Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Un primar din Iaşi ar fi furat terenuri de 400.000 de euro de la propriii votanţi. Pedeapsa primită după un proces în care unul dintre inculpaţi s-a sinucis

3
15 Nov 2017 17:45:41
Autor: Ionuţ Benea
Mihai Sabaiduc a fost condamnat la opt ani de închisoare FOTO BZI
Mihai Sabaiduc a fost condamnat la opt ani de închisoare FOTO BZI

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis miercuri, 15 noiembrie, să îl condamne la opt ani de închisoae pe Mihai Sabaiduc, primar al comunei Dumeşti, judeţul Iaşi. Decizia este definitivă şi menţine în parte hotărârea primei instanţe, dată la patru zile după ce Sabaiduc a fost reales în funcţia de primar.

Mihai Sabaiduc a fost condamnat alături de alte şapte persoane, fiind acuzat că ar fi deturnat destinaţiile mai multor terenuri din comuna Dumeşti, provocând astfel un prejudiciu de 400.000 de euro în dauna a 16 persoane. Prin sentinţă, Curtea Supremă a încetat procesul penal pe numele unei notăriţe, Lidia Vieru, care s-a sinucis în timpul procesului. De asemenea, instanţa a decis rejudecarea acuzaţiilor aduse pe numele unei angajate de-a notăriţei. 

Alături de Sabaiduc, DNA i-a mai trimis în judecată în acest dosar pe Constantin Butnariu, consilier juridic al Primăriei Dumeşti şi Constantin Gheorghiu, fost primar şi ulterior secretar al aceleiaşi comune, Orest Oanea, fost director general al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Iaşi, în prezent administrator SC Toposig Expert Suceava şi pe notarul Lidia Vieru, Constantin Dorneanu, consilier superior în cadrul Primăriei Dumeşti, Radu Guzu, fost şef al Postului de Poliţie Dumeşti între 2005-2006, şi Elena Matei, secretar la Biroul Notarial Vieru Lidia.

Persoană în vârstă folosite 

„În 2005 şi 2006, inculpaţii Sabaiduc Mihai, primar al comunei Dumeşti şi preşedinte al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Butnariu Constantin, consilier superior I în cadrul Primăriei Dumeşti şi membru al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Gheorghiu Constantin, secretar al comunei Dumeşti şi secretar al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Dorneanu Constantin, consilier superior în cadrul aceleiaşi primării şi Guzu Radu, şef al Postului de Poliţie Dumeşti, au pus în aplicare un mecanism prin care inculpaţii sau rudele lor au dobândit în mod ilegal mai multe terenuri situate pe raza administrativ teritorială a comunei Dumeşti, judeţul Iaşi, în apropierea drumului european 58 (Halmeu-Iaşi-Sculeni) în scopul vânzării investitorilor în schimbul unor importante sume de bani", se precizează în rechizitoriu.

Aceştia ar fi cumpărat o serie de terenuri aparţinând unor persoane cu vârste înaintate la preţuri modice, iar ulterior ar fi falsificat documentele schimbând scriptic amplasamentele. Apoi ar fi încheiat cu vânzătorii contracte de vânzare - cumpărare în formă autentică în care erau consemnate aceleaşi suprafeţe însă cu amplasamente în zona cu potenţial imobiliar. De altfel, potrivit datelor de pe portalul Înaltei Curţi, multe dintre victime au murit şi au fost reprezentate în proces de către urmaşi.

„Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, vânzătorii au fost în permanenţă în eroare cu privire la actele pe care le încheiau. În concret, după ce inculpaţii Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin, Dorneanu Constantin, Guzu Radu şi Sabaiduc Mihai intrau în posesia titlurilor de proprietate ale vânzătorilor sub pretextul realizării formalităţilor de încheiere a contractelor de vânzare - cumpărare şi după ce identificau terenuri cu suprafeţe similare în apropierea drumului european 58, inculpatul Oanea Orest, în calitatea sa de director general al O.C.P.I. Iaşi modifica titlurile originale şi adăuga datele de identificare ale terenurilor vizate. Acest lucru se realiza pe baza unei documentaţii întocmite în fals de inculpaţii Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin şi Sabaiduc Mihai. Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor modificării, inculpaţii redactau în fals, în numele vânzătorilor, cereri către comisia locală de fond funciar Dumeşti având ca obiect schimbarea amplasamentelor terenurilor", susţin procurorii DNA Bucureşti.

Contractele de vânzare- cumpărare erau redactate de notarul  Lidia Vieru, împreună cu Elena Matei  pe baza unor documente falsificate (titluri de proprietate, reprezentări grafice, etc.) fără eliberarea certificatului de sarcini şi a documentelor cadastrale.

„Pe parcursul derulării cercetărilor în acest dosar penal, inculpata Vieru Lidia i-a solicitat inculpatei Matei Elena să falsifice o parte din aceste documente şi a prezentat procurorilor aceste documente falsificate. După declanşarea cercetărilor penale, pentru a împiedica descoperirea faptelor de corupţie şi, implicit, pierderea terenurilor dobândite fraudulos, inculpatul Sabaiduc Mihai, cu sprijinul inculpatului Butnariu Constantin, a uzat în mod abuziv de prerogativele funcţiei sale de primar şi, în numele Primăriei Dumeşti, a iniţiat mai multe acţiuni civile împotriva persoanelor prejudiciate şi a solicitat instanţei de judecată desfiinţarea titlurilor de proprietate legal emise părţilor civile", se precizează în rechizitoriu.

Inculpaţii ar fi cauzat un prejudiciu de 408.180 de euro unui număr de 16 persoane. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangă
15.11.2017, 19:21:40

Ce figura de primar are.

+1 (1 vot)
elfu
15.11.2017, 20:02:48

si cele 16 persoane au primit terenurile inapoi ?

+2 (2 voturi)
Soroş
15.11.2017, 20:36:22

stirile de genul asta sunt un deliciu

+1 (1 vot)