Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi a decis: examene doar cu test negativ sau vaccin anti Covid-19. Studenţii se revoltă: „E discriminare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi spune că, dacă nu ar fi fost luată această decizie, exista pericolul ca diplomele de absolvire de la UMF Iaşi să nu fie recunoscute.

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa" din Iaşi nu pot participa la examene dacă nu prezintă adeverinţa de vaccinare sau un test Covid negativ. Decizia a fost luată în consiliul de administraţie al UMF şi îi include şi pe profesori şi supraveghetori.

Conform reprezentanţilor UMF Iaşi, studenţii vor avea acces în sala de examen doar dacă vor dovedi că s-au vaccinat împotriva coronavirusului sau dacă au efectuat un test Covid, al cărui rezultat este negativ. 

„Pentru a participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai - 19 iunie, studenţii vor prezenta înainte de fiecare examen unul din următoarele documente: certificat de vaccinare anti COVID, inclusiv în primă doză; test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore; rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore; adeverinţă din care să rezulte că se află între a 16-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2", se arată în Decizia 516 din 12 mai, adoptată de Consiliul de Administraţie al UMF Iaşi şi semnată de rectorul Viorel Scripcariu.

O decizie similară a fost luată de Consiliul de Administraţie al UMF Iaşi şi în ceea ce priveşte cadrele didactice examinatoare şi personalul didactic auxiliar catedre.

Revolta studenţilor

Liga Studenţilor din Iaşi va contesta în justiţie decizia UMF Iaşi, anunţă conducerea ligii, motivând această poziţie prin faptul că „UMF Iaşi discriminează studenţii şi le condiţionează prezenţa la examene de vaccinare sau test PCR”. 

„Studenţii care nu s-au vaccinat ar fi obligaţi să scoată din buzunarul propriu între 1200 şi 1500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituţional al gratuităţii învăţământului în cazul studenţilor şcolarizaţi pe locuri bugetate şi o condiţie extra-contractuală pentru cei aflaţi la taxă. Organizaţia va ataca în instanţă orice hotărâri care vor crea discriminare în rândul studenţilor şi vor bloca accesul acestora la educaţie”, arată un comunicat de presă emis de Liga Studenţilor din Iaşi.

   

În replică, rectorul UMF Iaşi spune că, dacă nu ar fi fost luată această decizie, exista pericolul ca diplomele de absolvire de la UMF Iaşi să nu fie recunoscute.

„Ştim că Directiva numărul 36/2005 a Uniunii Europene spune clar că învăţământul medical are un specific aparte şi se face la patul bolnavului. Această directivă nu a fost modificată deloc în acest context al pandemiei de coronavirus. Deci noi am putea risca ca, după o perioadă de timp, diplomele de abslolvire ale studenţilor noştri să nu fie luate în considerare dacă noi mergem cu învăţământ online sau chiar hibrid. Este o decizie care nu este discriminatorie absolut deloc. Nu impune vaccinarea. Au posibilitatea de a alege între a se vaccina, a prezenta un test PCR sau un test antigen”, a spus Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. 

Între timp, peste 2000 din cei 9000 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi au semnat petiţia online iniţiată de Silvian Man, preşedintele de onoare al Ligii Studenţilor din Iaşi, şi se opun ordinului instituţiei. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cât de eficient este scutul antirachetă Iron Dome împotriva tirurilor Hamas? Ce arsenal are gruparea din Fâşia Gaza VIDEO

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare. Fostul primar, găsit vinovat că a luat mită 30 de milioane de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite