia Ciuhu
Profesorii Codrin Liviu-Cuţitaru, Nicu Gavriluţă, Adrian Muraru şi Tudorel Toader s-au înscris în cursa pentru funcţia de rector al UAIC FOTO: Adevărul
Profesorii Codrin Liviu-Cuţitaru, Nicu Gavriluţă, Adrian Muraru şi Tudorel Toader s-au înscris în cursa pentru funcţia de rector al UAIC FOTO: Adevărul

Comunitatea academică de la cea mai veche universitate din ţară îşi alege rectorul joi, 4 februarie. În cursa pentru conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi s-au înscris patru profesori.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) va avea un nou rector, în mai puţin de o lună.
 
Cel de-al doilea mandat de rector al profesorului Vasile Işan se apropie de final, după opt ani în care s-a aflat la conducerea universităţii. 
 
Alegerile pentru funcţia de rector al UAIC vor fi organizate joi, 4 februarie. În cursa pentru rectorat s-au înscris patru cadre didactice, toate de la facultăţi cu profil umanist din cadrul UAIC. 
 
Viitorul rector va ales dintre profesorii universitari Codrin Liviu-Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere, Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Adrian Muraru, conferenţiar în cadrul aceleeaşi facultăţi, şi Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept. 

Cine sunt candidaţii 

Primul candidat, Codrin Liviu-Cuţitaru, a subliniat printre altele în planul de management că intenţionează să facă demersuri pe lângă celelalte universităţi ieşene pentru unirea lor într-o singură instituţie de învăţământ superior. 
 
„Demersuri diplomatice se vor face constant, pe lângă conducerile tuturor celorlalte Universităţi din Iaşi, pentru realizarea visului actualei generaţii profesorale: unirea tuturor instituţiilor locale de învăţământ superior într-o mare şi prosperă Universitate ieşeană. Cred că promoţiile viitoare de intelectuali ne-ar condamna pasivitatea într-un proiect de o asemenea anvergură, care ar aduce prima Universitate din ţară pe locul adecvat, acasă şi în lume”, a arătat Cuţitaru. 
    
Decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Nicu Gavriluţă, îşi propune să introducă în managementul universităţii strategia căii de mijloc. „Strategia căii de mijloc pe care o propun este una realistă, capabilă să încorporeze viziunea teoretio-filosofică de tip clasic asupra Universităţii, dar să şi conţină o binevenită doză de pragmatism şi eficienţă. Calea de mijloc între universitatea funcţionalistă şi cea esenţialistă ne cere să păstram onoranta tradiţie a universităţii ca instituţie formatoare de elite şi caractere, dar să fim atenţi şi la cerinţele pieţei muncii şi, mai ales, la marile provocări ale istoriei recente”, a concluzionat Gavriluţă. 
 
Cel de-al treilea candidat, Adrian Muraru, conferenţiar al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, intenţionează să vindece universitatea de „accesele de puterită”, prin numirea unor prorectori, decani, directori noi, care nu au mai ocupat aceste posturi. „Dacă voi fi ales rector nu voi numi în funcţii de conducere (ca prorectori, decani, directori etc.) persoane care au exercitat deja două mandate, chiar dacă legea ar permite acest lucru, iar meritele administrative ar fi eminente: după opt ani de exercitare a unei funcţii, mi se pare nepotrivit să continui să fii, în aceeaşi funcţie, pentru alţi patru ani, ori opt ani, ori doisprezece ani, într-o ţară în care abia ne vindecăm de accesele de «puterită»”, a subliniat Muraru.
 
Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept de la UAIC, judecător al Curţii Constituţionale din 2006, îşi propune să consolideze poziţia UAIC prin trei proiecte majore: adaptarea ofertei educaţionale, cercetarea şi cooperarea cu mediul economic, respectiv consolidarea bazei materiale. „Prin programul managerial îmi propun ca Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» să îşi consolideze poziţia de instituţie recunoscută pe plan naţional şi internaţional pentru calitate în predare şi cercetare ştiinţifică şi cea de partener strategic pentru comunitatea pe care o slujim, cu preocuparea continuă pentru îmbunătăţirea performanţei calităţii experienţei de student”, a concluzionat Toader.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările