Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Una dintre marile artiste ale României a murit. Aneta Păvălache a locuit în ultimii 30 de ani în Franţa, însă a murit acasă

0
13 Jun 2017 15:50:48
Autor: Ionuţ Benea
Aneta Păvălache FOTO Opera Naţională Română Iaşi
Aneta Păvălache FOTO Opera Naţională Română Iaşi

Lumea Operei din România e un doliu după ce marţi, 13 iunie, una dintre figurile emblematice ale acestei instituţii a trecut în nefiinţă. Aneta Păvălachi a fost o soprană strălucită şi, după ce s-a stabilit în Franţa, a fost un apreciat cadru didactic.  Ea a murit acasă, acolo unde a venit recent, la fiica sa.

Vestea trecerii în nefiinţă a Anetei Păvălachi a fost făcută de Opera Naţională Romana Iaşi. Instituţie a menţionat că Pavalache a debutat cu rolul Mimi din opera „Boema” de Giacomo Puccini la Opera din Iaşi, în stagiunea 1957-1958, retrăgându-se în anul 1983 cu un spectacol memorabil, „Faust” de Charles Gounod.

Cariera Anetei Pavalache s-a desfăşurat pe numeroase scene ale lumii, în Rusia, Georgia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Germania, Austria, Franţa, Grecia, Egipt, Liban, India etc.

Joi, 15 iunie, între orele 10:30 şi 11:30, îi puteţi aduce un ultim omagiu artistei în foaierul Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri” – Opera Naţională Română Iaşi. Ceremonia de înmormântare va avea loc de la ora 12:00, la Cimitirul Eternitatea.

Potrivit Radio Iaşi, artista s-a stabilit în Franţa din 1986, acolo unde şi-a împărtăşit arta unor tineri artişti în devenire alături de mezzosoprana şi prietena sa ieşeancă celebră Viorica Cortez la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris şi a fost profesor la Conservatorul Rus „Serghei Rahmaninov” din Paris. Discipolii ei au obţinut numeroase premii internaţionale şi au cariere artistice strălucitoare. În ultimii ani a susţinut cursuri de canto în cadrul Întâlnirilor Muzicale de la Magnoac.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările