Un share pe Facebook i-a golit buzunarul de 4.000 de lei. A fost dat în judecată de sora sa, pe care a numit-o „libertină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postarea de pe Facebook i-a adus o amendă de 4.000 de lei FOTO Pixabay
Postarea de pe Facebook i-a adus o amendă de 4.000 de lei FOTO Pixabay

Un bărbat din judeţul Iaşi a fost dat în judecată de propria soră din cauza unei postări denigratoare pe reţeaua socială Facebook. Judecătorii i-au dat dreptate femeii.

Cei doi fraţi se află în relaţii reci de mai multă vreme, mai ales după ce mama lor a murit. A.M. este supărat pe sora sa că nu i-ar fi acordat ajutor mamei lor cât aceasta a fost în viaţă. Acesta a fost, de altfel, şi motivul postării pe Facebook prin care şi-a jignit sora.

În 2019, femeia a publicat pe Facebook o fotografie de a sa. Câteva luni mai târziu, folosind funcţia „share” a reţelei sociale Facebook, fratele său a distribuit postarea şi a scris, în plus, mesajul „Aceasta este una dintre asasinii mamei mele, se numeşte M.S. Aceasta este una din cele mai mari libertine care au existat vreodată”.

Femeia s-a considerat jignită de acel mesaj şi a făcut dovada în instanţă că cel care a postat mesajul denigrant a fost fratele său. „A precizat reclamanta că această manieră în care a procedat pârâtul a pus-o în situaţii umilitoare, dată fiind expunerea publică şi faptul că a devenit subiect de discuţii printre cunoscuţi”, se arată în motivarea magistraţilor de la Judecătoria din Hârlău, care au decis ca aceasta să primească daune morale de 4.000 de lei.

„Instanţa este conştientă de importanţa libertăţii de exprimare într-o societate democratică şi de dreptul la imagine a persoanelor la care se referă aceste comunicări, apreciind că, prin postarea unui mesaj public, conţinând aprecieri jignitoare şi neprobate la adresa reclamantei, i-a fost afectată în mod negativ imaginea acesteia. Astfel, deşi pârâtul este nemulţumit de faptul că reclamanta nu a ajutat-o pe mama lor, în timpul vieţii acesteia, că nu ar fi contribuit în vreun fel la întreţinerea acesteia, că ar fi luat lucruri de la locuinţa ei, că ar fi agresat-o în urmă cu mai mulţi ani, că nu i-ar fi telefonat pentru a-i face urări la ziua de naştere, ori că ar fi luat partea unităţii spitaliceşti pe care reclamantul a acuzat-o de moartea mamei sale, nu rezultă de nicăieri că atitudinea acesteia ar fi generat moartea mamei părţilor sau, mai mult, că ea însăşi, împreună cu alte persoane (neindicate de către reclamant) ar fi ucis-o pe aceasta”, au precizat judecătorii ieşeni, care au constatat că jignirea bărbatului a avut loc într-un spaţiu public.

„Chiar dacă, sub aspectul personalităţii, este important nu doar ceea ce cred ceilalţi despre tine, reflectarea imaginii tale, alteritatea, ci şi propria ta subiectivitate, care poate fi atinsă prin adresarea unor expresii jignitoare, instanţa constată că astfel de expresii cu caracter jignitor la adresa sa au fost expuse de pârât în spaţiu public”, a mai argumentat instanţa. Sentinţa nu este definitivă. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cine este europarlamentarul maghiar prins la o orgie gay: un ultraconservator apropiat de Viktor Orban, care a interzis căsătoriile gay în Ungaria

Imagini cumplite în secţia COVID-19 de la spitalul din Reşiţa. Oficial: „Mulţi medici fac prezenţa şi pleacă acasă“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite