Un nou dosar penal pentru şeful medicilor din România. Vasile Astărăstoae este acuzat de procurori că s-a plătit pe el însuşi din bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae FOTO Adevărul
Vasile Astărăstoae FOTO Adevărul

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de procurorii ieşeni după ce s-ar fi angajat pe el însuşi în cadrul unui proiect finanţat în proporţie covârşitoare din fonduri europene.

Se înmulţesc dosarele penale pentru preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesorul Vasile Astărăstoae. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi l-au trimis ieri în judecata pe Astărăstoae pentru conflict de interese, acuzându-l pe acesta că s-a angajat pe sine în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. Este al doilea dosar penal ce-l vizează pe şeful medicilor ce ajunge în instanţă. Primul se află pe rolul Curţii de Apel Suceava şi se referă la presupuse fapte de corupţie comise de Astărăstoae şi subalternii săi în cadrul unei licitaţii publice derulate de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, condusă tot de Astărăstoae.

Astărăstoae, şi angajator şi angajat

Faptele pentru care Vasile Astărăstoae a fost trimis ieri în judecată vizează o infracţiune de conflict de interese comisă în perioada în care profesorul ieşean era şi preşedinte al Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi. „În cadrul acestui proiect inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de prestări servicii şi de muncă cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului cât şi cea a angajatului”, a spus procurorul de caz Adina Bocai de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, citând din rechizitoriu.

Proiectul care îi face acum probleme cu legea lui Vasile Astărăstoae se numeşte "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale" şi a fost implementat, pentru o perioadă de 36 de luni, de IML Iaşi în 2010. Scopul proiectului era de a forma aproximativ 200 de cercetători şi experţi în domeniul cercetării avansate.

Potrivit procurorilor ieşeni, proiectul a avut o valoare de 8,7 milioane de lei, fiind finanţat în proporţie de 83% din fonduri europene. Anchetatorii au descoperit că în cadrul proiectului, directorul de la IML Iaşi Astărăstoae a încheiat cu persoana fizică Vasile Astărăstoae un contract de prestări servicii pentru suma de 180 de lei pe oră,  20 de ore pe lună, în perioada de 36 de luni a proiectului. Pe lângă aceasta, folosind acelaşi procedeu, Astărăstoae ar fi încheiat cu sine şi un contract individual de muncă în calitate de manager de proiect, retribuţia lunară fiind de 9.087 de lei. În perioada în care procurorii spun că s-ar fi petrecut aceste fapte, Astărăstoae avea mai multe funcţii de conducere retribuite, la instituţii publice (UMF Iaşi, Colegiul Medicilor din România şi din Iaşi, IML Iaşi şi Comisia Centrală de Arbitraj din cadrul Casei Naţională de Asigurări de Sănătate). Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil pentru cumulul acestor funcţii la finele anului 2011, iar şeful medicilor contestă raportul în instanţă.

Astărăstoae: “Am treburi mai importante de făcut”

Vasile Astărăstoae a fost audiat de procurori ieşeni însă a negat vehement acuzaţiile care îi sunt imputate. Acesta a precizat că IML Iaşi era ordonator secundar de credite în momentul în care s-au încheiat contractele dar şi că funcţia i-ar fi fost propusă de Consiliul de Administraţie. Procurorii au reţinut însă, citând normele legale, că la nivelul instituţiei ieşene există doar un Consiliu Consultativ, care nu este însă un factor decizional în cadrul unităţii. Contactat telefonic ieri şi întrebat de ancheta procurorilor, Astărăstoae a declarat că nu ştie despre ce este vorba şi că “nu are timp” să discute despre aşa ceva.

Astărăstoae a mai fost acuzat de conflict de interese şi pentru alte proiecte derulate de UMF Iaşi, unde este rector. El a avut în perioada 2010-2012 patru contracte de prestări servicii în cadrul unor proiecte (având valori de 1.080, 8.044, 2.352, 2.790 de lei). Pentru aceste fapte s-a dispus clasarea întrucât contractele cu angajatul Astărăstoae fuseseră semnate de subalterna sa, directorul administrativ al UMF, Daniela Druguş (trimisă şi ea în judecată în alt dosar).

Scandalul e-learning

În calitate de rector al UMF Iaşi, medicul a fost trimis în judecată în 2011, de către DNA, într-un dosar în care a fost acuzat, împreună cu alţi directori din cadrul universităţii, că ar fi trucat o licitaţie privind un contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din bani europeni. Acesta avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Cei doi directori subordonaţi lui Astărăstoae, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, au fost arestaţi pentru o perioadă.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Suceava însă trimis înapoi la Parchet pentru refacerea materialul de urmărire penală după ce magistraţii suceveni au constatat că procurorii care au întocmit rechizitoriul nu ar fi avut competenţa necesară. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul DNA şi judecarea dosarului s-a reluat ulterior la instanţa Suceveană.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite