UPDATE Un român a stat 11 zile în puşcărie pentru o sentinţă de condamnare care nu e definitivă. El depusese apel, însă Poşta a livrat plicul cu întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat condamnat în primă instanţă a fost încarcerat, deşi decizia judecătorilor nu era definitivă şi el formulase apel în termen.

Individul, un bărbat originar din judeţul Vaslui, a fost găsit vinovat de tentativă la viol de Judecătoria Iaşi, fiind condamnat la 3 ani şi 7 luni de închisoare cu executare, pe 4 iunie. Pentru ca acea decizie să fi rămas definitivă, Marian Ghintuială (51 de ani) ar fi trebuit să nu depună apel până în data de 19 iunie.


Din Bârlad, oraş situat la aproximativ 100 de kilometri de Iaşi, Ghintuială a formulat apel, prin intermediul Poştei Române, în data de 15 iunie. Doar că cele patru zile nu au fost îndeajuns pentru ca plicul să ajungă în Iaşi, astfel că, pe 19 iunie, judecătorii au întocmit mandatul de executare a pedepsei, Ghintuială fiind încarcerat în aceeaşi zi. Pe 21 iunie plicul bublucaş a ajuns la registratura Judecătoriei, magistraţii ieşene înregistrând a doua zi o contestaţie la executare împotriva mandatului de executare emis pe numele lui Ghintuială. Marian Ghintuială a mai avut de aşteptat câteva zile până să fie eliberat.

„Motivul pentru care a mai durat câteva zile a fost reprezentat, în primul rând, de faptul că a trebuit realizată procedura de citare cu persoana deţinută. A fost desemnat apărător din oficiu, care a trebuit să studieze dosarul, şi, ulterior, admiterii contestaţiei la executare, a trebuit să treacă şi perioada de trei zile în care s-ar fi putut depune contestaţie”, ne-a explicat judecătorul Cristina Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi. Aceasta ne-a mai relatat că judecătorii, în special cei din Secţia Penală, se confruntă adesea cu probleme din cauza procedurilor de citare, care se realizează greoi din cauza modului de lucru al Poştei.

Reprezentanţii Poştei Române au precizat, într-un răspuns referitor la cazul lui Marian Ghintuială, că o corespondenţă neprioritară pe teritoriul ţării se realizează în şase zile lucrătoare, fiind inclusă aici şi ziua depunerii scrisorii. De asemenea, o corespondenţă prioritară se realizează în două zile. „În cazul în care trimiterea a fost depusă prioritar, clientul Poştei Române poate face o reclamaţie însoţită de dovada depunerii trimiterii în regim prioriotar, pentru a se face cercetari amănunţite, la adresa de mail: suportclienti@posta-romana.ro”, au transmis reprezentanţii Poştei.

Contactat telefonic, Marian Ghintuială susţine că apus scrisoarea la Poştă „recomandată”. „Au venit şi m-au săltat, nici nu m-au ascultat. Eu le-am zis poliţiştilor că am depus apel însă nu m-au crezut”, s-a plâns Ghintuială. Acesta este acuzat de tentativă şi este judecat, în prezent, la Curtea de Apel Iaşi. 

UPDATE

Reprezentanţii Poştei Române susţin că au luat legătura cu Marian Ghintuială. Funcţionarii susţin că instituţia nu ar fi culpabilă în privinţa necazurilor bărbatului. 

„Domnul Ghintuială a trimis plicul respectiv de la Oficiul Poştal Bârlad, la 15 iunie, şi a ajuns la Judecătoria Iaşi la 21 iunie, mai devreme cu o zi decât maximul timpului de circulaţie pe care îl are o trimitere recomandată neprioritară, aşa cum a fost depusă. Trimiterea putea ajunge la destinaţie în 2 zile, doar dacă clientul Poştei Române ar fi depus plicul prioritar şi ar fi plătit o taxă în acest sens.

Mai mult, contactat telefonic de către reprezentanţii Poştei Române, domnul Marian Ghintuială a precizat că nu a făcut astfel de acuzaţii la adresa companiei, nu a înregistrat nicio reclamaţie şi a confirmat că a trimis plicul recomandat, neprioritar, serviciu pentru care a plătit 6,30 lei. Pentru o astfel de trimitere, timpul de circulaţie este Z+5 zile lucrătoare, unde Z reprezintă data depunerii acesteia la oficiul poştal. Astfel, depusă la data de 15 iunie, trimiterea a ajuns la destinaţie în 4 zile lucrătoare, respectând graficul de circulaţie stabilit de Poşta Română.

Toate informaţiile privind timpii de circulaţie ai trimiterilor efectuate prin Poşta Română sunt publice şi se regăsesc atât în oficii, cât şi pe site-ul www.posta-romana.ro.”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite