Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Ion Caramitru, invitat special la unicul festival din ţară dedicat exclusiv filmului românesc VIDEO

1
24 Jun 2021 16:29:42
Autor: Alina Batcu
FOTO Serile Filmului Românesc
FOTO Serile Filmului Românesc

Ediţia 2021 va avea loc în perioada 11-15 august, la Iaşi. Cinefilii se vor putea bucura de filmul Ştefan Luchian, într-o proiecţie aniversară în prezenţa echipei, la 40 de ani de la lansare.

Ediţia cu numărul 12 a festivalului Serile Filmului Românesc îi este dedicată actorului şi regizorului Ion Caramitru. Potrivit organizatorilor, în perioada 11-15 august, artistul va fi prezent la Iaşi, alături de colegi de scenă, prieteni, actori, regizori sau scenarişti, pentru întâlniri cinematografice şi discuţii cu spectatorii. 
 
„Ca la fiecare ediţie SFR, surprindem publicul cu invitaţi de renume ai teatrului şi cinematografiei româneşti. După Mircea Daneliuc, Mircea Diaconu, George Mihăiţă, Cristian Mungiu, Victor Rebengiuc, Florin Piersic şi Horaţiu Mălăele, a venit momentul să dedicăm ediţia de anul acesta maestrului Ion Caramitru, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru întreaga sa activitate, ca artist şi promotor al creaţiilor culturale.
 
Este o reală plăcere că a ales să fie alături de noi, mai ales că este un nume strâns legat de valorile Iaşului. Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze, chiar în prezenţa actorului, o serie de producţii unde Ion Caramitru interpretează roluri magistrale”, menţionează Andrei Giurgia, directorul SFR.
 
Retrospectiva Ion Caramitru va cuprinde, printre altele,  filmele „Porţile albastre ale oraşului”, în regia lui Mircea Mureşan (1975), „Ştefan Luchian”, regia Nicolae Mărgineanu. Aceasta din urmă va fi o proiecţie aniversară în prezenţa echipei, la 40 de ani de la lansare. De asemenea, pe marele ecran de la SFR va rula şi „Întunecare”, în regia lui Alexandru Tatoş (1985), dar şi „Amen” - regia Costa-Gavras (2002). 
 
 
Sursa: YouTube/Serile Filmului Românesc
 
„Întâi de toate, nu am încotro, trebuie să spun cât de bucuros sunt să revin la Iaşi. Am mai spus-o, deci dacă o mai spun acum încă o dată, este pentru că îmi doresc ca eu însumi să îmi stabilizez sentimentele. Când vin la Iaşi, vin acasă. Când veneam la Iaşi, veneam pentru Eminescu, pentru publicul de acolo, veneam cu spectacolele Teatrului Bulandra, apoi cu cele ale Teatrului Naţional din Bucureşti şi de fiecare dată aveam sentimentul că acolo se petrec apropieri sufleteşti cu totul aparte. Iată-mă, acum, pentru perioada 11-15 august, invitat la Serile Filmului Românesc. (...)
 
După alte calculaţii, aflu că e a 12-a ediţie a acestui festival, ceea ce nu e de ici, de colea. Dorindu-i festivalului viaţă lungă, dorindu-i publicului din Iaşi, pe care abia aştept să îl revăd, o prezenţă cât mai masivă la acest festival. Mulţumesc organizatorilor, mulţumesc oraşului şi voi fi sigur acolo, între 11-15 august, pentru retrospectiva de film Ion Caramitru”, precizează Ion Caramitru, în calitate de invitat special. 
 
Anul acesta, festivalul SFR se va desfăşura în perioada 11-15 august 2021, iar organizatorii au anunţat deja câteva noutăţi pentru ediţia cu numărul 12, care pot fi urmărite pe site sau pe pagina de Facebook a festivalului. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

O maşină a explodat pe o stradă din Bucureşti. În autoturism erau doi tineri, unul este în stop cardio-respirator
 
Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie. Cluburile şi restaurantele vor fi deschise până la 2 noaptea
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Domnul Doctor
24.06.2021, 16:36:50

Dar, ce s-a intamplat, a murit Caramitru si n-am aflat noi? Daca e inca in viata si e bine mersi, atunci io zic sa luati iegzemplul lui Paul Everac si sa-i faceti o statuie inca din timpul vietii.

Modifică Setările